Quantcast
Channel: אמונה –מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 21 articles
Browse latest View live

בתגובה ל'על מקומה של הלכה ביהדות מודרנית'מאת אריאל פיקאר, מוסף פסח / הראל גורדין

$
0
0

 

ההלכה אינה תרבות

טעות היא לחשוב שמהלך התחייה הישראלי-יהודי שמתרחש מול עינינו יעשה חצי דרך ויסתפק בדיאלוג תרבותי לא מחייב עם המסורת היהודית. הדרך לשינוי הדרוש נעוצה בהתעצמות החשיבה התורנית והאמונית ולא ביצירת תרבות קהילתית דלת אמונה

זו כבר תופעה ידועה. תנועת המכינות ובתי המדרש החילוניים כמו גם תופעת שיעורי הקבלה והיהדות הולכות וכובשות מעגלים ההולכים ומתרחבים. אין מדובר בתנועות תשובה למטרת 'קירוב'. פניהן אינן ל'התחזקות' דתית אלא להתחדשות תרבותית ישראלית-יהודית. התופעה מבורכת ומבטיחה לכאורה גם מנקודת מבט דתית, שהרי כבר לימדונו חכמים: "'ואותי עזבו ואת תורתי לא שמרו' (ירמיהו טז) – הלוואי אותי עזבו ותורתי שמרו! מתוך שהיו מתעסקין בה, המאור שבה היה מחזירן למוטב" (פתיחתא לאיכה). זאת ועוד, מעבר לערך לימוד המורשת היהודית כשלעצמו יש לראות בתופעה זו תחנה ראשונה במסלול שיח יהודי חדש החותר לגלות פנים חדשות ורעננות לדורנו. בשיח זה טמונות אנרגיות רוחניות שעשויות להבקיע את הקליפה המסורתית המוכרת לטובת חידוש משמעות דתית וחווייתית, ובעיקר – זהו שיח ביקורתי המעודד עיון יסודי, כן ואמיתי במקורות ההלכה והמחשבה היהודיים וסולל דרך מעמיקה להתחדשות של אמונה, תורה וקרבת א-להים שעשויות לצמוח בעקבותיו. 

עם זאת, נשמעים בשנים האחרונות גם קולות המבקשים למנף את ההתחדשות הלימודית בעשייה הלכתית נלווית, כזו החותרת ליצירה הלכתית חלופית שתתבצע בהשראת המורשת היהודית אך לצד שאיבת ערכים ורעיונות 'מעשירים' ממעגלי תרבות נוספים. כך למשל קראנו במאמרו של אריאל פיקאר שהופיע בגיליון החג האחרון. פיקאר מבקש להציע תזה חלופית של הלכה מודרנית כפיתוח של 'ארון הספרים היהודי', הלכה שתעצב את אורח חיי הקהילה היהודית המתחדשת מתוך מזיגה כפולה, הן ממקורות היהדות והן מהתרבות המודרנית. המהלך נתפס כחיוני לאור מודעותו לצורך הקיים לעצב תרבות של עשייה ופעילות עם משמעות קיומית לא פחות מאשר הנחלת השכלה ואידיאולוגיה.

אין זו הלכה

דא עקא, תחת כותרת המשנה 'הלכה גם ללא אמונה' הגדיל פיקאר בקריאתו לייסד הלכה קהילתית פלורליסטית, דיאלוגית ורבת קולות, כשהוא מסכם: "בהצעה זו נתפרדה החבילה הקושרת הלכה עם אמונה דתית [...] ומי שמבקש לשמר את העבר לא ימצא בה את מקומו. זוהי גישה שהעבר הוא מקור ההשראה שלה אך מוקדה הוא ההווה…". הוא מוצא דרך מקורית להתמודד עם האתגר הדתי, בהמרת הדת לתרבות קהילתית הנשארת מחוץ לריבונות החוק. חרף העובדה שהמאמר לוקה במצג מטעה של ההלכה המקובלת כגוף קפוא הנעדר פוטנציאל של ממש לשינוי, הוא מאתגר את החשיבה על מהות ההלכה ודרכי חידושה.

יש לשים לב כי המינוח 'הלכה' אצל פיקאר הוא שיתוף השם עם המינוח המקובל ובעצם מתאר סוג של פרקטיקה תרבותית נזילה. ההלכה המסורתית מעולם לא עבדה על בסיס השראה, ודאי לא על השראה גמישה, אלא על ניתוח עמוק של תקדימי המקורות ההלכתיים וערכי המסורת לאור שיקולי הדעת הכנים של בעלי ההלכה שמנקודת מבטם התמימה ביטאו את רוחה הפנימית של היהדות ואת עקרונותיה. יתר על כן, לעולם עמדה האמונה בהתגלות ובאמת הערכית של התורה בתשתית העמדה ההלכתית והזינה אותה בעקרונותיה הדתיים והמוסריים לאור הבנת החכמים. אשר על כן, העיסוק בהלכה וקיומה הם הרבה מעבר לתרבות פרשנית של המסורת נוסח פיקאר והם מבטאים את הרצון האנושי להידבק בא-ל ולהיות מודרך על ברכי חכמתו העליונה.

אמנם, כאמור, לצד הנחות יסוד פשוטות אלו נכון לומר כי ההלכה מתפרשת ומתעצבת באופן דינמי ומשתנה לאורך ההיסטוריה – עיצוב הנגזר משינויי התודעה הדתית והמוסרית של פרשני ההלכה ומנתוני התקופה המשתנים. ההכרה בסמכותם של חכמים לדרוש את התורה בהתאם לתובנותיהם ולתקן הלכה לאור צורכי הדור, כמו גם האמונה (לפי חלק מהדעות) ב'התגלות המתמדת' של הא-ל המצדיקה התפתחות מסוימת בהלכה, יוצרות 'שיווי משקל' ערכי ודתי דינמי בין מצוות התורה, המסורות וערכי הנצח הגלומים בהן כמקורות הסמכות לבין הפעילות הנדרשת להתאמתם למציאות ולערכי הזמן המתחדשים לאור תבונתם של חכמי ההלכה שנקראים לשותפות בעיצובה. אך צמצומה של ההלכה לכלל מורשת תרבותית המדוללת מאמונותיה וערכיה הפנימיים היא בראש ובראשונה החמצה תפיסתית שיש לקום כנגדה. היצירה ההלכתית פרחה לאורך שנות הגלות הארוכות לא רק משום שסיפקה תרבות ומשמעות אלא בעיקר בשל העובדה שביטאה את הברית העמוקה בין עם ישראל לקב"ה ואת נוכחותו הגואלת בהיסטוריה של העם היהודי. דיבור על שבת סוציאלית תוך הצנעת קדושת היום כאות ברית כמוהו כדיבור על מוסר הנביאים תוך התעלמות ממאבקם בעבודה הזרה; כמוהו כדיבור על אליהו הנביא של 'הרצחת וגם ירשת' תוך הסתרת מלחמתו החריפה בנביאי הבעל.

תחזית שגויה

אולם מעבר להצנעת ערכי האמונה והדבקות הדתית מהתופעה ההלכתית וצמצום האחרונה לפרקטיקה תרבותית מוגבלת, לוקה הגישה המוצעת לעניות דעתי בניתוח קצר רואי של התחייה היהודית המתפשטת במחוזותינו. יש להכיר בעובדה כי הצורך האנושי בזהות ובמשמעות נובע ממותר האדם כצלם א-לוהים, וכשמדובר על הספֵרה הציבורית מהווה מילוי צורך זה גם גורם מארגן ומדרבן של החיים הקיבוציים והעשרתם בתכלית ערכית מלהיבה. הדת והתרבות הם בתוך כך רשתות עשירות של משמעויות דתיות ואידיאלים חברתיים מרוממים הנטענים בנורמות ובמנהגים, בטקסים דתיים וביצירות אנושיות.

החברה הישראלית המתחברת מחדש למורשתה התרבותית ולשורשי חייה האמוניים יוצאת מעשורים של פוסט טראומה ציוני שהחל בשבר שלאחר מלחמת יום הכיפורים. אז נולדו התנועות הכמו משיחיות, החילונית ליברלית והדתית לאומית. העידן הפוסט טראומתי הולך ומתפוגג בשנים האחרונות ואת מקומו תופס הרנסנס היהודי של העשור האחרון עם צמיחתם המדהימה של לימודי היהדות המתפשטים בזירות הציבוריות השונות. עובדה זו בולטת במיוחד על רקע גסיסתה של התרבות הישראלית הכללית הנאנקת בעליבותה. מי שחושב שמהלך התחייה הישראלי-יהודי שמתרחש מול עינינו יעשה חצי דרך ויסתפק בדיאלוג תרבותי עם המסורת היהודית כשבאמתחתו סל קניות ליברלי וכלי עבודה מודרניים פשוט עוצם את עיניו. אמנם צודק פיקאר – וכמוהו יואב שורק שקרא במאמרו באותו גיליון ל'ביטול החברה הדתית' – בטענתו כי קיימת בעיה של הזדהות עם צורת הדתיות הקיימת, אולם הדרך לשינוי נעוצה בהתעצמות החשיבה התורנית והאמונית ובהרחבת האופקים הדתיים והתרבותיים ולא בצמצומם בדרך של יצירת תרבות קהילתית לוקאלית ודלת אמונה. בהיסטוריה הקרובה של אמריקה נוסה פיילוט דומה של הזרם הרקונסטורוקציוניסטי מיסודו של קפלן ונחל כישלון. השינויים, חשובים ככל שיהיו, יתגלו כבעלי ערך וקיום רק אם ישרתו אמונה פשוטה בקב"ה ומחויבות תמימה למסגרת ההלכתית, לפני כל עיצוב ריטואלי כזה או אחר.

שיח הגמוני מובהק

השאלות החדשות שנפרשות בקשת רחבה של תחומים תובעות מענה ושינויים מתבקשים. ברם, האתגר נמצא באפשרויות הגלומות במסגרת המסורת פנימה לפני שרצים החוצה לשדות זרים ומניחים את המקורות המקובלים בקרן זווית. העניין הוא עקרוני! אין מדובר כאן רק ביחסי ציבור למסורת אלא באמונה יסודית כי התורה מכילה את התשתית לתרבות האנושית ובה טמונים גם הכלים הנדרשים להתחדשותה במרוצת ההיסטוריה, שאם לא כן מאבדת ההלכה את כוחה הפנימי ואת תוקפה הנצחי, ועצם קיומה מתערער. אין בדברים הללו כדי לשלול קטגורית השראה חיצונית, שהרי למדנו כי 'חכמה בגויים תאמין' ו'קבל האמת ממי שאמרה'. ואולם, אין זה דיאלוג בין שווים. זהו שיח הגמוני מובהק שגאה ביהדותו ובאמונתו ועם זאת פתוח לבחון אותן לאור אתגרי התרבות החיצונית בשל האמונה העזה באפשרות להתחדשות דתית שתתחולל בגבולות ערכי הנצח הטמונים במורשת הדורות.

———————————————————————————————–

קווים להתחדשות הפנימית

בשורות הבאות אבקש לשרטט בקווים כלליים את עקרונות ההתחדשות הפנימית הרצויה: 

כמערכת דתית בעלת אופי משפטי נדרשת ההלכה לכאורה לסמכותה המקצועית והציבורית של האליטה ההלכתית לשם קידום שינויים. ואולם, כמערכת דתית תרבותית מוזנת ההלכה מתלמוד התורה של בית המדרש, שממנו בא כוחה היוצר. בית מדרש זה פתוח לרווחה לכל מי שחשקה נפשו בתורה. אף שגם בו קיימת היררכיה למדנית טבעית, נוכל למצוא במסגרתו תסיסה אינטלקטואלית ורוחנית, וכן אפשרות ליצור, להציע, לשכנע ולהשפיע, תחת הביקורת הפנימית המפרה של הקהילה ההלכתית. המהפכה תתחיל אפוא בבית המדרש וממנו עשויה לצאת השירה החדשה שתאיר את העולם. בין כתליו גם יצמחו בעלי ההלכה של הדורות הבאים.

בבית המדרש המחודש יוקדש זמן איכות לבירור שורשי ההלכה ומקורותיה. במחקר ישר המושתת על אמונה באמיתת ההתגלות ובערכים הנצחיים הטמונים בה יחתרו תלמידי חכמים להבנת דרכי הדרשה של הפסוקים, להעמקה בחלופות הפרשניות ולניתוח השיקולים הערכיים שעמדו בפני הדרשנים והפרשנים. ילובנו האידיאלים העקרוניים שהנחו את מתקני התקנות ומנהיגי המנהגות, יילמדו הנתונים הסוציולוגיים והריאליים שעמדו בפניהם, וייחקרו עקרונות ההכרעה ההלכתית – כלי העבודה של בעלי ההלכה – כגון: שקילת תוקף החלופות הפרשניות השונות ומשמעותן, והערכת מידת ההתחשבות בשיקולים חברתיים, כלכליים ותרבותיים 'חיצוניים'.

הלימוד יתבצע באופן שיטתי לאורך ההיסטוריה של ההלכה – על מסלול התגבשותה המתפתח – ומתוך רגישות לגורמים השונים שהובילו לתפניות בפרשנות ההלכה ובהכרעתה. תשומת לב מיוחדת תוקדש לתשתית הערכית, לעקרונות הפסיקה ולשיקולי הדעת המשפטיים – כלי העבודה המופעלים בבתי המלאכה של חכמי הדורות. לשם כך ייעשה שילוב מושכל בניתוח דוגמטי, ספרותי והיסטורי של הסוגיות השונות ועל גביהן ייעשה בירור משפטי ופילוסופי לחילוץ היסודות האידיאיים והמשפטיים של ההלכה. הלימוד יעשה כאמור לאורך ההיסטוריה של הסוגיה ויכלול בהמשך את פוסקי הדורות, השו"תים והקודיפיקציות המקובלות.

אני מאמין כי לימוד מעמיק, יסודי ופתוח של מקורות ההלכה יאפשר לנו הבנה טובה כיצד לברור, להעריך ולהכיל נורמות וערכים מחודשים וייתן בידינו כלים רלוונטיים לשינוי בסוגיות המתחדשות שיעשירו את ההלכה ויראו דרך להטמעת תובנות חדשות – אם בפרשנות, אם בתקנה, אם בהעלאת דעות מיעוט, אם בפנייה לתשתית הערכית של ההלכה ובהפקת הלכות מתוכה, ואם בהצנעת הלכות בידי חכמים בנסיבות הזמן והצבתן בבחינת 'דרוש וקבל שכר', כבן סורר ומורה, המים המאררים ועגלה ערופה.

יש גם הלכות לא מעטות שאינן נדרשות בהכרח לתקדימי הלכה, ונובעות מצורכי הציבור ההגיוניים והריאליים, ובהן: דיני המלך, תקנת הקהילות, הלכות הנובעות מהשכל הישר, מהמוסר הדאונטולוגי המקובל ומהאינטרסים החברתיים. 'חכמה בגויים תאמין', כבר אמרנו – ומה גם שהללו נובעים מדרך הארץ שקדמה לתורה והם משוקעים בתשתית הנורמה האנושית הכללית כשבע מצוות בני נוח. לא רק שהתורה אינה מתנגדת להם, אלא שהיא זו שהנחילה אותם לעולם וממילא איננו צריכים להרגיש כל נחיתות בעניין.

לשם ההבהרה נאמר שוב כי לימוד מאחרים הוא מבורך ומפרה, ולא עוד אלא שבמקרים רבים אין בכוחנו לחלץ תובנות חדשות ממקורותינו ללא שינויי תודעה ודרכי חשיבה שאותם עלינו ללמוד ולקבל מבחוץ – אך גם במקרים אלו עלינו לחתור לדרוש את התורה החדשה מתוך נחלותינו התרבותיות. רק משאיננו מצליחים יש לנו לתור אחר דרכים לשלב את החיצוני עם הפנימי, באמצעות מנהג ותקנה וכיוצא באלה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ט' באייר תשע"א, 13.5.2011



דרך של נאמנות לתורה / יואב שורק

$
0
0

הקריאה לצאת אל מעבר לאורתודוקסיה אינה ויתור על הנאמנות לתורה, אלא מימוש של הברית שבין ה' לישראל, והמשך דרכם של חז"ל וגדולי ישראל. תשתית לתפיסה הפוסט אורתודוקסית

הרב צבי יהודה קוק

במאמרי 'האתגר: ביטול החברה הדתית' השתדלתי להיות ממוקד ולומר רק דבר אחד: להציע ליהדות הנאמנה למחוק את אותו קו המבחין כיום בין הדתי ליהודי ה'רגיל', באמצעות לגיטימציה מלאה, 'הלכתית' ולכתחילאית, לקיום אורח חיים שאני כיניתי 'חולי': לא כזה שאין בו מצוות ומחויבות, חלילה, אלא כזה שהמחויבות שלו מתבטאת בדרך אחרת, ואינה הופכת לפס-הקול המרכזי של חיי היומיום.

לא הצעתי זאת מתוך איזו 'פשרנות' או כפירה, וגם לא מתוך רעיונות שמקורם זר. להיפך: המסקנה הזו היא תולדה של עיסוקי בתורה. היא נובעת מהנחות יסוד תורניות, היא חותרת למימוש יעדים תורניים, וכל כולה אינה אלא בקשת הדרך הנכונה בעת הזאת לממש את התורה ולהעמיק את הברית הכרותה בינינו לבין אבינו שבשמים. אלא שכאמור, כיוון שביקשתי להיות ממוקד, לא הנחתי במאמר ההוא את הנחות היסוד, את התשתית, ואני מבקש להשלים חלק מהמלאכה הזו בשורות הבאות.

עיקר דבריי יוקדש לעניין אחד: להבחנה בין נאמנות לתורה ולברית – ובין נאמנות לתפיסות דתיות שנתקבעו בדור או בדורות האחרונים ונתפסים כיום כאושיות האורתודוקסיה.

לא כל העתים שוות

לפני שניגש לעניין עצמו, אעיר משהו על עצם המוטיבציה. רבים יאמרו: למה להתחכם? אבותינו נהגו בדרך מסוימת, אנו רואים שהיא מביאה אור וברכה, ואין סיבה לשנות. יותר מכך: אנו רואים מה עלה בידם של כל המשנים, שידם על התחתונה בפרספקטיבה היסטורית.

והתשובה פשוטה. מה שזכינו לראות בדורות האחרונים הוא שינוי עמוק ומשמעותי, כנראה המשמעותי ביותר שאירע בתולדות ישראל מאז היה לגוי. כל הדורות חלמו את שיבת ציון, וכמעט כל התפילות והטקסים שלנו עסוקים רק בזה. כותבי התפילות הללו לא העלו על דעתם שנמשיך לומר אותן כשנהיה כאן. מדוע? כי היה ברור לכולם שכשישוב ישראל לארצו ולחיים לאומיים, הרי יהיו אלה 'ימות המשיח' ולא 'הזמן הזה', וממילא כל המערכת הדתית תעבור שידוד מערכות מקיף. לא ביטול מצוות, אלא ביטול כל התחליפים ושיבה אל אופני הקיום המקוריים.

ואכן, לא תמיד ידם של המשנים על התחתונה. בעיתות של שינויי עומק, 'שינוי תאורה' של במת ההיסטוריה כפי שמכנה זאת דניאל שליט, מי שאינו משנה הוא המרחיק את דרכיו מכוונתן המקורית. יכולנו להתעלם מחורבן המקדש ולא לתקן את תקנות ר' יוחנן בן זכאי; למרבה השמחה, לא עשינו זאת. יכולים אנו להתעלם מתקומת ישראל, ולהעדיף את הנוסחה הדתית המוכרת מהגולה במקום לכונן יהדות ישראלית, אבל אז אנו מחמיצים את השעה, מתכחשים לרצון בורא עולם ומביאים חורבן במו ידינו על התקווה הגדולה.

תורה לא חתומה ניתנה; מראש היא מכילה כמה 'אופני הפעלה'. אין צורך לצאת מבית המדרש כדי למצוא את כל הכלים שנמצאים בו בדיוק לשם כך – לשם ההתחדשות האמיתית, היונקת מן המקור, הנאמנה לו, המבקשת לקיימו בצורה האמיצה ביותר והמשמעותית ביותר. לא בכדי העלו חז"ל על נס את נתינת התורה לבשר-ודם, את נתינת הסמכות לחכמי האומה: הם עצמם השתמשו בסמכות זו, מסרו נפשם על כינונה ודיוקה, ומפעלם משמש אותנו עד היום. אנו עצמנו, שזכינו לחיות בדור תהפוכות מופלא זה, איננו יכולים להיות פטורים מללכת בדרכם, ולהיות החז"ל של הדורות הבאים. כאמור, כל הכלים נמצאים מאז ומעולם בארגז הכלים התורני (כפי שכבר קדם והסביר הראל גורדין בתגובתו לאריאל פיקאר, עיי"ש).

למה אנו נאמנים

מהו יהודי נאמן? מהי יהדות נאמנה?

אפשר לשבור על כך קולמוסים הרבה, אבל אני מבקש כאן, לצורך הדיון לפחות, ללכת בדרך פשוטה, טריוויאלית, המאמצת את מה שבעיני רבים הוא תשתית הנאמנות לתורה ולברית. יהדות נאמנה היא כזו הרואה עצמה מחויבת – אישית, קהילתית ולאומית – לקיום מצוות התורה, בהתאם לפירושם של חכמי ישראל ובהתאם לכללי ההכרעה והפסיקה המקובלים. היא כמובן מאמינה בייחודו וייעודו של עם ישראל, ובכך שהמצוות שהוא נדרש לקיים קשורות לייעוד זה ונובעות 'מן השמים', מבורא עולם. אמנם, ככל שהמושגים מופשטים יותר ('תורה מן השמים', 'השגחה', 'א-להים') כך הם נתונים לחילוקי דעות עמוקים באשר לפרשנותם: אפשר שמה שבעיני 'נאמן' אחד הוא אמונה אינו אלא עבודה זרה בעיני רעהו, ואילו אמונתו של האחרון היא כפירה בעיני הראשון. אשר על כן, עיקר העיקרים נותר במחויבות הבסיסית לשמור, לעשות ולקיים את המצוות – ולהיות חלק מבית מדרש שיש לו כלים מוסכמים פחות או יותר לדיון בשאלות יסוד מעשיות והגותיות, באופן שיישאר בתוך השפה ה'יהודית' הנאמנה.

הנאמנות הזו היוותה בסיס משותף לרוב היהודים במשך דורות רבים. מי שיצא מכלל הנאמנות הזו היו מי שאמרו שאין עוד צורך בשמירת מצוות, או שיש מקור חיצוני שעל פיו יש לפרש אותן. אך ההתמודדות של היהדות הנאמנה עם אתגרי הרפורמה וההשכלה הביאו אותה להתבצר, ולהגדיר כ'לא נאמן' גם קולות רבים ששמרו על הנאמנות, אך פירשו אותה אחרת.

הדורות האחרונים שיכללו את המודל האורתודוקסי והעמידו שורה של 'עיקרי אמונה', מפורשים או מובלעים, שמי שאינו מסכים איתם נחשב כלא לגיטימי – עיקרי אמונה הנוגעים בראש ובראשונה לדרכי הפרשנות של ההלכה וליחסה אל המציאות, עיקרים המעקרים את ההלכה מיכולת ההתפתחות הטבעית הטבועה בה עצמה.

עיקרי הדתיות

העיקר הראשון הוא העדר הסמכות. לומדי ההלכה ופוסקיה בדור הזה שונים מהותית מחז"ל; אין להם סמכות לחדש באמת, ואין להם אלא לדמות מילתא למילתא ולשחק במגרש התקדימים. בוודאי שאין הם יכולים להמשיך את המשא ומתן התלמודי, אלא הם מחויבים לאותו שלב בדיון שבו הוא נחתם ונקבע בתלמוד.

העיקר השני הוא חשדנות כלפי המציאות. השיח ההלכתי אינו רואה את העולם של ההווה כעולם ממשי ולגיטימי, אלא כמין 'הווה-אמינא' שצריך לשקול איך להתייחס אליה. הדבר נוגע הן לעולם המודרני והן לזהות היהודית המודרנית: אין קשר בין המושג 'מנהג ישראל' מבחינת ההלכה (שמתייחס משום מה רק לדתיים, ולפיכך יכול להיאמר בבטחה גם בהתייחס למשהו שמנהג רוב מוחלט של ישראל לא לעשות אותו) לבין מושג מקביל שייאמר בקונטקסט לא הלכתי, שבו ברור שהכוונה להתנהגויות הרווחות בחברה הישראלית.

אף שבמציאות אישה היא חלק מהמרחב הציבורי לכל דבר, בהלכה עוד לא החליטו אם להעדיף את המציאות או את המודל המוכר מהספרות, שבו האישה ספונה בבית. גם אם חשמל הוא הגורם המרכזי בהוויית השבת שלנו, אנו נמשיך לדון בו בגדרים של בנייה או אש, כי איננו מעניקים למציאות שלנו מעמד הלכתי עצמאי אלא רק כאנלוגיה ל'עולם האמיתי', הוא עולמם של חז"ל. תלמיד חכם עשוי להכיר היטב דווקא את התרבות החומרית של העולם הרומי, זו שבה מסלקים שולחן מלפני הסועד, המסב על ספה, יותר מאשר את נוהגי האירוח של ימינו – ולא בשל קדושתה היתרה של תרבות זאת, אלא כיוון שזהו עולמם של חז"ל, שהוא כאמור ה'אמיתי', וכאן זה רק חיקוי.

העיקרון השלישי הוא פרשנות פורמליסטית ומופשטת של ההלכה. גם מצוות שכלל לא נדרשו בעבר לגדרים מדויקים ולהגדרות פורמליות מקבלות הגדרות כאלה, כי ישנה הנחת יסוד שכל גופי תורה צריכים שיעור וגדר. הנחה זו כלל וכלל אינה מוכרחת, ואף שראשיתה בדברי חכמים שנתנו גדרים התפשטותה אל כל עניין ועניין היא פרי מגמה שהיפוכה לגיטימי באותה המידה. למותר לציין שגישה כזו מונעת יכולת של גמישות והתאמה לפי העניין, ותעדיף תמיד קיום פורמלי שמוותר על המהות על פני קיום מהותי שמוותר על הפורמליות.

שלוש ההנחות הללו יוצרות יחדיו את הרביעית, קידוש של התבנית ההלכתית הקיימת, שאמורה להיות נצחית ובלתי משתנה עד לעתיד מעורפל הנמצא מעבר להיסטוריה.

הפועל היוצא משורת העקרונות הללו הוא הוצאת השכל הישר מהשיח ההלכתי. הלכה היא עולם שמתקיימת בו מערכת שיקולים עצמאית, והעובדה שמשהו נראה מוזר או לא סביר אינה הופכת אותו לפחות קביל מבחינה הלכתית. אולי אפילו להיפך: ככל שדרישה הלכתית היא 'מוזרה' יותר היא נתפסת כמבחן למסירות הדתית וכמפתח שמבחין בין הדתי האותנטי לבין חברו ה'פשרן'.

היא הנותנת

שורת הנחות היסוד הללו מעצבות את העולם הדתי לא פחות – ולעתים יותר – מאשר הנאמנות הבסיסית לתורה ולברית, שתיארנו אותה בתחילה. רוב גדול של נקודות המחלוקת בין החברה הדתית לחילונית, ובין החרד"ל לד"ל, נובעות לא משאלת המחויבות לתורה עצמה – אלא משאלת דרכי ההשלכה של המחויבות הזו אל מציאות ימינו.

כמעט כל הדיונים על מעמד האישה למשל תלויים בראש ובראשונה בשאלה האם קביעות המופיעות בתלמוד ובראשונים, המבחינות בין אישה לאיש בעניינים שונים, הן קביעות הנובעות מעמדה תורנית ומהותית, או שהן פועל יוצא של מציאות חברתית ותרבותית שרווחה בעולם העתיק. שתי התשובות הן סבירות, ושתיהן נאמנות לתורה; נטייתם של רוב הרבנים לכיוון התשובה הראשונה נובעת בעיקר מכך שהיא מתאימה יותר להנחות היסוד האורתודוקסיות שתוארו לעיל, ושהיא אינה מטילה על חכמי דורנו ליטול אחריות וסמכות שהם סבורים שאין להם.

מה שחשוב לענייננו הוא שאין כל סתירה – לא ישירה ולא עקיפה, לא לגופם של דברים ואף לא ב'רוח' הדברים – בין נאמנות שלמה ועיקשת לתורה ובין אימוץ עמדה שלפיה השווה הכתוב אישה לאיש לכל ענייני התפילה, למשל. המחשה פשוטה לכך היא אם ניטול סוגיה תלמודית שיש בה הבחנה כזו, ונוסיף בתוכה שורה אחת: 'אמר ר' פלוני: והאידנא אין בין אישה לאיש אלא' וגו', תוך הנמקה שנשענת, למשל, על העובדה שמעמדן המשפטי והכלכלי של נשים השתנה, והן עצמאיות לכל דבר. אין במשפט כזה שום זרות לרוחה של הגמרא, שום סטייה מדרכה של תורה; כל שיש בו הוא הנחה שההלכה לא נתקבעה סופית בימי רבינא ורב אשי, אלא היא צריכה ויכולה להמשיך את הדיון מתוך אותן מגמות אל תוך ימינו אלה ובכלים של ימינו אלה.

אגב: אפילו אחרי שניטלה הסמכות המכריעה מחכמי תורה שבעל פה, בשל פיזורו של העם, המשיכו – לפחות באשכנז – לדון ולשנות בחופשיות יחסית, כפי שניכר במיוחד אצל בעלי התוספות – שנגעו הן בסוגיות של מעמד משפטי, מעמד האישה וסמכות הקהילות, והן בעיצוב התפילה. מה שהפסיק את התהליך הזה והפך אותו ללא לגיטימי הוא הפחד מפני כוחות שערערו את היציבות של הנאמנות לברית – השבתאות, החסידות והרפורמה. הפחד הזה עיצב הרבה מהאורתודוקסיה, והיה לו תפקיד חשוב – אבל כשקול התור נשמע בארצנו, וכשמאת ה' יש קריאה לשוב ולהתחדש, הנאחז בפחדי העבר הוא המפנה עורפו לדבר ה'.

מה כן ומה לא

עקרון המפתח הוא אכן שאלת הסמכות. ההיצמדות לנוסחאות הישנות והמוכרות נובעת מההנחה שאין לנו סמכות, ולכן כל שיש בידינו הוא ההשוואה למה שהוכרע בעבר. לכן נוח לנו יותר עם מושגי העבר, ולכן אנו מקדשים את התבנית הקיימת עד להודעה חדשה.

אלא שהסמכות ניתנה לנו. בליל שבועות הזה ידברו בהרבה בתי כנסיות ובתי מדרשות על 'מתן תורה', כלומר על הורדת התורה מן השמים ועל העברתה לסמכותם של בני אדם. ירחיבו ויפארו בעקרון התורה שבעל פה ששכללו חכמינו, עיקרון שהוא סם החיים הגנוז בתורה לכל הדעות.

אימתי ניטלה הסמכות הזאת? משעה שחדלנו מהיות עם, והפכנו לשארית ישראל, קהילות קהילות ללא מרכז שיכול לעצב את דרכי החיים לעם כולו, שנהנה מסייעתא דשמיא מיוחדת. הרמב"ם בהקדמה למשנה תורה מבאר את היסוד הזה היטב, והדברים מוארים במיוחד בדבריו של הרב צבי יהודה קוק בשיעור המבוא שלו לספר הכוזרי ('מתוך התורה הגואלת' ג).

ההקפאה הייתה נכונה וטובה לדורות רבים. כמו כל דבר שהונח במקפיא, הוא מונח שם עד שתגיע עת ההפשרה. ועת ההפשרה הגיעה. שבנו לקיום לאומי. אפשר להמתין למציאות אוטופית של סנהדרין שתבוא בהסכמה לאומית רחבה, חוצת חסידויות ומגזרים, אבל באותה מידה ניתן היה להמתין בגולה למשיח עבדקן על חמור לבן ולא להתפתות להצעות הגאולה ה'עלובות' שהציעו אוניות ומטוסים נעדרי ברק משיחי. כעם אנו מקבלים החלטות על חיים ומוות של בנינו. אנו מסוגלים ונדרשים גם ליטול אחריות על תורתנו, על מנהגינו ומצוותינו, לא פחות משעשו חז"ל.

וכל הכלים קיימים: חז"ל לימדו אותנו איך מתנהל דיון. אילו טיעונים ניתן להעלות. מתי מכופפים את הפסוק בפני המציאות ומתי ייקוב הדין את ההר. עולם שלם ועשיר יש לנו, ויש לנו גם גנים של דורות של תלמידי חכמים, וגם זכות של היותנו עדים לחידוש הברית בין ה' לעמו. מי שבא עם ההנעה הנכונה – לא 'ליישר קו' עם ערכים זרים, לא להיות ככל הגויים, אלא להביא תורה לדור הזה ולעם הזה; מי שיעשה זאת במסירות נפש וביושר אינטלקטואלי, יזכה שתינתן תורה על ידו. כעזרא. כר' יוחנן בן זכאי.

אותן נקודות מוצא, אותה מחויבות למסורת, אותו רצון לקיים את התורה במלואה – כשאליהם נלווה שחרור מהמחויבות לעקרונות הקיפאון האורתודוקסיים – פותחים את הפתח לעולם התורה של ההתחדשות היהודית, עולם שעל חשיבותו לכלל ישראל ולעתיד התורה ניסיתי לכתוב במאמר הקודם.

 ————————————————————————————————

'הלכה' אינה נשק חינוכי

נורמה הלכתית שדורשת פחות אינה מתכון לחולשה דתית אלא לאיזון נכון ולהכלה חברתית. על כיסוי ראש וקבלה ליישוב

אחת הנקודות ש'הקפיצו' רבים במאמרי הקודם הייתה הצעתי 'להפוך' הלכות מסוימות באורח-חיים, בעיקר כאלה הנוגעות לדרישות היומיומיות של תפילה וברכות, לאופציונליות ולא מחייבות. האמת היא שבמקורן ההלכות הללו היו אופציונליות: קהל גדול לא ידע כלל על קיומן, כיוון שלא נמנה על תלמידי החכמים שעבורם, בעצם, נכתבו הדברים – ואכמ"ל. 

אבל אני מבקש להגן כאן על עצם העניין: חשוב מאוד להפריד בין דברים שמהווים מבחן מחויבות ראשוני, הקובע 'הלנו אתה אם לצרינו', ובין הצעות שונות לאורח חיים אידיאלי, שאין באי קבלתן כדי לפסול את האדם. לצערנו, בדור האחרון התפשט מאוד השימוש בהלכה כ'נשק' לכפיית ערכים ועמדות על ידי אנשים טובים שחשבו שבכך הם לוחמים את מלחמת ה'. אך זו טעות בהלכה וטעות חינוכית, ואסביר.

הבה נתגלגל שנות דור אחורנית. נשים בעולם המערבי התרגלו ללכת בגילוי ראש. הדבר לא נתפס כלא-צנוע, והפך בשל כך כמעט מובן מאליו אצל דור שלם של נשים דתיות. היו שנים שבהן כך נהגה אפילו רעיית הרב הראשי. לא היה זה זלזול ולא עם-הארצות, כפי שאהבו אחר כך להשמיץ בישיבות, אלא גישה פשוטה, תמימה ולגיטימית: גדרי הצניעות משתנים, ומה שפעם היה פריצות היום הוא מקובל.

והנה עלה עידן של התחזקות דתית, ואימוץ סטנדרטים 'לפי הספר' יותר מאשר לפי המציאות, ובין השאר שב המנהג הישן והטוב של בנות ישראל הנשואות לכסות את ראשן וזכה לעדנה. אם כנים היינו, ומלמדי זכות, היינו זוכים שהמנהג החדש והיפה הזה יתבסס לו לצד המציאות הרווחת, של נשים גלויות ראש, כאמירה על עומקה של זוגיות יהודית ועל חשיבות הצניעות.

אך לא כך היה: הדוגלים בכיסוי הראש השתמשו בנשק ההלכה. הם עשו דה-לגיטימציה למה שנהגו כבר, ולמה שיש בו שכל ישר, וראו בו פשרנות ותו לא. הדברים הגיעו עד כדי כך שבאחד השו"תים שנכתבו ביישובי בנימין מופיע דיון ארוך בשאלה אם מותר לקבל ליישוב אישה שאינה מכסה את ראשה. כלומר, בה בשעה שגילוי הראש היה נוהג רווח אצל אמהותיהן של בני היישוב, נשים צנועות ודתיות לכל דבר, היה מי שהעלה על דעתו שמי שנכשל ב'איסור' זה אינו יכול לגור במחיצה אחת עם הנזהרים בו. שהרי המעבר לכיסוי ראש לא נתפס כ'התחזקות' אלא כבסיס, כשמירת הלכה – תוך הוצאת כל הסבור אחרת אל מעבר לגדר הלגיטימציה.

דומני שזהו משל לכל המערכת הדתית. רבים מהקווים שאנו מותחים בין חיינו לבין חייה של חברה 'לא דתית' הינם קווים של דה-לגיטימציה מיותרת. נעשה כאן שימוש לא ראוי בהלכה כדי לקדם צורת חיים מסוימת ולחזק את הציבוריות הדתית, במעין יד-רוחצת-יד בין ציבור זה לבין רבניו – שמעדיפים לעתים את טיפוח המגזר (ולעתים את טיפוח תת-המגזר) על פני עיצוב הלכה לחברה כולה. 

לא דייך מה שאסרה תורה, אמרו חכמים, וידעו את אשר הם אומרים. המצוות עצמן תובעניות דיין, וכל מי שמחויב להן כמסגרת כוללת הוא חלק מקהילת הברית – גם אם הבחירות האישיות שלו שונות מהמנגינה האהודה על עולם הישיבות. עונג שבת של משחק כדורסל משפחתי אינו בהכרח נחות מעונג שבת של פטפוטים על צלחת קוגל, ולא עבור כל אדם חשוב יותר להשכים לתפילה מאשר לריצת בוקר.

אפשר וצריך לקדם ערכים של קדושה בלי לפסול את הדרכים האחרות לבטא ערכים. לא מדובר בחולשה או ב'רידוד', אלא בהכרה בשונות האנושית מחד ובאמון בכוח משיכתם העצמי של מנהגי הקדושה שנהגו בהם ישראל. לגיטימציה מלאה של ביקור לא סדיר בבית הכנסת, למשל, לא תקטין את מספר המתפללים הקבועים אלא תגדיל אותם: מה שהיום הוא עול עשוי להתגלות מחר כמועדון החברים המבוקש ביותר בעיר.

פורסם במוסף 'שבועות', 'מקור ראשון', ה' בסיון תשע"א, 7.6.2011

תגובות למאמר זה


הרצון מול הכישוף / ינאי ד'לוין (לפרשת בלק)

$
0
0

 

קוראי התורה מתבקשים להפנים את מה שבלק מלך מואב כלל לא יכול להבין: המאגיה שולטת רק בתמונת עולם אלילית, לא במציאות

מוקדש לרפואתה של אמי שירלי בת גרציה

איור: מנחם הלברשטט

"לא תלמד לעשות כתועבות הגויים ההם – אבל אתה למד להבין ולהורות, כלומר להבין מעשיהם כמה הם מקולקלים" (רש"י דברים י"ח ט')

 די בקריאה שטחית בפרשתנו כדי להתרשם כי מראשיתה בלק ובלעם מנהלים דו שיח של חירשים. לא פחות משש פעמים חוזר בלעם בפני בלק או בפני שליחיו על היות קללתו וברכתו מותנית ברצון ה', ולאורך כל הפרשה נכשל בלק מלהבין מסר זה הנראה לכאורה פשוט. דו שיח של חירשים הוא אכן עקר מראשיתו. אף צד אינו מפתח את דבריו בעקבות דברי האחר, מה שנאמר בסוף הוא שנאמר בהתחלה.

תופעה זו, הרווחת למדי ביחסי אנוש, יכולה להיווצר כאשר אחד מבני השיח אינו רוצה מלכתחילה להבין את אשר נאמר לו, או, לחלופין, כאשר אחד המשוחחים איננו מסוגל להשיג את אשר נאמר לו – וזאת מכיוון שעולמו אינו מכיל את המושגים הבסיסיים ההופכים את דברי השני לנהירים. 

את שתי האפשרויות הללו ניתן לייחס לבלק. מתוך רצונו למגר את האויב על ידי שכירת שירותיו של מכשף בעל מוניטין אין הוא מוכן לשמוע תשובה שלילית, תהא סיבתה אשר תהא. ייתכן כי תערובת אופיינית של טיפשות ורשעות מחזקות את עיקשותו. אפשרות זו, גם אם תיתכן, נראית פחות סבירה ופחות מעניינת מזו השנייה: מתוך עולם מושגיו, בלק אינו יכול להבין את אמירותיו החוזרות של בלעם – "והשיבותי אתכם דבר כאשר ידבר ה' אלי"; "אם יתן לי בלק מלא ביתו כסף וזהב לא אוכל לעבור את פי ה' א-לוהי לעשות קטנה או גדולה".

מדוע בלק איננו מסוגל להבין את הכרזת בלעם על אודות תלותו המוחלטת ברצון החופשי של ה'? מה חסר בעולם מושגיו של בלק ההופך את דברי בלעם לקשים כל כך להשגה?

אין חופש לאל

העולם האלילי במזרח הקדום שבו חי בלק לא היה עשוי מקשה אחת. לא הרי המיתולוגיה הבבלית כזו הכנענית או המצרית. על מידת חירותם של האלים, על קיומם של צווים דתיים ועל התלות בין גורל האדם לבין התנהגותו נתנה כל אחת מן המערכות הללו תשובה שונה. מכאן שאין בהכרח למצוא באמונתו האלילית האישית של בלק את סיבת כישלונו להבין את דברי בלעם על הרצון החופשי של ה'. ייתכן שעולמו הפגאני של בלק הכיל מושג של אל בעל חרות רצון, אך דברי בלעם עצמם מכילים יותר מכך. באומרו "היכֹל אוכל דבר מאומה, הדבר אשר ישים א-להים בפי אותו אדבר", בלעם לא התייחס רק לחרות הא-ל אלא רמז לכך שהכול כפוף לחרות זו – ובכלל זה הוא עצמו.

 הגדרת האלילות המיוחסת לכל השיטות שהזכרנו כדוגמה מכילה מכנה משותף מובהק: כל הדתות הללו מניחות ריבוי ופיצול בעולם האלוהות. גם אם עובדי האלילים חלוקים ביניהם בעניין אופי הפיצול והאלילים שלהם הם עובדים, הרי ששבירת עולם האלוהות לרסיסים מכילה השלכות תרבותיות המשותפות לכולן. ביניהן: אין מציאות אלוהית אשר לה מסורה השליטה על עולם ומלואו. מכאן הפתח לקיום שלל רבדים ומימדים שהאדם יכול להפעיל בהתאם לרצונו בהעדר מנהיג אחר.

פתח זה הוא כנראה אחד המקורות העיקריים לתופעה שהייתה רווחת בכל המרחב הקדום: הכישוף. את העדר קיומו של כוח הנתון בלעדית בידי הכישוף ושרירות רצונו של המכשף בלק לא יכול היה לתפוס. בלק לא יכול היה להבין כי גדול המכשפים שביקש לשכור מודיע לו כי הכישוף הינו חסר כוח עצמי ועל כן במובן עמוק – בלתי קיים.

איני מתיימר כמובן להכריע כאן במחלוקת שחצתה ראשונים ואחרונים על ממשותו או אי ממשותו של הכישוף. החידוש שמחדשת התורה דרך דבריו של בלעם הוא כי הכישוף – גם מתוך הנחת קיומו – אינו עצמאי, אין הוא פועל ככוח עליון. אדרבה, כוח פעולתו מותנה ברצונו של הגבוה מעל גבוה. חידוש זה הוא הוא העוקר ומבטל את מעמדו של הכישוף בעיני מאמיניו, שעִמם נמנה בלק. במובן זה, הכישוף אכן אינו קיים.

אמונה מול מאגיה

בערך כשפים שבאנציקלופדיה העברית נמצא את הדברים הבאים: "האנתרופולוגים נוטים להבחין ארבעה גורמים או מרכיבים בכישוף: א. אישיות המכשף, ב. מלות הקסם, ג. המכשירים שבהם משתמש המכשף, ד. הטקס שהוא מבצע כדי להשיג את תוצאת הכישוף". הגדרה צורנית זו רחוקה מלהספיק. ישאל השואל, הרי ברבים מן הטקסים הדתיים ממלא אדם מסוים תפקיד חשוב ומרכזי, ומושמעות מילות תפילה תוך שימוש באביזרי מצווה, ואיש לא יעלה בדעתו לכנותם כשפים. נעשה צדק עם האנציקלופדיה העברית בהבאת החלק המשמעותי בדבריה: "אם התוצאה המופקת מיוחסת ישירות לפעולת האדם עצמו המפעיל את עצמי הטבע ואת הכוחות העל טבעיים להנאתו, היא נראית כביטוי למלאכת המאגיה. אם התוצאה מיוחסת ישירות לעצם או גורם רוחני שאותו מעריץ האדם אך אין הוא שולט עליו – היא מתפרשת במשמעות דתית כמעשה האל".

אפשרותו של האדם להשפיע על המציאות היא יסוד בתורה, אך מה עצום המרחק בין יסוד זה לבין אמונת הכישוף. יהודי המתפלל או המזדכה במעשה מצווה מאמין כי בכוח הדבר להשפיע בגלל היות המציאות משועבדת לרצונו של מי שהתפילות מכוונות אליו ושמעשי המצווה נעשים לפניו. המכשף לעומתו מאמין כי פעולותיו משפיעות על המציאות בגלל היותה משועבדת לו עצמו או לחוקיות המאגית שהוא מפעיל. בעולם הכשפים די במכשף ובקסמיו כדי לחרוץ מציאות. החוקיות המאגית, ככל חוקיות, היא עיוורת, ומכאן שהפעלתה אינה מותנית בערכיות כוונותיו של האדם המפעילה. בעולמם של המאמינים בכשפים, המציאות אינה תמונת ראי של ערך מעשי האדם אלא של שרירות רצונו.

מעניין לציין כי ישנן תרבויות אליליות שבהן שרירות רצונם של האלים והחוקיות העיוורת של הכישוף דרו זה לצד בכפיפה אחת. בסופו של דבר עניין אחד לפנינו. האלים והאדם נמצאו פועלים על פי אוות נפשם וכפי שכוחם מאפשר. האלים לפי גבורתם, והאדם בזכות כוח הכישוף שנמסר בידו.

התורה החרימה כתועבה את כל אלה. אין למצוא בה הבחנות מהותיות בין סוגי פולחן אלילי או בין סוגי כשפים, קסמים ויתר מעוננים, מנחשים, חוברי חבר, שואלי אוב, ידעונים ודורשי מתים. ה' צמצם את הנהגתו על פי אמות השכר והעונש שאותן גם כפה על האדם. מכאן שה' אינו נוהג בשרירותיות כלפי האדם והאדם אינו יכול להפעיל את המציאות על פי שרירות לִבו.

 אחריותו של מי

נחזור בקצרה לבלעם. למרות רשעותו הוא זכה לנבואה ונבואתו הינה נבואת אמת. אשר על כן, למרות מניעיו המושחתים, בלעם לא יכול היה להתכחש למה שידע והכיר כנביא: המציאות אינה סרה לרצונו כמכשף וממילא קללתו במקום שבו ה' החליט לברך תהיה קללת סרק ותו לא. זאת כאמור בלק לא יכול היה להבין.

התורה בכל זאת מזכירה במקום אחר (במדבר ל"א ט"ז) כי פגישתם של בלק ובלעם לא נשארה עקרה לחלוטין מבחינתם. על כך שישראל חסו על הנשים בעת מלחמתם במדיין אומר משה "הן הנה היו לבני ישראל בדבר בלעם למסר מעל בה' על דבר פעור ותהי המגפה בעדת ה'" – עובדה הנעדרת לחלוטין מפרשתנו.

משהבין בלעם כי לא יוכל לקלל את ישראל בשם ה' החפץ בברכתם, נצמד הוא עצמו לחוקיות היחידה שהתורה מדברת בשמה – היות ה' גומל לאדם כפי מעשיו. הואיל ולא יכול היה להשפיע על רצון ה' באופן ישיר, הוא בחר להביא על ישראל את הקללה באופן עקיף. משזנו בעצתו ישראל אחרי בנות מדיין ומואב, הפיל עליהם א-להי ישראל שונא הזימה את הפורענות, "ויהיו המתים במגפה ארבעה ועשרים אלף" (סוף הפרשה).

אפשר שהתורה הסתירה בפרשתנו את עצתו זו של בלעם כדי שלא נבוא לטעות חלילה ולומר כי כשפיו של בלעם הם בכל אופן אלה שגרמו. טעות זו יכולה הייתה להיווצר אם סיפור נפילתם של ישראל היה מובא כהמשך ישיר לעצה שיעץ בלעם, אשר הובא על ידי בלק כמכשף. בפרשתנו ישראל הם הנושאים לבדם באחריות. לא שרירות לִבו של המכשף להרע, אלא שרירות לִבם היא שגרמה.

 הכותב הוא סטודנט לתואר שני ומדריך סיורים בירושלים

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ז' בתמוז תשע"א, 8.7.2011


רוצה להאמין / אדמיאל קוסמן

$
0
0

 

ויליאם ג'יימס, החווייה הדתית לסוגיה: מחקר בטבע האדם; מוסד ביאליק תש"ט

ויליאם ג'יימס הוא אחד ההוגים המעניינים שהצמיחה התרבות האמריקנית. כדאי אולי להתחיל בכך שעל אף העובדה שג'יימס נולד למשפחה עשירה בניו יורק של המאה הי"ט, ועל אף העובדה שבית ילדותו היה רחב-אופקים והוא זכה להשכלה רחבה (אחיו הוא הסופר הנודע הנרי ג'יימס), הוא עצמו לא זכה לחיים קלים וסבל רב ליווה אותו כל ימיו. עובדה זאת, סבורני, מסבירה את משיכתו אל העולם הרוחני והדתי שבעקבותיה הוא קנה את עולמו במחקרים על הפסיכולוגיה של האיש המאמין.

ג'יימס סבל שנים רבות ממחלות גופניות קשות, אך גם מדיכאונות וממחשבות אובדניות שהתישו את כוחו והפריעו לעבודתו. הוא החל את דרכו כסטודנט צעיר בתחום אמנות הציור, אך ב-1861 עבר ללמוד מדעים בהארוורד, ולאחר מכן עבר ללימודי רפואה. הוא סיים את התואר בתחום מאוחר למדי, בשנת 1869, עקב בעיות הבריאות שלקה בהן. כדי להתמודד איתן שהה כמה שנים בגרמניה, שם למד פסיכולוגיה ופילוסופיה. עבודתו האקדמית של ג'יימס נמשכה לכל אורך חייו באוניברסיטת הארוורד, והואיל והוא התמחה בתחומים שונים היה ביכולתו לשלבם ולעבור מנושא לנושא בתחומי המחקר השונים. בשלב מסוים התרכז ג'יימס בפיתוח מחקרים בתחום הפסיכולוגיה שהייתה עדיין מדע-בחיתוליו באותם ימים, ובמיוחד עניין אותו העולם החווייתי של המאמין.

ג'יימס היה פרגמטיסט. אף נכון לומר שהוא ייסד את האסכולה הפרגמטיסטית יחד עם צ'רלס פירס וג'ון דיואי (אגב, ספרו "פרגמטיזם" ראה אור בתרגום לעברית בהוצאת 'רסלינג'). פרגמטיזם הוא תפיסת עולם "אמריקנית" מאוד באופייה, הגורסת כי לאמת יש חשיבות אך ורק אם היא גם מועילה באופן מעשי. מבחינת הפרגמטיסט למחשבה יש משמעות רק אם היא משמשת כלי להשגת מטרות החיים של האדם. אין לו עניין לדון בתקפותן המטפיזית של מחשבות רחוקות מהחיים. ואולם, הנקודה החשובה ביותר להבנת הפרגמטיזם היא שתפיסת עולם זאת נוקטת עמדה שונה מהמקובל ביחס למושג "אמת". מבחינת הפרגמטיסט האמת מותאמת לגילויים של חקירת האדם, ולכן היא תמיד עניין יחסי ותלוית זמן; הפרגמטיסט דוחה כל קביעה מוחלטת על מהות העולם, משום שעבורו העולם איננו מקום גמור ושלם שאין לנו אלא לחוקרו; עבורו העולם הוא מקום-בהתהוות, שבו הכול שרוי בתנועה, בתהליכי-שינוי. על כן מודגשים אצל ג'יימס כוח הרצון וכוח הבחירה המאפשרים לאדם לשנות את המציאות.

וכאן אנו מגיעים לאחת הנקודות המפתיעות והמעניינות ביותר במשנתו של ג'יימס. ניתן להבהירה יפה כמדומני לאור מאמר אחר של ג'יימס, שנקרא "הרצון להאמין" – מאמר שקדם לספר "החוויה הדתית לסוגיה" (המאמר בתרגום יניב פרקש נדפס בגיליון "תכלת" 31, תשס"ח).

הטיעון המרכזי של ג'יימס במאמר זה הוא שמבחינה פילוסופית ניתן להצדיק את האחיזה של האיש המאמין באמונתו גם אם אין בידיו הוכחות חותכות לצדקתו. ג'יימס מביא את הדוגמה ה"פרגמטית" הבאה כדי להסביר את דבריו: אם אני חוזר לביתי מטיפוס בהרים ומגיע לתהום שעליי לקפוץ מעליה בלית-ברירה – כדי להצליח אני זקוק לביטחון עצמי. במקרה זה, אף שלא קיימת כל הצדקה הגיונית להאמין בעצמי שאוכל לעשות זאת, בכל זאת הגיוני יהיה לגייס כוחות-אמונה-בעצמי כדי שאוכל לבצע זאת. מכאן נוכל להסיק, אומר ג'יימס, כי לעיתים נכון להניח לטבע הרגשי שלנו להשפיע על האמונות שלנו – גם אם אין בידינו ראיות חותכות.

ואולם, בכל זאת קיימות כאן מגבלות. ג'יימס מצדיק זאת רק כשמתמלאים שלושה תנאים:

א. האמונה שאנו בוחרים לרצות בה צריכה להיות אפשרות חיה עבורנו, ולא אמונה טפלה שאנו בזים לה, כי אם דבר-מה שאכן קיימת אפשרות ריאלית עבורנו לראותו כאמת.

ב. הבחירה בכך צריכה להיות כפויה, ולא נושא שאפשר להתחמק ממנו. כך היא למשל הקפיצה מעל התהום כשאין לי דרך אחרת.

ג. ההחלטה להאמין צריכה להיות החלטה חשובה עבורי. כך, במקרה של ההתייצבות מול התהום – קפיצה ללא אמונה בכוחי בוודאי לא תצלח ותגרום למותי.

אך התנאי החשוב ביותר שמוסיף ג'יימס הוא זה: החופש לבחור באמונה יכול להיות מוצדק אך ורק כאשר קיימות לפניי אפשרויות שאינני יכול להכריע ביניהן. לפיכך, כשניתן לחקור את טיבה של האמונה העומדת לפניי לעומקה לא יהיה זה נכון בשום אופן לקבלה ללא הצדקה כמות שהיא. לתנאי אחרון זה לא רבים שמים לב, ולדעתי הוא החשוב מבין כל התנאים שעליהם מדבר ג'יימס.

כדי להדגים את חוויית האמונה הלא רציונלית, שהיא כאמור מוצדקת לחלוטין בתנאים מסוימים לפי ג'יימס, כדאי להציג מ"החווייה הדתית לסוגיה" מסמך מצמרר, וידוי אישי של ג'יימס עצמו, כך מסתבר (ראו שם עמ' טז), על מחלתו ועל הטיפול שהוא עבר אצל מרפא "לא-קונוונציונלי".

ג'יימס מספר כי לקה בדיפלופיה, כלומר ראייה כפולה, שבגללה כמעט לא היה יכול לכתוב ולקרוא – והדבר הסב לו סבל רב. הוא פנה אל מרפא בבוסטון ששמו הלך לפניו כ"מרפא-רוח". וכאן מספר ג'יימס מה שאירע בלשון זאת:

הריפוי נעשה בלי אומר ודברים. האיש לא דיבר כמעט מאומה, והמעט אשר אמר לא הכניס כל אמונה (=שאוכל להתרפא) ללבי; ההשפעה… באה ממחשבתו או הרגשתו של אותו האיש, שהומשכה בחשאי אל תוך רוחי שמעבר להכרה וכמו לתוך מערכת העצבים שלי, בעוד אנו יושבים חרש יחדיו… יושב הייתי בשקט עם המרפא כחצי-שעה דבר יום ביומו, תחילה ללא תוצאות; אבל מקץ עשרה ימים, כמדומני, הרגשתי לפתע פתאום כמין גל של מרץ חדש עולה בקרבי בבת-אחת. היתה זאת הרגשה כי כוח בי לצלוח ולעבור על פני מעצורים משכבר הימים, וכוח בי לשבור את המחיצות שהיו לי במשך זמן רב כחומות גבוהות (עמ' 83).

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י'ז באלול תשע"א, 16.9.2011


עקדה או מאבק ירושה? / עמוס כהן

$
0
0

 

התבוננות בסיפור העקדה מביאה למסקנה כי בעיני בני ביתו של אברהם המסע נועד למנות יורש ולא לזביחת יצחק. קריאה מפתיעה בפשוטו של מקרא

העקדה באיור איסלאמי בשיראז

עקדת יצחק מהווה אבן יסוד באמונה היהודית, והיא מוצגת שוב ושוב כאחד משורשי האמונה במדרשים השונים, בספרות המחשבה, בתפילות ראש השנה ובפיוטים. ההגות היהודית עוסקת בעיקר בניסיון שבפניו עמד אברהם, בשאלה המוסרית האם ניתן להורות לאב לזבוח את בנו ובתפקודו של  יצחק בסיפור זה. במאמר זה אנסה להציע נקודת מבט שונה בתכלית של המהלכים הנוגעים לעקדה, מתוך רצון להבין את פשרה של הפרשה ומתוך עיון בבעיות פרשניות ותוכניות המצויות בה.

בערוב חייו

"ויהי אחר הדברים האלה" – מועדה של עקדת יצחק אינו מפורש בתורה. בפתיחה "ויהי אחר הדברים האלה" אין תיארוך ברור. נראה שהעדרו של התאריך מרמז על העובדה שהתאריך המדויק אינו חשוב. הדבר החשוב הוא המיקום של העקדה ברצף הסיפור המקראי.

העקדה מתרחשת לאחר כריתת הברית בין אבימלך לאברהם, ברית שנועדה להיות ארוכת שנים ודורות, בין יורשי אברהם ויורשי אבימלך: "אם תשקר לי ולניני ולנכדי" (בראשית כא, כג); ברית שיישבה סכסוך קרקעות ומים מתמשך בין אברהם ושכניו ואשר נועדה לאפשר חיים משותפים בארץ.

לאחר עקדת יצחק מופיעות בתורה פרשות העוסקות במותה של שרה ובנישואי יצחק, שאביו שהיה "זקן בא בימים" (שם כד, א) שולח שליח כדי לחפש לו אישה מתאימה. בהמשך מסוכמים חיי אברהם, ומסופר על מותו בשיבה טובה (שם כה, יא).

בפרק זמן ארוך זה שבין כריתת הברית עם אבימלך ומות אברהם יש לשבץ את עקדת יצחק. גם אם מדובר על תקופה ארוכה ביותר – הרי שהתורה אינה רואה לנכון לאזכר אף סיפור אחר שאירע בתקופה זו. נראה כי מבחינה תוכנית מהותית שייך סיפור העקדה לשלהי עידן אברהם, כחלק מנושא ערוב ימיו.

שיח נעדר

"וישכם אברהם בבוקר ויחבש את חמורו"אברהם הוא הפעיל היחיד בכל הנוגע לארגון המשלחת לעקדה. אין בכך פלא. אברהם הוא היחיד שיודע את מטרתה של ההליכה. הכתוב מדגיש את פעולותיו הרבות של אברהם: "וישכם אברהם בבוקר ויחבש את חמורו ויקח את שני נעריו אתו ואת יצחק בנו ויבקע עצי עולה ויקם וילך אל המקום".

הכתוב כה מדגיש את אברהם עד שכתוב "וילך" בלשון יחיד – כאילו הוא הולך לבדו, בעוד שהמציאות היא שאברהם הולך עם נעריו ועם יצחק. יצחק והנערים מתוארים בסיפור כסבילים. אברהם לוקח אותם לדרך, מורה לנערים להישאר עם החמור, והוא שמעמיס על יצחק את עצי העולה.   

לפתע, במהלך הדרך, ולאחר שאברהם הותיר מאחור את הנערים, נשמע קולו של יצחק: "ויאמר יצחק אל אביו ויאמר הנני בני ויאמר הנה האש והעצים ואיה השה לעולה" (שם ז). גם לאחר תשובתו המתחמקת של אביו, "א-לוהים יראה לו השה לעולה בני" (שם ח), חוזר יצחק למצבו הסביל. אברהם הוא הבונה את המזבח והעוקד את יצחק.

כיצד ניתן להסביר תיאור שכזה? מדוע יצחק והנערים כה פסיביים? האם לא נערכו שיחות בין אברהם, יצחק והנערים בכל מהלך הדרך המשותפת? מדוע לא ראתה התורה לפרט את השיחות האלו? האם איש לא שאל במשך שלושת ימים מה מטרת המסע? האם רק לאחר שנפרד יצחק מהנערים הוא החל להבין שחסר שה לעולה?

 ברור שהתורה אינה מספרת את שיחותיהם של ההולכים מפני שאין בהן חשיבות בתהליך העלילתי. מכאן מובן כי שאלתו של יצחק שהוזכרה בתורה היא שאלה שיש בה נקודת מפנה דרמטית בסיפור הפרשה. עד אותו שלב אין צורך לספר או לשאול דבר שכן לכולם ברור טיבו של המסע, ואין צורך לשאול דבר בעניינו.

זהות המלווים

"שבו לכם פה עם החמור" – אברהם מושיב את נעריו עם החמור. על פניה נראה כי מדובר באמירה בוטה ומשמעותית. חז"ל דרשו (בראשית רבה נו): "וירא את המקום מרחוק. מה ראה? ראה ענן קשור בהר. אמר דומה שאותו המקום שאמר לי הקב"ה להקריב בני שם. אמר לו: יצחק בני רואה אתה מה שאני רואה? אמר לו: הין. אמר לשני נעריו: רואים אתם מה שאני רואה? אמרו לו: לאו. אמר: הואיל ואינכם רואים שבו לכם פה עם החמור – עם הדומה לחמור".

אמירה זו, יש בה בוטות בעניין מעמדו של הנער – העבד – המשווה לחמור, ומכאן השאלה מהי זהותם של הנערים. דעה אחת גורסת כי מדובר בעבדים פשוטים. דעה אחרת במדרש סוברת כי מדובר בישמעאל ואליעזר (פרקי דרבי אליעזר פל"א). נראה כי עצם הפנייה לנערים והשאלה "האם אתם רואים" אינה עולה בקנה אחד עם הפירוש שמדובר בעבדים פשוטים.

המונח 'נער' כשלעצמו סובל את שני הפירושים. המונח 'נער' עשוי להיות במשמעות של עבד, ועשוי להיות מונח 'יחסי' – כשם שרבקה מכונה 'נערה' בפרשת אירוסיה משום חשיבותה הנמוכה יחסית לשאר העוסקים בשידוך, וכשם שיצחק מכונה 'נער' בפרשת העקדה – "ואני והנער נלכה עד כה" (שם כב, ה) – בשל חשיבותו השולית יחסית לאברהם.

מיהם אם כן הנערים? התיאור העובדתי המצומצם בפרשה, ובתורה בכלל, מוביל למסקנה כי לא סביר שמדובר על עבדים רגילים. מדוע יש לציין שאברהם לקח עמו עבדים לדרך? האם הדבר באמת חשוב? אמנם המדרש דורש שאדם חשוב צריך לצאת לדרך עם שני בני לוויה, אך ספק אם לשם לימוד זה נכתבו הדברים בפרשה.

ועוד, אם אכן מדובר בעבדים מה הפלא שהם לא ממשיכים עם אברהם ויצחק למקום העקדה? ומדוע יש להשתמש בביטוי הקשה "שבו לכם פה עם החמור"? מדוע לא לומר באופן פשוט שיישארו מאחור לשמור על הציוד?

עצם אזכורם של הנערים, לקיחתם והשארתם עם החמור בניגוד ליצחק שממשיך עם אביו מעיד כי לקיחתם והשארתם הן בעלות משמעות. נראה אם כן כי הפירוש שמוצע בפרקי דרבי אליעזר הולם את פשט המקראות – אכן היו הנערים ישמעאל ואליעזר.

שלושה מועמדים

"ואני והנער נלכה עד כה" - כאשר אברהם ויצחק ממשיכים בדרך ומשאירים את הנערים עם החמור, אומר להם אברהם: "ואני והנער נלכה עד כה ונשתחווה ונשובה אליכם" (שם כב, ה). מה חשבו בלבם כל המשתתפים בסצנה זו? כיצד הם הבינו את האירועים? האם חשבו שאברהם ויצחק ישובו? ומה חשבו במהלך מסע שלושת הימים?

בשלב זה נבקש לתאר את הסיפור המוכר בצורה סטרילית ואובייקטיבית. תיאור שכזה ייטיב לגלות לנו את סודה של פרשת העקדה.

הסיפור עוסק באדם זקן, בא בימים, המצוי זה שנים בשלהי חייו, לאחר שכרת ברית שלום רב דורות עם שכניו. אשתו האהובה איחרה ללדת. בנו בכורו נולד לשפחה, בנו הצעיר הוא בן הגבירה, ובמשך שנים ניהל את משק ביתו עבדו הנאמן. 

עיני הכול נשואות לירושת האב, הפיזית והרוחנית. הבנים מסוכסכים זה עם זה על רקע הסכסוך בין האמהות ועל רקע נטיותיהם האישיות השונות, וגם העבד עשוי ללטוש עיניים לירושה, שהרי הוא "זקן ביתו המושל בכל אשר לו" (כד, ב), ואף האב חשש כי "הנה בן ביתי יורש אותי" (בראשית טו, ג).

אבי המשפחה קרוב למותו. מינוי היורש משמעותי ביותר. שלושה מועמדים לירושה ולכל אחד טיעון כבד משקל: האחר הוא הבכור, השני בן הגבירה ופרי הבטחה א-להית, והשלישי מנהל המשק מזה שנים בפועל. המאבק על הירושה הוא אם כן גלוי, גם אם הוא מתחת לפני השטח. המועמדים יודעים שההכרעה תיפול בקרוב. זוהי תמונת הרקע לסיפור העקדה – ועל רקע נסיבות אלו יש להעמיד מחדש את פירושו.

עניין של מינוי

"ונשתחווה ונשובה"דרך מקובלת למינוי יורש היא יציאה למסע של המנהיג הפורש ושל המנהיג המיועד לעיני הקהל הרלוונטי. מהמסע חוזר רק המנהיג החדש ובכך הוא נקבע כמחליפו של המנהיג הישן.

המקרא מציין במפורש דרך מינוי זו בנוגע לירושת אלעזר את אהרון (במדבר כ, כב) – אלעזר ואהרון עולים יחדיו להר לעיני כל ישראל, אהרון מת ואלעזר יורד מן ההר. ישנו אף דמיון לשוני בין פרשת העקדה ובין פרשת מות אהרון: בפרשת מות אהרון נאמר: "קח את אהרון ואת אלעזר בנו והעל אותם הר ההר" (במדבר כ, כה); ובפרשת העקדה: "קח נא את בנך את יחידך… והעלהו לעולה על אחד ההרים אשר אֹמר אליך" (בראשית כב, ב).

בפרשת מינוי אלעזר הקהל הרלוונטי הוא העם כולו; בפרשת מינויו המיועד של יצחק הקהל הרלוונטי הוא ישמעאל ואליעזר – הבן הבכור והעבד הנאמן. את יצחק יש למנות לעיני הטוענים האחרים לכתר. אין די במינוי סודי, ומשום כך יש צורך לקחת למסע את ישמעאל ואת אליעזר.

במהלך שלושת ימי ההליכה המשותפת הבינו אברהם, יצחק, ישמעאל ואליעזר כי בשלב כלשהו  ייבחר היורש, והוא שימשיך עם אברהם למסע פרטי. מי שיידחה ולא ימשיך במסע לא יזכה בתפקיד. הוא אכן יישאר מאחור עם החמור ויהיה "דומה לחמור". בלבו קיווה כל אחד מהיורשים לזכות בתפקיד – אליעזר וישמעאל לא ראו את הענן קשור על ההר ובכך נבחר יצחק על פניהם. 

תיאור אירוע זה הוא התיאור שהיה מסביר לנו כל צופה אובייקטיבי במסע השקט של שלושת הימים. כך הבינה את הפרשה גם שרה, שאינה מוזכרת כלל בפרשה – לא משום שאברהם צריך להשכים בבוקר לברוח בטרם תקום, אלא משום שהיא מבינה שבעלה והנערים יוצאים למסע של בחירת יורש – מסע שממנו בעלה לא ישוב. רק אברהם יודע את האמת – שכן רק אברהם הצטווה על מטרתו האמיתית של המסע – העקדה. משתתפי המסע האחרים חשבו כי המטרה היא אחרת.

זבח האב

"ואיה השה לעולה"כאשר אברהם אומר לנערים "ונשתחווה ונשובה"  סברו הנערים כי האמת היא שרק יצחק הוא שישוב אליהם. אבל דווקא לאחר שהנערים הושארו מאחור ולאחר שיצחק ממשיך עם אביו למסע שמבחינתו הינו מסע פרדה מאביו, התעורר יצחק בשאלה מזעזעת: "ואיה השה לעולה".

בשלב זה, ולאחר שבלבו מקננת המחשבה כאילו הוא זה שעתיד לשוב לנערים, מזדעזע יצחק מכך שבמסע ישנם אש ועצים. מסתבר כי האש והעצים הם חלק מהטקס המיועד. הם לא נשארו עם החמור ולא נועדו למטרה תמימה של בישול וכיוצא בזה. יצחק חושש כי מסע זה טומן בחובו את הצורך לזבוח זבח, ומשום שהוא זה שעתיד לזבוח – מובן מיניה וביה כי לכאורה אמור מסע זה להיות מסע שבו יעקוד יצחק את אברהם. תובנה זו היא המזעזעת את יצחק ומביאה אותו לראשונה לתמוה על פשר  ההליכה המשותפת ומטרתה. אברהם עונה לו כי "א-לוהים יראה לו השה לעולה", ומשאיר את יצחק בסימן שאלה עד אשר מתבררת מטרת המסע האמיתית.

שיבה לא צפויה

"וישב אברהם אל נעריו"בסיומה של פרשת העקדה חוזר אברהם לנעריו. התורה מספרת לנו עובדה זו אך אינה מספרת לנו על חזרתו של יצחק. לפי פירושנו הדברים ברורים – אין צורך לספר שיצחק חזר לנערים. חזרתו של יצחק הייתה מתוכננת, שהרי ישמעאל ואליעזר ציפו לה. החידוש המפתיע הוא שאברהם חזר לנעריו, ואת העובדה הזו יש להדגיש ולספר.  

   עו"ד עמוס כהן הוא בוגר ישיבת הר-עציון 

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ט באלול תשע"א, 28.9.2011


תוהה ובוהה ומאמין / אביעזר ויס

$
0
0

 

הסיפור הראשון על האדם בתורה מעמיד את הקורא בפני האמת המוחלטת של האמונה: המציאות אבסורדית, הא-לוהים מתנהג באופן אבסורדי, והאדם נתבע להאמין ולציית

קין רוצח את הבל, 1492

"חנון הביטה ממרומים/ תשפוכת דם הצדיקים ותמצית דמים,/ תראה בפרגודך והעבר כתמים,/ אל מלך יושב על כיסא רחמים".

במילים אלו מסתיימת הקינה על עשרת הרוגי מלכות הנאמרת אחרי סדר העבודה ביום הכיפורים על ידי רוב קהילות האשכנזים, וחותמת את חוויית האבסורד שחווה המתפלל במהלך הקינה כולה. מה למיתות המשונות שנגזרות על צדיקי עולם ולרחמי הא-ל?! הרוגי המלכות עצמם ואף מלאכי מעלה אינם מסוגלים להבין את הגזרה הנוראה. תשובתו של בורא עולם למחאת המלאכים היא: "אם אשמע קול אחר – אהפוך את העולם למים./ לתוהו ובוהו אשית הדומיים". והשומע שואל: ומה זה? זה אינו תוהו ובוהו? איזה צדק יש כאן? איזה סדר? 

בזיכרון עולה דמותו הטראגית של תנא גדול אחר, אלישע בן אבויה, שיצא לתרבות רעה ונעשה "אחר" כשראה את לשונו של רבי חוצפית המתורגמן בפי הכלב. כטובע הנאחז בקש, בסערה שכולה תהייה ובהייה וחושך על פני תהום, נאחז הפייטן ועמו גם אנחנו באמונה שהא-ל בכל זאת מלא רחמים. זו האמונה המלווה אותנו בכל האימות, בכל הייסורים הפרטיים והציבוריים. האמונה המתחזקת בכל ימי הסליחות, כאשר כל מה שמתרחש בעולם נראה לנו חסר היגיון, חסר צדק, חסר הצדקה, ואנו ממשיכים להאמין, רוצים להאמין ולשכנע את עצמנו  שהא-ל בכל זאת מלא רחמים.

אמונת אמת

יש משמעות לכך שחלק מקהילות ישראל אומרות קינה זאת מיד לאחר סדר העבודה. סדר העבודה הוא ביטוי למשאלת הלב של כל אדם: הקרבן ירַצה והא-לוהים יסלח. לשם כך הוקם בית המקדש. לכך ייעד אותו שלמה המלך. הוא ביקש מהקב"ה לצאת מהערפל שבו הוא שרוי, מאותה מציאות עמומה ובלתי נהירה שבה הוא מנהל את העולם, ולהיכנס לתוך מסגרת של בית שבו יהיו חוקים ברורים ליחסי אדם-אל. שלמה מנסה להכריח כביכול את הקב"ה לשנות את התנהלותו. הוא תובע שמכאן והלאה לא יהיה עוד ערפל. היחס יהיה נהיר וברור: האדם יתפלל וה' יסלח. וכך גם לעניין הגמול: "ואתה תשמע השמים ועשית ושפטת את עבדיך, להרשיע רשע, לתת דרכו בראשו, ולהצדיק צדיק, לתת לו כצדקתו" (שם).

הרעיון הזה "לא עבד". בזקנתו מודה שלמה (קהלת)  ש"יש הבל שנעשה על הארץ, אשר יש צדיקים אשר מגיע אליהם כמעשה הרשעים, ויש רשעים שמגיע אליהם כמעשה הצדיקים – אמרתי שגם זה הבל". לאחר כל מה שראה וחקר קהלת הוא קובע ששאלת השכר והעונש, שאלה שמטרידה את האדם בכל הדורות – היא הבל. לא מחכמה שאלת על זאת. המבחן של עמידת האדם מול הא-לוהים אינו מבחן מוסרי, אלא מבחן ההתמודדות עם האבסורד. "את הא-לוהים ירא ואת מצוותיו שמור" למרות שהעולם, ובכלל זה התנהגותו של הא-לוהים, נראים אבסורדיים.

ואכן, זו תמציתה של אמונת אמת: לעמוד מול האבסורד – ולהאמין. קל להאמין כשרואים כהן גדול בעבודתו. קל להאמין כשלשון של זהורית מלבינה. קשה עד בלתי אפשרי להאמין כשראשו של כוהן גדול צדיק נערף או כשלשונו של רבי חוצפית בפי הכלב או כשהא-לוהים מורה לך להעלות לעולה את בנך. מקומה של האמונה אינו מול האור אלא מול הערפל.

לאחר שחווינו את ימי הדין והחגים אנו פונים לקריאת בספר בראשית. ההגות העולמית מחשיבה את האבסורד כיציר מודרני, אך בחינתו של הספר מגלה כי האבסורד כבר טמון עמוק בתוכו, בכל הסיפורים העוסקים ביחסי אדם-אל. התורה מצידה מעולם לא הציגה את העולם כהרמוני, ורק דרישה אחת עמה – להאמין אל מול האבסורד.

תפקיד לא ידוע

גיבור הרומן של פרנץ קפקא "הטירה" הוא מודד קרקעות שהוזמן על ידי אדוני הטירה הנעלם לבצע עבודת שטח בטירה, או בכפר שלמרגלותיה. את כל ימיו מבלה המודד בניסיונות סרק להבין מה תפקידו, את מה עליו למדוד ולמי עליו להגיש את הדו"ח. הוא כמובן לא יֵדע זאת לעולם. אומרים על קפקא שהיטיב לאפיין את מצבו האנושי של האדם המודרני במציאות האבסורדית. אבל כשאנחנו מתבוננים בפרשת בראשית, בתורה שניתנה בסיני לעם שממנו יצא קפקא, אנו מוצאים את סיפור הטירה מקופל בפסוק או שניים, בלי כל אותה ארכנות קפקאית, אבל עם לא פחות סבל ואבסורד. הסיפור מדבר על האדם בכלל ולאו דווקא על זה ה"מודרני".  

כמו גיבורו של קפקא הוצב גם האדם הראשון לתפקיד בגן העדן. התפקיד הוגדר כללית: "ויקח ה' א-לוהים את האדם ויניחהו בגן עדן לעבדה ולשמרה", אבל מהות העבודה ומהותה של השמירה (מפני מי צריך לשמור על גן העדן? הלוא עצם הציווי אבסורדי) לא הובהרו לו, לאדם. כנגד זה הוא מקבל פקודה ברורה וחד משמעית, שאינה קשורה לא לעבודה ולא לשמירה: "מכל עץ הגן אכול תאכל ומעץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו כי ביום אכלך ממנו מות תמות". והאדם תוהה, ללא ספק: למה נברא עץ נותן פרי אם אסור לי לאכול ממנו? אם לי אסור לאכול ממנו – למי מותר? ומה זה בכלל למות? ואם אני אמות – מי יהיה אחרי? הסיפור הראשון על האדם בתורה מעמיד את הקורא בפני האמת המוחלטת של האמונה: המציאות אבסורדית, הא-לוהים מתנהג באופן אבסורדי, והאדם נתבע להאמין ולציית למרות האבסורד.

במבחן הראשון של אמונה מול אבסורד לא עמד האדם. ההיגיון, הגיונם של הנחש ושל האישה, נכפה עליו והוא מגורש מאותו גן עדן אבסורדי, הפועל לפי כללים מוזרים ובלתי סבירים. על דרך (עץ) החיים מופקדים מעתה שומרים מפלצתיים: הכרובים ולהט החרב המתהפכת. הסיטואציה האנושית הזאת הונצחה גם היא בסיפורון הידוע של קפקא מתוך "המשפט", "לפני שער החוק": אדם מן היישוב בא אל שער החוק ומבקש להיכנס. השומר אינו מניח לו לעשות זאת. האדם מתעקש. מנסה להתחנף לשומר, לשחדו, ומבלה למעשה את כל ימיו בניסיונות הסרק להציץ פנימה ואולי להיכנס. בשלב כלשהו אומר לו השומר שמאמציו הם מאמצי שווא, שכן אחריו ישנם שומרים נוספים שמראם איום ונורא ושאת מראהו של האחרון בהם אפילו הוא אינו יכול לשאת. סמוך למותו שואל האדם את השומר איך זה שאיש מלבדו לא ניסה להיכנס בעד שער החוק, שהרי החוק נועד לבני האדם. השומר משיב לו: "לחוק שערים רבים. השער הזה נועד לך, עכשיו אני הולך לסגור אותו".

למי נועדה דרך עץ החיים אם לא לאדם? ואיך ילך האדם בדרך עץ החיים אם שומרים איומים ניצבים עליה? אין ספק: הוא ינסה ללכת בה בכל זאת, כפי שמנסה האיש לפני שער החוק לעקוף את השומר. הוא יהיה אופטימי, הוא יחשוב שהוא יודע מהו הטוב ושהוא אכן עושה אותו, אולי הוא גם יהיה בטוח שהא-ל מלא רחמים, אבל הוא יטעה, כפי שמראה הסיפור הבא – סיפורו של קין.

המניע לרצח

סיפורו של קין זועק ממש כמו דמי אחיו. למדנו לשנוא אותו מילדותנו. הוא נצרב בתודעתנו כרוצח הראשון שמעשיו רעים ומקולקלים. אבל הכתוב לא כך אומר.

ראשית, שמותיהם של האחים. לראשון, ה"רע", שם (קין) שמבטא יציבות וקניין, מין שורשיות, ובאמת הוא איש האדמה. הוא ממשיך את המסורת והולך בעקבות אביו שנצטווה לעבוד את האדמה ולאכול לחם בזיעת אפיו. אפשר גם שהוא עוזר לו, לאביו. הבן השני, זה שקרבנו נרצה, שמו (הבל) מעיד על מהות בלתי חשובה ובלתי נחשבת, מין מציאות רופסת וחסרת קיום ממשי, וסופו מעיד על תחילתו: הוא נעלם מן העולם בלי להשאיר זכר. אולי הוא בא לעולם רק כדי ליצור את הסיפור המכונן על קין והבל. והוא באמת אכן חסר שורשים בקרקע, כיוון שהוא רועה צאן, נווד.

קין יוזם את הקרבן הראשון על פני האדמה. זהו אקט חשוב. הוא מרגיש לראשונה בתולדות האדם את הצורך או את החובה להודות לקב"ה, גם אם האדמה נותנת את יבולה בקמצנות ובזיעת אפיים. הבל הוא החקיין, "והבל הביא גם הוא מבכורות צאנו ומחלביהן" (אגב, המילים "גם הוא" כפשוטן אינן מאפשרות לקבל את הפירוש שעליו התחנכנו, שלפיו קין הביא פירות גרועים והבל הביא בהמות שמנות). ה' פונה אל מנחתו של הבל. מדוע? האם זה אומר משהו? האם הבל טוב מקין? מדוע? לא נאמר על כך דבר.

תגובתו של קין בשלב זה של הסיפור סבירה מאוד: "ויחר לקין מאד ויפלו פניו". זו תגובה מובנת של כל יוזם של רעיון כאשר הרעיון שלו נדחה ומתקבל במקומו רעיון של מי שמחקה אותו. אלא שאז הקב"ה מעיר לו על כך שחרה לו ושנפלו פניו ומוסיף לדבריו מלים סתומות: "הלוא אם תיטיב שאת ואם לא תיטיב – לפתח חטאת רובץ ואליך תשוקתו ואתה תמשול בו". אין מי שיכול לפרש מילים אלו. ההוכחה לכך היא שמספר הפירושים להן הוא כמספר הפרשנים. זוהי חידה סתומה כמו חידות אחרות שמציג הקב"ה בפרשות דרכים קריטיות לבני אדם שאותם הוא מעמיד מול האבסורד, כמו למשל: "שני גויים בבטנך ושני לאומים ממעייך ייפרדו ולאום מלאום יאמץ ורב יעבוד צעיר". "רב יעבוד צעיר" הוא משפט שלא ניתן לדעת בו מי הנושא ומי המושא. מה צריך האדם לעשות עם משפטים כאלו? כיוצא בזה המילים המפורסמות "אהיה אשר אהיה", הנאמרות למשה בזמן של מצוקה קשה.

קין רוצח את הבל, על פי הטקסט, לא כתגובה לקבלת קרבנו על ידי ה' אלא כתגובה לדברים הסתומים של ה'. זו תגובתו מול האבסורד, כתגובתו של כל מורד לנוכח מעשה עוול בלתי נסבל כפי שמציג אותה אלבר קאמי ב"האדם המורד": "אם כך הדבר…". אלו המילים הפותחות כל מעשה נמהר של מרד, גם של מרד בא-ל. קין לא נכשל במבחן המוסרי. הוא נכשל במבחן חמור אחר: כבכור שצריך היה להמשיך את המסורת של אביו שקיבל את הדין, כמי שהיה "קין" ולא "הבל", היה עליו להתנסות בעמידה מול הערפל, מול העמימות. במבחן הזה, שבהמשך התורה עומדים בו אברהם ומשה – קין נכשל.  

ר' שמחה מאיר הכהן מדווינסק, בעל "משך חכמה", מציג בפרשה זו פירוש נועז ממין העניין: 

יתכן כי קין אמר אל לבו שכוונת השי"ת בדברו 'ואליך תשוקתו ואתה תמשול בו', שכיוון אל הבל אחיו: שהבל משתוקק אליו לאבדו ולהכחידו מן העולם אבל 'אתה תמשול בו', היינו שקין ימשול עליו, ולא פירש דברי השם שמכוונים אל החטא וכביאור התרגום. וזה 'ויאמר קין אל הבל אחיו' שאמר בלבו שמתכוון הש"י אל הבל אחיו, ולכן אמר השי"ת 'קול דמי אחיך וכו", ירצה לומר שהוא בדבריו גרם לחרת אפו של קין על הבל [ודו"ק].

הקב"ה נוטל על עצמו אחריות-מה על הרצח בגלל אי הבהירות של  דבריו (!) ועל כן אומר שהדם זועק אליו. ה"משך חכמה" "נבהל" מדברי עצמו ומוסיף את ראשי התיבות "ודו"ק" – ודחוק וקצת קשה, אבל ברור שהרקע לדברים נועזים אלו הוא העמימות של דברי ה'.

תוהה ובוהה

הבנתם של שני סיפורי התשתית הללו עשויה להאיר באור נרחב ורב משמעות את פסוקיו הראשונים של ספר בראשית:

בראשית ברא א-לוהים את השמים ואת הארץ.

והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום, ורוח א-לוהים מרחפת על פני המים.

מה שמתואר בפסוק השני של ספר בראשית אינו מה שקדם לבריאה, אלא מה שהיה אחריה, לאחר שנבראו השמים והארץ. העולם מתואר כפי שהאדם רואה אותו מכאן ואילך: הארץ, זו שנבראה זה עתה,  הייתה – ונשארה – תוהו ובוהו. "כאוס" אינו התרגום הנכון כאן. הארץ הייתה ונשארה מסתורין לאדם. תמיד הוא תוהה ובוהה על משמעותה, על פשרה, על מהותה ועל תכליתה. ומתחת לקרום הדק של תודעה מוצקה, פיסית, שתהליך בריאתה יפורט מכאן ואילך על פני שישה ימים, יש חושך של אי הבנה ותהום רבה, שם רק רוח א-לוהים מוצאת את דרכה הכאוטית, המרחפת. האדם מתחיל את דרכו מן האור, ממה שעושה שהדברים ייראו. לא מהמקום החשוך ולא ממה שהיה לפני היות האור. את הא-לוהים מנסה האדם לפענח לא על פי מהותו אלא על פי מעשיו, שיפורטו בכתוב להלן, באותו חלק פיסי נגלה לעין.

הפסוקים הראשונים של ספר בראשית אומרים שמבראשית הערפול הוא ממהותו של העולם. התהייה והבהייה (התבוננות בדבר שאינך מתחיל אפילו להבין את מהותו) מלוות את האמונה הישראלית מ"בראשית" עד "לעיני כל ישראל" והלאה דרך הנביאים, תהילים, איוב וקהלת. לאדם נכתבה התורה והוא התוהה והבוהה הנצחי.

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ג בתשרי תשע"ב,  21.10.2011


אמונה ללא פתרון / שרגא בר און

$
0
0

 

הסירוב לאמונה המקובלת הוא פרי בקשת הא-להים האמיתית, אך תרגומה לכפירה הוא מסקנה נמהרת, שיסודה בפחד לשהות בחללן של התהייה והתעייה. ב'צימאון' משורטט לוז עולמו ההגותי-קיומי של הלל צייטלין, שמהווה גם שופרו של דור וגם תופעה יחידאית

איור: מנחם הלברשטט

הסופר, הפובליציסט והוגה הדעות, הקדוש ר' הלל צייטלין הי"ד, היה מבקש א-להים כל חייו. 'בקשת א-להים' מבריחה את כל תחנות חייו ואת מירב יצירתו הספרותית מילדותו ועד ליציאתו אל רחבת המשלוחים עטור טלית ותפילין וספר הזוהר בידו.

לאחר עלייתו של היטלר לשלטון מסר צייטלין עדות מרגשת על ילדותו:

עודני ילד כבן עשר ואני בוחר שעה שאין אבי בביתי ואין כל איש זר בבית, ואני פותח את ספר התהלים וקורא ושופך דמעות בקראי בתהלים כ"ב, ל"ח ועוד.

הרגשתי רגש של הקלה אחר שבכיתי למדי בקריאת המזמורים ההם.

קורא אני: 'א-לי, א-לי, למה עזבתני' ובוכה,

קורא 'תפלה לעני כי יעטוף' ובוכה…

אינני יודע עוד מה טיבו של אדם המרגיש עצמו עזוב מא-להים… ואינני יודע עוד מה זה היות נרדף על לא חמס ומעונה בידי רשעים, ואני לבי קרוע לקרעים על עניים של כל אלה ('דממה וקול', בתוך: ספרן של יחידים, עמ' 59).

 הילד בן העשר גדל ועבר טלטלות ביוגרפיות רבות בימי חייו: כפי שעולה מסקירה ביוגרפית קצרה שפרסם צייטלין בעצמו בכתב העת "כתובים", ילדותו עברה עליו בבית חב"די ובמהלכה ראה עצמו חסיד גמור, ואילו בימי נערותו נטה אחר פילוסופים ויוצרים רומנטיים שחלקם הגדול – כניטשה, שופנאאור והרטמן – היו מן הכופרים הגדולים של התקופה (אז זכה צייטלין לכינוי 'אתיאיסט בתפילין'). לאחר מכן באו שנות תעייה וגישושים רוחניים שהחלו בעקבות פרעות קישנייב ב-1903 והתעצמו לאחר פרעות 1905 והמשיכו עד מלחמת העולם הראשונה; ולבסוף – בהשפעת מוראות מלחמת העולם הראשונה – דבק ביתר שאת בגישה חסידית ספיריטואליסטית ואף ניסה לייסד תנועות רוחניות בעלות גוון משיחי ברוח חסידית. תקופה זו נמשכה עד רציחתו ב-1942.

היטיבה להגדיר את אישיותו פרופ' רבקה ש"ץ­-אופנהיימר: 'אדם שהיו בו הפכים היה הלל צייטלין: קנאי וסוער, צנוע ומצליף, קפדן ורחב אופקים, לוחם ובוכה, ידע את העושר הרוחני ואת החדלון ואוזלת היד' ('דרכו של הלל צייטלין אל המיסטיקה היהודית', כיוונים, 3 [תשל"ט]).

 אכן, אדם רב פנים היה הלל צייטלין אולם דומני שאת כל חיבוטי הנפש, השינויים הביוגרפיים, הדגשים השונים של פעילותו הציבורית כמו גם את כתביו יש לראות כהתפתחות ספיראלית שמתרקמת סביב הציר המרכזי של בקשת א-לוהים. כך, גם בשעה שנתפס על ידי חבריו כאתיאיסט עדיין הקפיד להניח תפילין; כך, גם כשהעריץ את הגותו של ניטשה אשר הטיף ל'רצח האל' הוא ראה בו "מבקש א-להים בארץ עד לכדי שיגעון". כך, גם כשעמד בראש תנועות נאו-חסידיות עדיין מתבלט בכתיבתו אותו הצמא לא-להים שאיננו לצדו. כללו של דבר: כל כתיבתו אינה אלא התייחסות שונה כלפי אותן הכרות וכלפי אותו מצב אמונה בסיסי, העומד ביסוד יצירתו הענפה – מצב האמונה של "בקשת א-להים".

אמונה של סימני שאלה

מהו מצב האמונה של מבקשי א-להים?

האמונה, מסתבר, אינה תכונה בינארית המחלקת בני אדם ל'כופרים' מזה ול'מאמינים' מזה. על הספקטרום הרחב שבין כפירה לאמונה מצויה תופעה דתית מרכזית שניתן לכנותה 'בקשת הא-לוהים'. זוהי הדרמה המתחוללת בנפשם של מי שחיים בתודעת פער בין עולם חווייתי שניתן לכנותו 'האמונה הפנימית שלהם' לבין האופן שבו הם עצמם תופסים את העדויות החיצוניות.

'מבקשי הא-לוהים' מניחים שהא-ל קיים באשר הם חשים את קיומו או באשר הם מוצאים את עצמם מושלכים אל מסורת שנטעה את א-לוהים בלבבם. אולם, למרות ודאות ראשונית זו, הם חווים פער בין הנחת קיומו של הא-ל לבין היעדר עדויות חיצוניות לאישור קיומו. הא-ל, הנחווה באופן ברור כל כך, נותר בגדר חידה.

בעיה זו, הטורדת את מנוחתה של קבוצת מאמינים זו, מובילה אותה בשלוש דרכים שונות: לחיפוש מתמיד אחר הא-ל ולניסיונות איתור שלו בעולם; לניסיונות שונים להגדיר את מרחב הפעילות הא-לוהית וקשריו עם המרחב האנושי; ולהגדרה מחודשת של הא-ל. כאשר מוצא אדם את א-לוהיו או כופר בו, הרי הוא מגשר על הפער וממילא הוציא עצמו מקבוצת מבקשי הא-לוהים; כאשר הוא חוזר ומעיד על הפער שבין הנתון שבנפש לבין המציאות הוא ממקם את עצמו במרחב החיפוש – במצב האמונה של 'מבקשי הא-לוהים'.

הלל צייטלין לא היה יחיד בבקשת הא-להים. היצירההעברית בשלהי המאה התשע עשרה וראשית המאה העשרים, בתקופה של עליית מגמות וזרמים מגוונים – ספרות ההשכלה המאוחרת, ספרות חיבת ציון וספרות דור התחייה, יצירה פלסטית חדשה בציור ובפיסול – נתפסת לעתים כיצירה של מרד, כביטוי קרע ושבר מול המסורת ומול אמונתם של שלומי אמוני ישראל שבכל הדורות. תפיסה זו, שמעולם לא יצאה מגדר מחלוקת, נכונה באופן חלקי בלבד. היטיב לנסח זאת גרשום שלום בשיחותיו עם אהוד בן עזר:

הציונות מעולם לא הכירה את עצמה עד לסוף – האם היא תנועת המשך ורציפות, או תנועת מרד. מראש היו בציונות, מעצם התחלת הגשמתה, שתי מגמות סותרות לגמרי בתוכה … האם הציונות היא תנועה המבקשת את המשך המסורת היהודית של כל הדורות, או שהיא באה להכניס שינוי בתופעה ההיסטורית הנקראת יהדות, בפנומן הקרוי יהדות … ההתנגשות בין שני הגורמים הללו פעלה בציונות ופעלה גם ביהדות הגולה (א' בן עזר, אין שאננים בציון , תל אביב 1986, עמ'  296 – 297).

חמוטלבר יוסףעמדה על כך שלמעשה נוצרו שתי תנועות 'תחייה' יהודיות: האחת מטריאליסטית ולא דתית ואילו השנייה: "תנועת תחייהיהודיתרוחנית, שהיו בה גם ציונים וגם לא ציונים, גם דתיים וגם חילונים" (ח' בר-יוסף, 'מה קיבליוסף חיים ברנרמהלל צייטלין?', מסביב לנקודה, עמ' 177).  ואכן, הלכי הרוח הנאו-רומנטיים בהגות ובשירה, הדגש על כוחו ומבעו של היחיד, הלגיטימציה לחרוג מנורמות ההתנהגות וההבעה הקהילתיות, חברת הצעירים המתהווה והתוססת, בעלת היחס הדו-ערכי למשפחה ולקהילות האם, חשבון הנפש האישי והקולקטיבי מול המסורת והרחבת גבולות התרבות והזהות היהודית– תרמו כולם לפרץ יצירה רליגיוזי אשר ביטא לעתים תכופות את מצב האמונה של 'מבקשי הא-לוהים'. סמלים דתיים, בהם בתי הכנסת, התפילות, תשמישי הקדושה ואין צריך לומר – הספרות היהודיתלכל רבדיה, הפכו לחומרי יצירה של הספרותהעברית החדשה.

בתהליך מיזוג האופקים של יוצרי התחייה עם הספרות המסורתית הלכה והסתמנה אידאליזציה של המצב האמוני של 'מבקש הא-לוהים', מצב של קרע שבנפש. תופעה זו חוצה את הסכמות הדיכוטומיות המקובלות, המבחינות באופן גס בין 'דתיים' ו'חילוניים', 'מאמינים' ו'כופרים' ואף בין 'יהודים' ו'גויים'. היא אינה מתפענחת על בסיס שאלת קיום המצוות או סממנים סוציולוגיים כאלו ואחרים. בין 'מבקשי הא-לוהים' ניתן למנות דמויות על כל מנעד הדימויים וההשתייכויות הפוליטיות של בני דור התחייה – אישים כי"ל פרץ, מ"י ברדיצ'בסקי, ח"נ ביאליק, הרב אי"ה קוק, אז"ר, ר' בנימין, א' שלונסקי, אצ"ג, י"צ רימון, א' המאירי ועוד – נתנו כולם ביטוי עז ביותר למצב אמונה זה.

הצימאון

דומה שהלל צייטלין הוא ההוגה היהודי שהעמיד את מצב האמונה של 'בקשת הא-לוהים' במרכז יצירתו וניסח אותה באופן החד ביותר. במסה הקצרה שלפנינו, 'הצימאון', ניתן לראות מניפסט מדויק מאוד של 'מבקש א-לוהים'. במסה זו נקט צייטלין לשון קצרה והדוקה יחסית ולא הרבה לרמז למקורות. לפיכך, ראוי להקנות למקורות שנרמזים במסה זו משקל יתר. כפי שהעיד צייטלין עצמו יצירה זו היא 'הרכבה מיוחדה של מחשבה ושירה' והיא נושאת אופי אישי ווידויי.

 כותרת ראשית ושתי כותרות משנה ניתנו למסה זו בפרסומה הראשון בקובץ 'הספרות' של דוד פרישמן. בין כותרות אלו ניכר הקרע שבנפשו של צייטלין בין הישן לחדש, בין נאמנותו למסורת היהודית לבין היותובן בית בזרמים ההגותיים והספרותיים של הדור. בכותרתה הראשית של המסה  – 'הצימאון' – מופיע הרמז השקוף לתהלים מב, ג: 'צָמְאָה נַפְשִׁי לֵא-לֹהִים, לְאֵ-ל חָי'. כפי שניווכח להלן, קל לראות במסה כולה דרשה על שני הפסוקים המפורסמים ממזמור זה, שליוו את צייטלין בכתיבתו המגוונת לאורך שנים.

 כותרת המשנה האחת שהופיעה בגוף המאמר – 'חזון לב' – מאפיינת את הכתיבה כאישית. במהלך החיזיון צייטלין פוגש דמויות שונות המציגות לו עמדות תרבותיות מגוונות בנוגע לא-לוהים ולאמונה בו. צייטלין מאניש את התפיסות הפילוסופיות ומקנה להן פנים וגוף. יתרה מזו, הצירוף 'חזון לב' ממקם את הכתיבה על הרצף המסורתי העתיק של דברי חזון ונבואה, אולם בה בעת הוא תולה את החזון בהתבוננות אישית פנימית. המהלך הזה נוטע את צייטלין בשני העולמות – בעולם המסורתי בחברת חוזים ובעולם המודרני בחברת ה'מרגישים'. ודוק, אין בעמדה זו כדי להבליט את הפער בין הנביא המודרני לבין הנביאים הקלסיים. בעקבות וויליאם ג'יימס, צייטלין תפס גם את תופעת הנבואה הקלסית מתוך האופק של ההווה והעמיד את שתיהן גם יחד לא על מפגש עם א-ל חיצוני אלא על חוויה דתית פנימית, שאותה הוא מזהה עם עמידה מעבר לגבולו של העולם הרגיל. מצב זה הוא המכונה חזון לב.

 כותרת משנה אחרת ניתנה ב'לוח-התוכן' במאסף 'ספרות': 'מכתבי אחד התועים'. כותרת זו רומזת לרומן הגדול, אחד מסיפורי ההשכלה המכוננים, 'התועה בדרכי החיים' לפרץ סמולנסקין. בבחירת שתי הכותרות, המתוות את המתח שבין משורר תהילים לבין סופר ההשכלה הידוע – צייטלין חושף את תפיסת עולמו הדיאלקטית. בכל כתביו צייטלין טוען לאחדות הניגודים המופיעה בדמות האמונה והכפירה. להבנתו של צייטלין, הכפירה אינה מהלך מתודי בדרך להכרת הא-לוהים, אלא חלק בלתי נפרד מהפנומנולוגיה של אמונה כנה בת הזמן, אמונתו של מבקש א-לוהים, התועה בדרכו.

 תפיסה זו מקבלת ביטוי בגוף המסה. צייטלין בונה למסה מסגרת שלמה של תעייה. הוא פותח את המסה בווידוי של 'מבקש א-לוהים': 'תעיתי בדרך. בקשתי את א-לוהי'. אולם הוא אינו מגיע למחוז חפצו גם בסוף החיבור. חתימתה של המסה מעין פתיחתה – התעייה אינה מסתיימת בהגעה למחוץ חפץ או בתשובה:

ואתע במישור גדול, אשקע במחשבות תהום ואשיח עם נפשי:

– מה שם א-לוהיך, אשר אותו תבקש?

– … אינני יודע כל שם לא-לוהי. אינני יודע גדר לו…

– ומה שחו לך ההרים?

– רק את אשר אני מבקש.

– ומה אתה מבקש?

– עוד לא ידעתי שם לזה.

– ואיך קוראים לזה בני האדם?

– פלא.

[...]

– ומה דרכי 'פלאך' ואיזו הדרך עולים אליו?

– עוד לא ידעתי. הבה אבקש.

בגוף ראשון הוא מתאר את תעייתו שלו – תעייה אישית של אדם הנתון ללבטי האמונה. אולם,  במוקד הדיון לא עומדת הפסיכולוגיה הפרטית וגם לא אירועים ביוגרפיים – אלא התמודדות עם הגות המבקשת לערער את האמונה או לבסס אותה ונדחית חזור ושנֹה.

הסירוב

מסעו של 'מבקש הא-לוהים' עובר בתחנות שבהן הוא פוגש נציגים של פתרונות תרבותיים מגוונים לבעיית האמונה.

צייטלין מתחיל את מסעו בעמדה האקטואלית ורבת ההשפעה ביותר לזמנו ועבורו – 'מות האלוהים'. שתי הדמויות הראשונות מציעות לו להכיר במות אלוהיו. את הראשונה ניתן לזהות עם דיוניסוס, ואת בשורתו עם ההשפעה הניטשיאנית המוצהרת על צייטלין. צייטלין מנצל אותו גם כנציג של עמדה הדוניסטית ההולכת ומתפתחת בראשית המאה באירופה, שבה משמש מות האלוהים לפריקת תרבות העבר המעיקה ולהתרכזות בהווה. הפוכה ממנו הדמות השנייה, של המדען הטוען למות האלוהים וכל המטפיזי גם יחד בשם המדע הפוזיטיביסטי. דמות זו מוצגת כ'זקן קרח, יושב בקתדרה וסביביו שלדים, עצמות, גידים'. הזקן הזה יודע להפנות אותו ל'גל הקבר' שתחתיו קבור אלוהים, אך צל אפל מרחף מעליו 'ופרחי מוות ומשוררים תועים בין העצים וקוטפים את הפרחים ומיסטיקים מדברים עם הצל'. גם המאגיה והמיסטיקה מכירות, למעשה, במות האלוהים ומנהלות את ענייניהן מול הצל שעל קברו. ייתכן, שוב בהשפעת ניטשה, שיש לראות את הזקן הקירח כבן דמותו הנערצת-נלעגת של עמנואל קאנט הזקן. כידוע, היינריך היינה ראה בקאנט את מחולל התהליך של מות האלוהים. אולם, הזקן שצייטלין פוגש בחזונו מבשר לו גם על מות שארית המטפיזיקה שהותיר אחריו קאנט, ובה 'קבר הדבר כשהוא לעצמו', ואף של תפיסות נאו-קאנטיאניות.

 הדמות הבאה שפוגש צייטלין היא של המשורר, הקובע שהאדם הוא הא-לוהים. תפיסה רומנטית זו מזהה את הא-לוהים לא כישות בפני עצמה אלא כתוצר רוח גאוניות האדם. המשורר ממליץ לצייטלין לאמץ גישה זו ולהיפטר מהמסע המפרך בעקבות הא-לוהים. למעשה, משורר זה מציג את האופציה הנאו-רומנטית לשיבה אל הא-לוהים: אלוהים המפוסל על ידי אדם, שניתן לסגוד לו וניתן לנתצו.

יש לשים לב להעלאתה של אופציה זו ולדחייתה על ידי צייטלין, מפני שלעתים ייחסו לכתיבתו המוקדמת של צייטלין עצמו אופי נאו-רומנטי. לאור העלאת האופציה הנאו-רומנטית ודחייתה, ברור שאין להבחנה זו על מה שתסמוך. הדמות הרביעית מבקשת להניא את צייטלין מחיפושו בשמן של טענות פנתאיסטיות בלבוש רומנטי: 'למה תבקש את האלהים מחוצה לך, והלא האלהים בך [...] בכל כוכב, בכל פרח [...] בהררי עד ובגרגיר חול [...] בכל תראה את אלהיך, והוא – הכל'.

לאחר מכן צייטלין פוגש את נציגי שלוש הדתות המונותאיסטיות. הזקן היהודי, 'עטוף בטליתו ומוכתר בתפיליו וסביביו ספרים רבים אין קץ', מציע לו לוותר על חיפוש אלוהי ההווה ולדבוק באלוהי העבר הגלום בספרים. לעומתו, הנזיר הנוצרי, 'תמים כיונה מבחוץ וערום כנחש מבפנים', מציע לו להאמין בבן ולהיוושע. בצאתו לרחוב הוא פוגש אתבני שלושהדתות ואלו מציעים לו לפנות למוסדות הדת או לכוהני הדת שבמקומם אלוהים שוכן.

 את כל ההצעות המגוונות הללו צייטלין דוחה בשם החוויה, האותנטית בעיניו, של תועה הדרך. כל אלו שניסו להורות לו דרך: 'טרם ידעו את התהום וטרם יראו את השאול [...] יודעים הם אלהים של שיטות ושל דתות ושל דברים. ואולם אינם יודעים א-להים, שאליו קוראים בשעה שאובדים את הכל [...] ואני את הכל אבדתי ואשמע קול קורא אלי מתהום הנצח: בקשני נא!'. מבקש הא-לוהים מסרב לקבל את מות האלהים. אדרבה, הוא שומע קול העולה מן התהום. התגלותו של א-לוהים באה לידי ביטוי אחד ויחיד – צו שמורה לסרב לפתרונות הספקולטיביים והממסדיים שמציעה התרבות ליחיד ומטיל את משימת החיפוש על המאמין.

צמאה נפשי

בעקבות הסירוב צייטלין עוזב בחזיונו את חברת בני האדם ופונה אל המדבר. ההתרחשות במדבר מהווה פירוש לפסוק מתהלים מב, ב: 'כְּאַיָּל תַּעֲרֹג עַל אֲפִיקֵי מָיִם כֵּן נַפְשִׁי תַעֲרֹג אֵלֶיךָ אֱ-לֹהִים'. במזמור, הצמא הוא מטפורה לצימאונו של המשורר לא-לוהים בעת משבר. אולם, כפי שיכתוב צייטלין מאוחר יותר, עבורו: "ביטויים אלה אינם – כמו שחושבים אחרים – משל ומליצה, כי אם ציורים מדויקים מעתקים מן החושים החיצוניים אל השכליים ואל החושים הפנימיים' (ספרן של יחידים, ורשה תרפ"ח, עמ' 17). צייטלין מנתח בפרוטרוט את תופעת 'מבקש הא-לוהים':

הנה צמאה נפשי לאלהים. הולך אני לבקשהו. ואולם גם טרם אמצאהו – אדעהו. יודע אני את החסר לי, יודע אני אל מה נפשי הומיה…

 עוד טרם אטעם מן המים אשר לפני, עוד טרם אדע את טיבם, ואולם ידוע אדע, כי צמא אני להם.

ואם גם ייבש הנחל, ואם גם כל מעין ונחל יבש ייבש – צמאוני לא יחדל.

ואם גם אדמה כי דבר המים – הגה ריק הוא, כי חזון המים – חזון שוא הוא, גם אז לא יחדל צמאוני.

אם יש מים בעולם ואם אינם, צמאי ישנו בודאי.

אין הצמא יודע 'יש' ו'אין'. הצמא יודע רק את החסר והלך ילך לבקשהו.

אם גם אשמע ללהג בני-חלוף האומרים 'אין אלהים' – צמאוני לא-להים לא יחדל. אם אין א-להים מחוצה לי, הנה ישנו – בצמאוני.

ואולם הצמא הוא תמיד לדבר החסר, לדבר שמחוץ, ולכן אם גם הא-להים בקרבי הוא יושב ולא מחוצה לי, הנה תמיד אערוג אליו כאל דבר היקר לי מנפשי ועומד הוא חוץ לנפשי, במרחק אין קץ ממני, וללכת אליו אני צריך ולבקשהו בכל ימי חיי.

ניתוח תודעת הצמא מהווה ניתוח של מצב האמונה. תודעת האמונה מתגלה למאמין כטענה על אודות המציאות. אולם, במוקד הניתוח של הצמא עומדת תודעת החסר. האדם צמא למפגש עם א-לוה שאיננו, שעדיין לא פגש. כללו של דבר, תודעת הצמא מסיטה את הדיון מהשערות על טיבו של הא-לוהים לדיון על מצבו של המאמין. 

כאמור, נקודת המוצא למסע התעייה של צייטלין היא מות האלוהים של ניטשה. ניתוח של מצב האמונה בהתבסס על תופעת הצמא היא ניסיון להתמודד עם ביקורת הדת הנוקבת של ניטשה:

מה רבים הם הממשיכים עדיין בהיקש: 'החיים היו ללא נשוא באין אלהים'… – מכאן בהכרח שמצוי אלהים!… לאמתו של דבר אין כאן אלא זאת: מי שהרגיל עצמו בדימויים אלה אינו רוצה בחיים בלעדם: משמע שלגביו ולגבי קיומו ייתכן ואלה הם דימויים שבהכרח – אך מה היומרה הזאת שבהצהרה, שכל מה שהוא הכרח לקיומי אף מצוי הוא בהכרח! כאילו קיומי שלי הוא דבר שבהכרח! (דמדומי שחר, תרגם י' אלדד, ירושלים ותל אביב 1978, עמ' 166 (החיבור פורסם בשנת 1886).

צייטלין נמנע מלהסיק ממצבו על אודות קיומו של הא-ל. הוא מנתח את התודעה עצמה ואת ההנחות הגלומות בה על אודות הא-לוהים. ההתבוננות הפנימית הופכת את הטענות על אודות מות הא-לוהים לבלתי רלוונטיות. צייטלין אינו מתכחש לאפשרות שטענת האמונה תופרך; אדרבה, הוא אינו טוען כלל טענת אמונה! אין למאמין ערבות לקיום ריאלי של א-להים.

יתרה מזאת, ניתוח תודעת המאמין ממקד את מצב האמונה ביחס כמעט אבסורדי: יחס בין כמיהתו של המאמין לבין העדרו של א-לוהיו. הדרמה של האמונה היא בחוסר הסיפוק. חוסר זה דורש שימלאוהו ומניע אותו לפעולה, פעולה שהיא משימת חיים – בקשת א-לוהים.

חזון הנשמות בהיכל האמת

במרכזה של המסה בא חלום בתוך חלום, חיזיון בתוך חיזיון. צייטלין מייחד סצנה זו ומרמז בכך למסורת התרבותית של מסעות שמימיים לגילוי נסתרות ולקונבנציה הספרותית של חלומות נבואיים. ההלך התועה נרדם במדבר וחולם על עלייתן של נשמות תועות וביקורן בהיכל האמת השמימי. אולם בעוד שבמסורת התרבותית החזון הנבואי בכלל והחזון המודרך בפרט מוסרים אינפורמציה סודית המפענחת את סודות המציאות, הרי בחזיונו של צייטלין הנשמות סובבות סביב היכל האמת ואינן מסוגלות לרכוש כל אינפורמציה חדשה או הגעה אל האמת. צייטלין ממקד את התמונה בנשמות הקרובות ביותר לאמת; והנה, דווקא הכופרים למיניהם מאופיינים כקרובים ביותר לאמת. מה שזיכה אותם בתארים אלו הוא היותם מבקשי א-לוהים. נשמותיהם הן נשמות של מאמינים שבקשתם הבלתי מתפשרת והבלתי ניתנת להשגה של האמת הביאה אותם לידי סוגים שונים של כפירה: 'את האמת ביקשו, ולתעות ולבקש – לא חפצו. יותר מדי פחדו מן התעייה. ומרפיונם ומפחדם לקחו להם את ה"ודאי" הראשון ולִבּשוהו בגדי קודש, לבושי אלוה'.

 הטענה הגלומה בחלום זה, העומד במרכז המסה, היא שעל המאמין נגזר להיות מבקש א-לוהים בחייו וכנראה גם לאחר מותו. אין ביכולתו, גם לא בחלום או בחיזיון, להגיע לאמונה שתספק את בקשתו. מבקש הא-לוהים סובל עלי אדמות לא בגלל התרחקותו ממקור האמת, אלא בהתאמה לעולם האמת. המאמינים המצויים אינם מאמינים, למעשה, בא-ל, אלא באלילי לבם שבדו להם. מכל בני התמותה, הקרובים ביותר לאמונה היו דווקא הכופרים.

האינטואיציה הכופרת של המסרבים לאמונה המקובלת היא אינטואיציה אמונית נכונה שנווטה לכיוון שגוי. חטאם של הכופרים נעוץ בכך שנחפזו לאמץ פתרון מתוך פחד לשהות בחללן של התהייה והתעייה. בעלמא דקשוט, בהיכל האמת, תזוקק אמונתם. תהליך הצירוף הזה, שהנשמות עתידות לעבור, הוא תהליך דו-ערכי – תהליך רווי אושר ורווי סבל. מחד גיסא, הוא מכיל את האושר שבעמידה על האמת; מאידך גיסא, הוא רווי רגשות אשמה על הטעות והכפירה שהיו מנת חלקן של הנשמות בחיים.

ההעפלה אל ההר והירידה ממנו

 החזון היה ואיננו אך המסע עדיין לא תם. בניגוד לקונבנציה הספרותית שבה חזון מחולל המרה מלאה של הידע או של האישיות, הרי במסה זו החזון אינו אלא עוד פרק במסע ולא תשובה אמונית נחרצת. דעתו של התועה, המבקש את א-לוהיו, לא נחה בגילוי המלאכי שאדם לא יוכל להגיע לא-לוהים בחייו, שאף בן תמותה לא יוכל לעמוד על האמת. גם חזיונות הלב הם חלק מרכיבי התודעה האמונית לגווניה ולא פתרון ללבטים השכליים והנפשיים.

לאחר היקיצה ממשיך התועה במסעו. האלטרנטיבה שעוד נותרה לו היא ההמלצה על תפיסות המצויות בדתות מזרח אסיה על איון התודעה והרצון האנושי, הנגזרת במסה זו מתורת הרצון הפסימית של שופנהאואר. אולם, גם זו אינה צולחת בידו. הגיבור עולה אל ההר בנתיב מסוכן שאיש לא ידעו ומגלה שגם שם לא ניתן להגיע ל'נירוונה'. משהתאכזב מהעלייה אל ההר הוא ירד ממנו.

ירידה זו מן ההר, המהווה פרפרזה על ירידתו של זרתוסטרא של ניטשה מן ההר, המהווה בעצמה פרפרזה על ירידתו של משה רבנו מהר סיני, איננה נושאת את בשורת מותו של אלוהים כמו בכתבי ניטשה. הגיבור יורד מן ההר כשרוח בשורה מפעמת אותו, אולם אין זו בשורה של גילוי תשובה סופית לבעיית האמונה, אלא הזמנה להמשך בקשת א-לוהים כפי שעולה מן הציטוט החותם את המסה, שהובא לעיל: 'עוד לא ידעתי. הבה אבקש'.

 להרחבה: שרגא בר און,  'הצימאון' להלל צייטלין: 'מבקשי אלהים' כמצב אמונה בספרות התחייה, בתוך: רחל אליאור (עורכת), מחקרי ירושלים במחשבת ישראל כב (תשע"א), עמ' 543-584.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ז בכסלו תשע"ב, 23.12.2011 

 


בדה לך דת / יואב שורק

$
0
0

 

הערות על השיח הפופולרי בענייני אמונה והלכה

 א

ישיבה חרדית. צילום: המגזין 'משפחה'

בשנים האחרונות אני נחשף יותר ויותר לפליטים הרוחניים של החינוך החרדי. יש מהם החיים בחברה חילונית, כחרדים-לשעבר. אחרים חיים בתוך הקהילה החרדית ושומרים על אורחותיה, אבל עושים זאת מתוך עצמאות מחשבתית לא מקובלת. יש מי ש'ראו את האור' וחזרו בתשובה, וכעת מהרהרים אם העסקה הייתה נכונה. המרתקים ביותר הם אלה המנהלים 'חיים כפולים': שומרים על חזות חרדית ועל ה'קו' ההשקפתי החרדי בעיני סביבתם הקרובה, אך מנהלים חיים אינטלקטואליים מקבילים, על פי רוב במרחב האינטרנטי, שבו הם אמונים על מערכת השקפות שונה לחלוטין. 'משכילים' של-פעם, שתחומי העניין שלהם ומסקנותיהם מחזירים אותך אל מזרח אירופה של המאה התשע-עשרה, אל הימים שבהם נחשפו לראשונה עלמי-חמד מן הישיבות אל הספרות והמחקר האסורים, שהיו מצויים במרחב הלא-לגיטימי שבחוץ.

יש סיבות רבות שעשויות לגרום לאדם למרוד בחברה החרדית שבה הוא גדל. אחת מהן היא אהבת האמת; חיפוש רוחני או שכלתני שמגלה את הכשלים – או הכשלים-לכאורה – במערכת התפיסות החרדית. יצא לי לשוחח עם כמה וכמה 'כופרים' כאלה, ומצאתי את עצמי שוב ושוב בעמדת המחזיר בתשובה. הם כופרים בכל הנחות היסוד שעליהן גדלו, ואני מסכים עם כפירתם, וזאת בשעה שאני מאמין בלב ונפש בתורה ובברית, במצוות ובמסורת.

לא, אין כאן תרגיל דיאלקטי, אלא עובדה פשוטה ועגומה מאוד מאוד: הדת שהם כופרים בה, ושמצווה לכפור בה, אינה היהדות. הם טועים בזיהוי, ושופכים את התינוק עם המים: אם צודקים ה'חוקרים', ומשה רבנו לא באמת הלך עם מגבעת, ואביי ורבא לא היו בובות שדקלמו טקסט שהושתל בפיהם עוד ממתן תורה – ובכן, אות היא שכל מה שלימדו אותנו לא נכון. משה לא אמת ותורתו לא אמת.

ולא מדובר רק על שאלות כאלה, של התייחסות לעבר, אלא בעצם על כל תפיסה שמערערת ולו במשהו על עיקר-האמונה מספר אחת, והוא – שאורח החרדי הוא רצון ה' היחיד, יחיד כל כך עד שאין הוא נובע למעשה משום רצון כללי יותר: לא מהיותו פרשנות לתורה, לא מהיותו דרך לתיקון עולם, לא מהיותו מסלול לבניין האדם. "אסור לדבר על משמעות של מצוות", אמר לי בחור יקר, בוגר של ישיבת פוניבז' שסרח. "בתפיסה הליטאית המחויבות למצוות היא עניין שרירותי לגמרי, וברגע שאתה מתחיל לחשוב, אתה על מסלול הידרדרות. העובדה שקראתי בתנ"ך – לא חלילה בצורה ספרותית או ביקורתית, אלא עם המפרשים הקלאסיים – די היה בה כדי להעלות עליי את חמת המחנכים. הם כנראה צדקו: התנ"ך עסוק בערכים, בעולם, ואינו נוטה לראות את חזות הכול בביצוע מדויק של הוראות סתומות…".

כמובן, יש גם קולות אחרים בעולם החרדי. ובכל זאת, לא ניתן להתעלם מהתופעה החוזרת: מערכת מורכבת של השקפות, שרובן זרות לגמרי ליהדות המסורתית, הופכת לאבן-הפינה הרוחנית של חברה חשובה. שוברן של ההשקפות הללו בצידן – הן הרי לא עומדות במבחן כלשהו של השכל הישר, והן מופרכות מיניה וביה על ידי מקורות רבניים מובהקים – והתוצאה היא הרס אמיתי של 'חומת הדת', ויציאתם של רבים לתרבות רעה. ויש מי שיאמר: לתרבות.

ב

 מה הביא עלינו את הצרה הזו? מה גרם ליצירת הקונסטרוקציה הדוגמטית הזו בחברה המבוססת לכאורה על התורה, אותה תורה שכמעט בלתי ניתן היה לעגן אותה ב'עיקרים'? מה גרם לאימוצן של הנחות-מוצא בלתי סבירות, בחברה שמתיימרת להמשיך את המסורת של הלמדנות היהודית, זו שבה אין 'גויישע קאפ', כולם חכמים וביקורתיים ויודעים להשוות מקורות ולחשוב מחוץ לקופסה? איך התגלגלנו מהעולם הרעיוני התוסס של יהדות התורה ה'ישנה' אל עולם שבו את חדוות החידוד ההגותי הנסמכת על ידענות מופלאה ניתן לפגוש רק במסתרים, בפורומים אסורים כמו 'עצור כאן חושבים'?

 התשובה הפשוטה היא שהחברה החרדית חדלה להיות חברה של תורה, והפכה להיות חברה אידיאולוגית. כשאני אומר כאן 'אידיאולוגיה' אני מתכוון לסט של ערכים ותובנות, הבאים לשרת יעד חברתי או פוליטי מסוים. מנהיגי החברה החרדית החליטו שקיומה של החברה במתכונתה הנוכחית הוא משימת-קודש, הוא רצון ה', וכעת לא נותר אלא להפוך את התורה לכלי-שרת למשימת הקודש הזו. זה כמובן עניין מורכב: מי שרואה את הקיום החרדי כערך עליון עושה זאת כי הוא מאמין שזה מה שהתורה רוצה, שזה מה שה' דורש מבני הדור הזה; אך אחרי שגזר את המסקנה הזו – שקיום אורחות החיים הללו הוא ערך עליון – התורה הפכה ממטרה לאמצעי. אשר על כן, יש מקום להסתיר חלקים בתורה ש'לא מסתדרים' עם האידיאולוגיה, ולמנוע את לימודם; לאמץ פרשנויות מסוימות ולפסול אחרות; ובסופו של דבר, לבנות בניין שלם של עקרונות ש'דבר אין להם עם הדת', במובן אמיתי.

ג

וכאן חשוב לומר משהו על יהדות ועיקרים. אם יש עיקרים ביהדות, הם מגיעים בסוף ולא בהתחלה. דברים אינם נחשבים כ'יהודיים' במידה שהם מתאימים לעיקרים מסוימים, אלא להיפך: כאשר אנו מוצאים עקרונות היכולים להסביר מרכיבים רבים ככל האפשר מתוך תופעת-העל הקרויה יהדות, אנו רואים אותם כמועמדים להוות עיקרים. היהדות היא אותו 'יצור' מסתורי הכולל שורה של טקסטים, התנהגויות, אישים, תופעות והיסטוריה, והחתירה אחר עיקרים היא חתירה למציאת המרכיבים המבריחים אותה מן הקצה אל הקצה.

החיפוש אחר התאמה בין עיקרון מסוים או תובנה מסוימת לבין הקורפוס הכולל הקרוי יהדות הוא לוז החתירה של הלומד היהודי הקלאסי. הדבר בולט במיוחד בתחום האגדה: אין דבר שישמח יותר את לב מי שחידש דבר-מה באשר ל'עניינו' המהותי של חג החנוכה, למשל, מאשר שייווכח שהסברו מתיישב יפה עם דברי חז"ל בתלמוד, עם מדרש ישן שאיש לא הבין, עם מנהג עלום מצפון אפריקה, עם דרך עריכת המשנה במסכת שבת ועם תובנה מסוימת במערכת הספירות הקבלית. ככל שירבו המרכיבים המתאימים לחידוש, כך ייחשב אותו חידוש לכזה המכוון לאמיתה של תורה, כזה שנוגע באמת מהותית של היהדות. 

המשמעות של מבנה זה היא שהיהדות נותרת תמיד גדולה ממנתחיה, ושהיא מכילה בתוכה מערכת מורכבת של 'איזונים ובלמים' הדואגים לכך שרעיונות מסוימים לא ימחקו את האחרים, שהעולם התיאורטי-ספרותי לא ידרוס את הפרקטיקה העממית של המנהג, שטרנדים רוחניים ואידיאולוגיות דתיות ישאירו תמיד אלטרנטיבות ופתחי מילוט. כשעורכי המשנה והתלמוד לא מחקו את הדעות שלא נתקבלו להלכה, הם העניקו לדורות הבאים לא רק את ההיכרות עם אפשרויות אחרות, אלא שמרו על מלוא מוטת הכנפיים של המרחב היהודי. אמנם כאן זה לא נפסק להלכה, אבל בהקשר אחר יש לעובדה שדעה זו היא חלק מהקורפוס היהודי חשיבות.

אשר על כן, אין באמת עיקרים ליהדות. גם אם יוגדרו עיקרים, הם לא יהפכו למקור-סמכות: העיקרים ייבחנו תמיד על פי מכלול היהדות, ולא להיפך. הכיוון לאמיתה של תורה הוא תמיד קריאת-כיוון, אך לעולם לא משהו שניתן לחתום עליו.

ד

כך נוצרת ההוויה המיוחדת של השיח התורני רב הדורות, שאין דומה לו בכל אומה ולשון. להט בקשת-אמת האופייני לחברה מהפכנית אידיאולוגית, לצד פתיחות מחשבתית ויצירתיות האופייניות לחברה פתוחה ורבת נרטיבים. הוויה זו היא תולדה של השילוב המיוחד בין הידיעה שיש אמת, ושיש חובה קדושה להגיע אליה, ובין ההכרה שלעולם כל מה שנסיק יהיה סוג של מסקנת-ביניים, שאמנם מבקשת לכוון לאמיתה של תורה אך מכירה בכך שייתכן שהיא טועה.

זה יצירתי, זה יפה, אבל זה לא חינוכי. מי שזה עולמו אינו יכול להבטיח פס-ייצור של הולכי-בתלם ואומרי-אמן. אשר על כן, חברה שבה הערך העליון הוא שמירה על דרך מסוימת ו'הצלחה' חינוכית, תחתור להפסיק את המנגינה הזו. לחבל בנשמת אפה של מסורת הלימוד היהודית, ולהמיר את התורה באידיאולוגיה – כפי שפתחנו. כך עושה מי שמבקש להגן על התורה, אך בעצם עסוק בקידוש חומותיה ואורחותיה של חברה מסוימת וממיר את התורה באידיאולוגיה.

פתחנו בחברה החרדית, ונסיים בחברה הדתית-לאומית. התעצמותה של הציונות הדתית בדור האחרון מלווה בתופעה משמעותית ומרכזית שלא מרבים לדבר בה ובוודאי שלא ערים לסכנותיה. כוונתי להפיכתה של החברה לחברה מחנכת; חברה שמוטרדת מאוד משאלת חינוך הנוער ומכוונת את מעשיה במידה רבה לאור מטרות חינוכיות.

והחינוך משתלט על התורה. אני מרבה לקרוא בעלוני השבת השונים, ומגלה פעם אחר פעם כיצד תלמידי חכמים ומחנכים כותבים דברים שאינם מכוונים לאמיתה של תורה – כיוון שהם קלים יותר לשיווק, או מתכללים טוב יותר לכלל השקפת עולם ש'תגן' על הדור הבא מבלבול. המנגינה העולה מאינספור פרסומים היא אחת: יש לנו תשובה לכל שאלה, יש לנו מערכת ערכים שלמה ובהירה, יש טובים ויש רעים – ואתה צריך רק ליישר קו ולהבין שהאמת אצלנו. וכמובן: המבוגרים, עם עולמם המורכב, הם 'חלשים', פשרנים או מושפעים מ'תרבות המערב'.

אילו היה לי כוח, הייתי יוצא לשוק – או מקים דף פייסבוק – כדי להראות שבוע אחר שבוע את פגיעתו הרעה של הפופוליזם החינוכי הדתי הזה. תלמידי חכמים מזנים את תורתם (ואפילו פסקי הלכה) כדי לשרת אג'נדה חינוכית-מגזרית, מתוך חוסר אמון בחסינותם של המסרים שלהם – או מתוך חוסר אמון תמוה בדור רב הכישרון הצומח לפניהם. דור שנחשף פחות ופחות לעושרה של תורה, דור שמטפחים עבורו יהדות-אינסטנט המלווה בגאוות יחידה.

אכן, בעיני מי שמנסה להעניק לחניכיו אינדוקטרינציה, היהדות אינה חינוכית. היא אינה מציעה דרך סלולה, אלא מעודדת חיפוש עצמי וביקורת. היא מבלבלת במסריה הסותרים, בריבוי שכבות הדורות המעורבים בשיח, באינספור המשמעויות הגלומות במרכיביה השונים. עבורם, טוב יותר לכונן כאן דת חדשה – חרדית או ציונית, העיקר שתאפשר להגן על הדרך ולמנוע חשיבה.

אך בעיני מי שמבקש לחנך באמת, בעיני מי שמבקש להצמיח אנשי אמת ויראי שמים, הוגים ויוצרים שיבנו כאן את תרבות הבית השלישי – אין כמו היהדות הלא מגויסת. אליה אנו קרואים: לעסוק בה, לדרוש אותה, לראות בה כלי לפתוח איתו שערים אל מקור המים החיים.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ז בכסלו תשע"ב, 23.12.2011 

 



אחת דיבר א-לוהים / אהוד נהיר

$
0
0

 

איננו יכולים לתת הסבר שיצדיק, חלילה, את מוראות השואה – אבל אנו יכולים ומחויבים להפיק את לקחיה. הנכונות לשמוע את קול ה' מתוך המציאות מתבררת כמפתח אמוני וקיומי ראשון במעלה

 

אדולף אדלר, התור לאוכל, 1979. מתוך 'סגולות של זכרון-65 שנות יצירה של ניצולי שואה' בהוצאת יד ושם

"אבן היסוד של הדת אינה בכך שא-לוהים ישנו. אבן היסוד של הדת היא בקביעה שא-לוהים מתעניין באדם ובעולם, שמשעה שהא-ל ברא את העולם הוא לא נטש אותו ולא הפקיר אותו לכוחות זרים; שלא-לוהים אכפת מהעולם". כך קובע, ובצדק, הרב אליעזר ברקוביץ בספרו 'א-לוהים, אדם והיסטוריה'. ומכאן שהשאלה הידועה 'היכן היה א-לוהים בשואה' היא אולי השאלה החשובה ביותר ליהודי שחי במחצית השנייה של המאה ה-20.

א-לוהים דורש מאיתנו צדק ומוסר, ובהחלט מותר לנו, ואף מחובתנו, לצפות לזאת גם ממנו. זו המהות של האמונה היהודית. בניגוד לתפיסה האלילית שסוגדת לכוחניות, לעוצמה העיוורת, לשרירות הלב, היהדות האמינה בא-ל צודק ומוסרי – "א-ל אמונה ואין עוול, צדיק וישר הוא". וכך אכן נהגו גדולי האומה – אברהם, משה, דוד, ירמיה ועוד רבים וטובים.

מעתה עולה במלוא חריפותה השאלה – האם היה צדק בשואה, האם היא הייתה מוסרית?

כאשר אני מעלה שאלה זו על הכתב, אני מצטמרר כולי. ידיי קופאות, מסרבות להמשיך, ולבי נמס בקרבי. איך אוכל אני הקטן לדון בשאלה זו?! למעשה, המחשבות הבאות עלו בי כבר לפני שנים – אלא שסירבתי לאומרן, סירבתי להעלותן על הכתב וקיוויתי שמישהו אחר יעשה זאת. ציפיתי שמישהו אחר יעז, אדם שיש לו הזכות המוסרית להתבטא בנושא.

לצערי, גדולי המחשבה הישראלית, אותם שחיו בתקופת השואה, שחוו אותה על בשרם שלהם – ואולי רק להם הזכות להתבטא בנושא זה – לא עשו זאת. רובם בחרו להתעלם או לעקוף את הבעיה הנוראה הזו, ומיעוטם שהתמודדו איתה באופן ישיר הגיעו למסקנה שאין לנו יכולת להבין, ו'המשכיל בעת ההיא יידום' (ראו, למשל, 'שיחות הרצי"ה' על השואה).

אכן, הרצון לדום עוטף אותי מזה שנים. ככל שאני קורא ונחשף יותר כך אני מצטנף בכאב, חש במדקרות הצער בבשרי, אגרוף של ברזל תופס את קרבי מבפנים ונשימתי נעתקת. אין בכוחי, כוח אנוש, להכיל או אפילו לתפוס את הכאב העצום. לא את סבלה של נפש אחת וודאי שלא את אובדנם של קהילות שלמות, של ערים על יושביהן, של מיליוני בני אדם. לפיכך, השתיקה במצב זה היא לא בחירה – היא כורח. הכרח פיזי לכאב מטפיזי.

ובכן, אני כותב לא מחמת שאני חושב שיש לי זכות לכתוב, אלא מחמת המחשבות העולות מאליהן. כאשר אני קורא, שומע, צופה, חי את מאורעות העבר, אני גם חושב. החשיבה היא חלק בלתי נפרד מהפעילות האנושית, ומשעה שאיני מדיר את השואה מספקטרום חוויותיי האנושיות, ממילא איני יכול להדיר את מחשבותיי על אודותיה.

א.   להקשיב לקולו

איני מנסה להצדיק את הא-ל – אינני עוסק בתיאודיציה. הא-ל אינו זקוק לאדם שיצדיק את מעשיו, ואין בי כל גאווה להעמיד עצמי כסנגורו. אינני מנסה להבין – שהרי כשם שלא אוכל להבין את מהות הא-ל כך גם לא אוכל לחדור לעומק מחשבותיו – "כי גבהו שמים מארץ, כן גבהו דרכיי מדרכיכם ומחשבותיי ממחשבותיכם". אולם כיהודי, כמאמין, מנסה אני להקשיב לקולו של הא-ל, לשמוע את הציווי – גם אם לא להבין אותו.

התנ"ך כולו הוא עדות למערכת היחסים המתקיימת בין הא-ל לאדם בכלל ולעם ישראל בפרט. מערכת יחסים שיש בה הרבה שתיקות אך גם לא מעט שיח. מערכת זו ידעה עליות ומורדות לאורך ההיסטוריה אך היא מעולם לא הסתיימה. גם חתימת התנ"ך לא סיימה את מערכת היחסים הזו, היא רק מעידה על כוחנו הדל בהקשבה. עם ישראל לא ידע ולא רצה להקשיב לנביאיו, השיח הושתק – "צור תעודה, חתום תורה" – ולכן הוא גלה מארצו. זהו המסר הברור ביותר מספרי הנבואה (מלכים, דברי הימים ונביאים אחרונים). האם נוכל לחזור לארצנו בלא שנתקן חטא זה? האם נחזור לעצמנו בלא שנחדש את השיח בינינו?

ההיסטוריה, לימד אותנו הרב צבי יהודה הכהן קוק (ולפניו רבי יהודה הלוי), היא הסתר-יה. בה מסתתר הא-ל, ודרכה הוא גם מתגלה. הא-ל הסתתר בשואה – ללא כל ספק; אך היכן הוא התגלה?

*

אין משמעות לאמונה בלא יכולת לקיים שיחה, כזו או אחרת, עם הא-ל. בלי אמונה בשיח אין כל משמעות לא רק לציוויי התורה, לא רק לשכר ולעונש, אלא לכל מילה ואות בתורה. בלא זה אין משמעות לפרקי הבריאה, לסיפורי האבות ולכל דברי הנבואה. כל יהודי מאמין פונה אל הא-ל בתפילה, מקיים את חלקו בשיח. אם כן מדוע לא נאמין שהא-ל פונה גם אלינו, שהא-ל מקיים גם את חלקו? – אין זאת אלא שעלינו ללמוד כיצד להקשיב לו.

מניסיוני כיועץ חינוכי אני מכיר היטב את הסיטואציה שבה הנך יושב דקות ארוכות מול תלמיד הטוען בתוקף כי המורה לא הקשיב לו. כאשר הדברים מתלבנים, מתברר כי נערכה ביניהם שיחה, ולעתים אף יותר משיחה אחת, אלא שתוצאות השיחה לא התאימו לציפיות של התלמיד. את חוסר ההסכמה של המורה מפרש התלמיד כחוסר הקשבה. גם אנחנו כך. טוענים שאיננו שומעים את הא-ל בעוד שלמעשה אנו אלה שאינם רוצים להקשיב לקולו – הוא דובר ואילו אנו מתעלמים.

מעתה יש להקדים לשאלה 'היכן היה הא-ל בשואה' את השאלה 'האם הוא דיבר אלינו לפני השואה', 'האם הוא ניסה להסביר'? האמנם הוא הסתתר מאיתנו או שזה רק אנו שסירבנו לשמוע?

*

הנחת היסוד שלנו היא שיש תכלית לפעולותיו של הבורא, ושאין הוא פועל בשרירותיות. אלא שלגבי הא-ל, בשונה מהאדם, פעולה זו אינה מוגבלת בזמן או במקום ולפיכך בן אנוש אינו יכול להקיפה בדעתו. לקח זה נאמר כבר על ידי הא-ל בעצמו, וכך הוא פונה לאיוב (פרק לט) – "איפה היית ביסדי ארץ, הגד אם ידעת בינה… הידעת חוקת שמים, אם תשים משטרו בארץ?". ואכן איוב מפנים את המסר – "ויען איוב את ה' ויאמר: הן קלתי מה אשיבך, ידי שמתי למו פי. אחת דיברתי ולא אענה, ושתים ולא אוסיף".

אם ספר איוב היה מסתיים בפסוקים אלו, יכולים היינו לסיים גם את המאמר בנקודה זו – 'ידי שמתי למו פי – לא אענה ולא אוסיף'. כך נהגו חכמי ישראל למעלה מ-60 שנה, ושתיקתם היא חכמתם, חכמת איוב. הייתי רוצה גם אני לסיים כאן, אולם ספר איוב ממשיך הלאה. ה' אינו מקבל את שתיקתו של איוב, והשיח נמשך כאשר ה' פונה אליו ומזרז: "אזור נא כגבר חלציך, אשאלך והודיעני. האף תפר משפט, תרשיעני למען תצדק?!".

נראה שיש כאן שני שלבים: בשלב הראשון השתיקה היא התגובה המתאימה, ההתכנסות הפנימית, ספיגת הכאב, עמידה בענווה מול הכוח האינסופי ומול הבלתי נתפס. אולם הכאב אינו סיום של הקשר. השיח חייב להימשך גם מהמקום הקשה ביותר. לכן ה' דורש מאיוב 'אזור נא כגבר חלציך', וקורא לו לחידוש הקשר, זהו השלב השני. המשך השתיקה בשלב הזה יתפרש כהפרת משפט. גם אם כלפי חוץ איוב יקבל את הדין הרי שבלבו פנימה – 'תרשיעני למען תצדק' – יצטבר כעס פנימי ותתקבע תחושת הנתק.

בשלב השני, השלב אשר אנו עומדים בפתחו כאשר ניצולי השואה הולכים ומתמעטים, והזיכרון החי הופך לעדות שמיעה – השתיקה אינה ראויה עוד. שתיקה בשלב הזה עלולה להסתיר בתוכה, גם אם באופן לא מודע, את הרשעת הא-ל ולקבע כעסים פנימיים. כמו בין בני זוג, כמו בין אב ובנו – חייבים להתחיל ולשוחח מחדש.

למעשה זו שאלה פתוחה. באיזה שלב אנו נמצאים – האם בשלב השתיקה או בשלב הניסיון לפתוח ולהתחיל שוב מחדש. כנראה שאין לכך תשובה חד משמעית. גם באופן אישי איני יודע היכן אני עומד, אולם כעת בכוונתי לנסות ולשרטט בקווים כללים את דמותו של השלב השני, שלב השיח המחודש. לפיכך אבחר בבקשתו של איוב: "שמע נא ואנכי אדבר, אשאלך והודיעיני".

ב.   קול בהיסטוריה

מאז חדלה הנבואה הקב"ה הפסיק לשוחח איתנו באופן ישיר. אין עוד נביא שיאמר בוודאות מהו רצון הא-ל ומהן כוונותיו. לפיכך הניסיון שלנו להקשיב לדבריו של הא-ל ולהבין את רצונו צריך להיות דרך פעולותיו, דרך הנהגתו את העולם. 

מי מהקוראים שבחר יחד עמי לנסות ולצעוד לעבר השלב השני יצטרף עתה לבחון את השאלה מה היו תוצאות השואה, לאן היא הובילה במבט היסטורי.

אין ספק כי השואה והתקומה כרוכות הן זו בזו. הקמת מדינת ישראל, קיבוץ הגלויות, פריחת עולם התורה ותהליכים רבים נוספים הנם תוצאות ישירות של השואה הנוראה. בין אם נאים הדברים בעינינו ובין אם לאו הרי שהשואה והתקומה כרוכות הן זו בזו, ומתוך תוצאת התקומה יכולים אנו להבין את כוונת הא-ל בשואה האיומה. השואה הייתה דרכו של הא-ל להביא אותנו אל ארץ ישראל, להקים מחדש את מלכות ישראל, לחדש את זהותנו הלאומית ולקיים את הברית.

חייבים לחזור שוב ושוב על כך שאין בדברים אלו בשום אופן משום הצדקת הא-ל ואין בכך שום נחמה על האובדן הנוראי. בוודאי היינו מעדיפים להגיע אל הארץ על כנפי נשרים ולזכות בטובה מתוך שלווה ונחת, אלא שדרכיו של א-לוהי ישראל לא כך הן, וכפי שהמציאות מעידה על כך מעידים על כך גם דברי התורה, שביטויים העז הוא בשירת האזינו. א-לוהי ישראל הוא נוקם ועושה דין, קללתו פרושה על מפרי ברית – "כי אש קדחה באפי ותיקד עד שאול תחתית, ותאכל ארץ ויבולה ותלהט מוסדי הרים. אספה עלימו רעות, חצי אכלה בם. מזי רעב ולחמי רשף וקטב מרירי, ושן בהמות אשלח בם עם חמת זוחלי עפר. מחוץ תשכל חרב ומחדרים אימה, גם בחור גם בתולה, יונק עם איש שיבה".

לאיש לא נוח עם פסוקים אלו, אך בשנים האיומות באירופה השורות כמו יצאו מן הספר והתרחשו במציאות. לפיכך קיומם של דברי התורה הללו אינו מכחיש את מציאות הא-ל, אדרבה – הוא מגלה את רצינות כוונותיו.

כאשר אני שומע ביום זה את סיפורי הזוועה על קורותינו בשנים הללו, בעודי מצטמרר מכאב, איני יכול שלא להיזכר בקינות תשעה באב. בסיומה של קינה מזעזעת המיוחסת לר' אלעזר הקליר – "אם תאכלנה נשים פרים עוללי טיפוחים", קינה המתארת זוועות שנדמה כי אפילו בשואה לא שמענו כמותן, מסיים הפייטן באחת השורות שמצמררת אותי במיוחד – "ורוח הקודש למולם מרעים/ 'הוי, על כל שכני הרעים/ מה שהיקראם מודיעים/ ואת אשר עשו לא מודיעים/ 'אם תאכלנה נשים פרים' – משמיעים/ 'ואם יהרג במקדש ה' כהן ונביא' – לא משמיעים".

משמעות הדברים מצמררת ותובנותיה מעמיקות עד התהום. רוח הקודש אינה מזכירה את כל מעשי העוול והשחיתות שנעשו בממלכת יהודה בתקופת המלכים. היא מתמקדת בעוול אחד – הריגת הנביא. אין זאת משום שדמו של זכריה אדום יותר מדמם של אחרים, ובשום אופן העוול שברציחתו אינו מצדיק את הריגתם של עוללי ישראל; אלא שהריגת הנביא מסמלת את חוסר נכונותו של העם לשמוע.

הא-ל מנסה ליצור קשר, לפתוח בשיחה, אולם בהריגת הנביא מתברר שעם ישראל אטם את אוזניו. מעתה נדם השיח, הקשר לא יתקיים עוד במילים, באזהרות, אלא במעשים. מעשים אלו, קשים ככל שהם מתוארים בתורה, בנביאים ובפיוטי הקינות, אינם מסמלים את היעדרותו של הא-ל אלא דווקא את נוכחותו. מכאן שעלינו להכחיש את השאלה 'היכן היה א-לוהים בשואה' ובמקומה לשאול 'כיצד היינו יכולים לשמוע אותו'. במקום לבדוק את הא-ל, עלינו, לעניות דעתי, לבדוק את עצמנו.   

כפי שכתבנו, השואה והתקומה כרוכות הן זו בזו, והשאלה היא האם קרא לנו ה' לתקומה עוד בטרם השואה. האם זוועה זו ניחתה עלינו בשרירות וללא התראה או שקדמה לה קריאה א-לוהית, פנייה עליונה לזכות לתקומה עוד בטרם תרד עלינו הפורענות.

ג.    מענה או דחייה

לשם בחינת שאלה זו אנו נזקקים לעבור מקריאת זיכרונות השואה לקריאה זיכרונות טרום השואה. עלינו לבחון את העולם היהודי שבטרם הפורענות ולנסות להבין אילו קולות נשמעו שם. לבדוק אילו קולות נענו ואילו נדחו.

לשם כך ברצוני להשוות בין שני סופרים יהודים בני התקופה; אביגדור המאירי (בספרו 'השגעון הגדול') וסטפן צוויג (בספרו: 'עולם של אתמול'), שניהם סופרים שבאים מבתים שאינם דתיים, ושנשארו לא דתיים, ובכל אופן רב המרחק ביניהם.

אביגדור המאירי שירת כקצין בצבא האוסטרו-הונגרי במלחמת העולם הראשונה. מלחמה מזוויעה ועקובה מדם זו (שעל פי תיאוריו אף עלתה בזוועותיה על מלחמת העולם השנייה) חשפה אותו לקיום הבלתי אפשרי של יהודי אירופה. במלחמה זו נאלצו יהודים רבים להשתתף בקרבות משני צדי המתרס ולהילחם זה בזה. באחד התיאורים הספק משעשעים ספק מזוויעים מתאר המאירי כיצד, בעודם שוכבים בחפירות, חברו שהיה צריך לומר קדיש על אביו אסף עשרה יהודים למניין כאשר הוא צועק לעבר הצד הרוסי 'מניין' ביידיש. יהודים, כך הוא מתאר, יצאו מהחפירות שבצד הרוסי, התפללו את תפילת המנחה, לחצו ידיים עם סיום הקדיש האחרון וחזרו כל אחד לצדו הוא על מנת להיערך לקרב הבא.

לאחר שנים של קרבות ושבי אכזרי, המסקנה של המאירי היא שאין ליהודים מה לחפש על אדמת אירופה. בתיאור אחר מצייר המאירי את הרוח המשיחית שעברה בין שורות הלוחמים היהודים כאשר שמעו על פעילותו של הרצל. הצהרת בלפור, שבה מכריזה בריטניה, המנצחת במלחמה, כי ארץ ישראל היא הבית היהודי של עם ישראל, היוותה את קריאת הקול – בואו לתקומה, ואביגדור המאירי נענה לה.

סטפן צוויג נולד בוינה למשפחה יהודית, אך יהדותו לדבריו אינה אלא דרך מקרה. גם הוא כמו המאירי היה נתין של האימפריה האוסטרו-הונגרית וגם הוא חווה את מלחמת העולם הראשונה בין החפירות ובקו האש (אם כי לא כלוחם אלא ככתב צבאי). בשונה מהמאירי, צוויג פגש את הרצל באופן אישי והתרשם עמוקות מאישיותו, אך פעילויותיו למען הקמת בית לאומי לעם היהודי לא חדרו את סף הרגישות היהודית של צוויג. לאחר מלחמת העולם הראשונה הוא נישא לאישה גרמנייה ובמהלך מלחמת העולם השנייה הוא בחר להתאבד עקב חורבנה של מולדתו הרוחנית, אירופה.

הנה קול ה' המופיע דרך המציאות – מציאות המלחמה הנוראית. יש מי שבוחר לשמוע את הקול, ויש מי שבוחר להתעלם ממנו.

סבי, תושב צ'כוסלובקיה, הלך ברחוב העיירה בשנת 1933 ושמע את אחד הילדים אומר לו: 'לכו לפלשתינה, יבוא היטלר ויהרוג את כולכם'. כאשר שמע זאת סבי הוא הגיע לביתו, ואמר לסבתי כי משעה שחרב בית המקדש ניתנה הנבואה לילדים ולשוטים. "אם ילד מדבר כך סימן שצריך לעלות לארץ".

סבי ניסה לשכנע גם את משפחתו לעלות יחד עמו, אך הם סירבו. לבסוף, בדרך לא דרך, עלו סבי וסבתי יחד עם ארבעת ילדיהם, אחד מהם אבי ז"ל, וזכו להגיע לארץ ולהשתתף בבניינה.

*

את קול ה' שמע הרצל כאשר הוא נחשף למשפט דרייפוס, המאירי שמע אותו בתוך חפירות המלחמה, סבי שמע אותו מקולו של אותו הילד בעיירה צ'כוסלובקית. אך רבים מאלו ששמעו בחרו להתעלם מהקול – אלו מסיבות הומניסטיות, אלו מסיבות סוציאליסטיות ואלו מסיבות דתיות. ה' דיבר דרך המציאות. יש מי ששמע, אך לצערנו רבים בחרו להתעלם.

"לך ה' הצדקה – בתשע מאות שנה שהייתה שנאה כבושה מלהישמע/ ולנו בושת הפנים – כתבע איש חמודות, הטה א-להי אזנך ושמע" (ר' אלעזר הקליר, מתוך הקינות לתשעה באב).

ד. הלקח

היכולת של האדם להתעלם מדבר ה' מתמיהה אותי בכל פעם מחדש. בשואה האיומה הקב"ה כבר לא דיבר אלינו (כמו אולי במשפט דרייפוס או בפרעות קישינב), הוא כבר לא צעק (כמו אולי במלחמת העולם הראשונה), הוא טלטל אותנו בצורה שאין איומה ממנה. אולם גם במהלכה נותרו עדיין רבים שבחרו לא להקשיב. אפרים קישון מתאר את האווירה ששררה בהונגריה בשנים 1940-1942. למרות שהממשלה ההונגרית החלה לחוקק חוקים כנגד היהודים, ראו רוב היהודים את עצמם כפטריוטים הונגרים. כאשר הוא נשאל האם הוא ידע בכלל על קיומה של ארץ ישראל, הוא משיב: "שמעתי משהו על מקום בשם פלשתינה, אי שם בתורכיה, או השד יודע היכן". "האם לא היה מישהו מבני משפחתך שהתקרב לציונות?", הוא נשאל, ועל כך משיב: "טוב, בכל משפחה נמצא איזה ברנש יוצא דופן. וגם לי היה מעין דוד אחד… הוא היה ראש התנועה הציונית בהונגריה, ואנחנו הסתכלנו עליו כעל איש נכבד שאימץ לו תחביב מוזר, בדומה לפחלוץ ציפורים או איסוף קופסאות גפרורים" (מתוך ספרו 'קישון – דו שיח ביוגרפי'). קישון בשנת 1940 היה בן 16, ולא היה לו מושג על ארץ ישראל.

גם לאחר כיבוש הונגריה על ידי הנאצים, גם לאחר צעדות המוות, לאחר הניצחון, וגם לאחר תקומת מדינת ישראל, והוא אז בן 24, הוא לא שומע. קישון עצמו מעיד על כך כאשר הוא נזכר באותה התקופה: "ישראל עניינה אותנו כשלג דאשתקד. אני כשלעצמי זוכר שקראתי על איזו תקרית שבה הפילו הישראלים חמשה מטוסים בריטיים שעברו את הגבול, והשתוממתי מאוד שהיהודים האלה מכירים את הרובה גם מצד הקת ולא רק מצד הלוע. אבל זה היה הכול: השתוממתי ותו-לא". אכן, עד היכן מגיעה יכולתו של האדם לאטום את לבו מלשמוע את קול הא-ל.

קישון הוא רק דוגמה אחת לרבים רבים בחברה היהודית בעולם המערבי. אולם יש גם דוגמה אחרת. הרב שלמה יששכר טייכטל הי"ד כתב בבודפשט, בירת הונגריה, את ספרו 'אם הבנים שמחה' בשנת תש"ג (1943) – וזאת בשעה שדריסת המגף הנאצי הורגשה שם בעוצמתה הנוראית. את הרעיון המרכזי שאנו כותבים כאן בלשון זהירה מנסח הרב טייכטל בחריפות ובכאב.

בדבריו הוא פונה לרבנים ולקהילה החרדית ואומר שאילו שמעו לקול ה' ועלו לארץ ישראל אזי ודאי לא היו סובלים מהגזירות הנוראיות. את קול ה', לדבריו, היה ניתן לשמוע בקריאותיהם של הרב צבי קלישר ושל רבנים נוספים שקראו ושפעלו על מנת לעלות לארץ ישראל. בהקדמה לספר מכה הרב טייכטל על חטאו ומודה שהוא לא שת לבו לנושא העלייה לארץ. לדבריו הוא היה עסוק בלימוד ובהוראה ואת דעתו על הציונות הוא ליקט משיחות שונות ומסברות כרס.

הנה, ניתן להתעלם מקול ה' גם כאשר האדם עוסק בתורתו יומם ולילה, אך לפחות הוא נתן את דעתו לכך והגיע למסקנה הנכונה, גם אם באיחור רב.

*

אין במסקנתו של הרב טייכטל משום הצדקה. אין בשום טענה שבעולם להסביר את מותם של מיליון וחצי ילדים, גם לא של ילד אחד הנקרע מזרועות אמו ומומת מול עיניה. נקודת המבט האמונית, בשונה מנקודת המבט של הפילוסופיה הדתית, אינה מנסה להצדיק את הא-ל או להבין את דרכיו. נקודת המבט האמונית היא – "הודיעיני נא את דרכך ואדעך למען אמצא חן בעיניך, וראה כי עמך הגוי הזה". ידיעת דרכי הא-ל נדרשת על מנת לדעת להנהיג את העם. ובדומה לבקשת שלמה: "וְנָתַתָּ לְעַבְדְּךָ לֵב שֹׁמֵעַ לִשְׁפֹּט אֶת-עַמְּךָ, לְהָבִין בֵּין-טוֹב לְרָע". ידיעת הא-ל דורשת מהאדם את יכולת ההקשבה, להטות אוזן ולהקשיב לקול ה' המדבר אליו מבעד להיסטוריה ולקורות העם היהודי.

כאשר העם היהודי זוכר את נוראות השואה, עליו גם ללמוד מהן. בחברה הישראלית כיום זוכרים כולם את השואה, אך רבים מתעלמים ממשמעות הזיכרון. כאן יכולים אנו כאנשי אמונה לזעוק ולהבטיח לעצמנו – לא עוד. לא נתעלם עוד מקריאתו של ה'. נבין כי הוא דובר אלינו מבעד להיסטוריה. לפעמים דרך רבנים ומנהיגים ולפעמים דרך מתבוללים, לפעמים אפילו דרך נער קטן. אנחנו לא צריכים להאמין לנער, אנחנו גם לא צריכים להאמין למנהיג; אנחנו צריכים לראות האם אנחנו מסוגלים לשמוע את קול ה' הדובר דרכם.

לזכר אבי מורי, יעקב בן מנחם הלוי נהיר

 הכותב הוא יועץ חינוכי ומורה למחשבת ישראל

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י'א בטבת תשע"ב, 6.1.2012 

 


להתבגר עם הנמר / צחי כהן

$
0
0

סיפור הישרדותו של הנער ההודי בלב ים מעורר מחשבות על אופני הייצוג של האדם, כשברקע מהדהדת שאלת האמונה בא-לוהים. תרגום קולנועי רב-ממדי לספר המצליח

 על סירת הצלה מתנדנדת עומדים נער ונמר. שניהם רעבים וצמאים, שניהם תלויים זה בזה להצלחת הישרדותם. הנער מנסה לאלף את הנמר, אך נכשל. לאחר ניסיונות שונים מצליח הנער להגיע להסכמה עם הנמר על חלוקת שטחים ותפקידים ביניהם.

הנער הוא פיי (סרג' שארמה), נער הודי שכל משפחתו טבעה עם אוניית המשא שהעבירה את תכולת גן החיות המשפחתי מהודו לאמריקה. עמו בסירת ההצלה ניצלו גם זברה פצועה, צבוע נבזי, קופת אורנג-אוטנג אמהית ונמר בנגלי בוגר, ריצ'רד פארקר. אט אט מכחידים הניצולים זה את זה עד שרק הנער רב התושייה והנמר המאיים נותרים. השניים שורדים יחד את תלאות הדרך עד שלבסוף הם ניצלים, לאחר חודשים של היטלטלות על פני האוקיינוס.

ייתכן שהסרט הוא רגע של התבגרות. סרטו החדש של אנג לי הוא קודם כול חגיגה לעיניים, במיוחד בתלת ממד. כותרות הפתיחה של הסרט מוקרנות על רקע ביקור מוחשי מאין כמותו בגן החיות ההודי. במהלך הסרט ישנם רגעים חד פעמיים, מרגשים, מפעימים – אבל הסרט אינו מסתפק בכך. ההתבגרות היא בכך שהסרט לא מסתפק בהיותו מרהיב. אמנם לרגעים הוא מתענג על כך, משהה עוד ועוד סצנות ואפקטים, אבל לסיפור יש גם נפח, משמעות, אמירה, ובכמה קומות.

מגדל קומות

עוד בטרם יצא למסעו, מתאהב פיי בנערה שכנה. הוא נקרא למלא את מקומו של מורו לתיפוף במתן מקצב לשיעור ריקוד של נערות. בשיעור הוא לא יכול להסיר את מבטו מאחת הנערות, ולאחריו הוא הולך אחריה ואחרי חברותיה בשוק וביער. לפתע היא מסתובבת אליו ושואלת אותו מדוע הוא עוקב אחריה, והוא עונה בשאלה על אודות משמעות תנועת ריקוד ייחודית שעשתה. תוך כדי שאלתו הוא מצטט ומתרגם את הריקוד כולו – מה משמעות כל אחת מן התנועות ומה המסר שהיא מעבירה. פיי מצליח לשמוע את המסר הנסתר שבריקוד. הוא מפענח את השפה המדוברת אליו.

הסרט הוא מגדל של שיקופים. בקליפה החיצונית ביותר זהו סרט המוצג בתלת ממד – כלומר, מעבר לקולנועיות הרגילה יש כאן כלי נוסף להפעלה, ממד נוסף של עשייה קולנועיות. לשלל הכלים העומד לרשותו של במאי הסרט עומד כלי (ואולי סט כלים) חדש. עוד לא ראינו את מיצוי הכלי החדש-ישן הזה. מכל מקום ברור שסרט המצולם ומוקרן בתלת ממד משדר דברים שלא ניתן לשדר בכלי הקולנוע האחרים.

ברובד נוסף הסרט הוא תרגום של ספר. אגב, מקרה נדיר שבו התרגום טוב כמו הספר. ההיסטוריה של הקולנוע מלאה בדוגמאות לספרים שתורגמו לסרטים, לפעמים לטובתם, לרוב לרעתם. הטענה המרכזית נגד העברת ספרים למסך היא הגבלת הדמיון – הקורא מדמיין במלוא רוחב דמיונו והסרט מראה את מגבלות ההפקה. מתחת לטענה זו מסתתרת טענה נוספת בדבר האקטיביות שבפעולת הדמיון של הקורא לעומת הפסיביות של צופה הקולנוע. נדמה שאנג לי פיצח כאן את שתי קומות של המעבר בין הספר לסרט: המפתח הוא המשמעות. אם הסרט מסתפק בהיותו מרהיב אזי תמיד עדיף הדמיון, אך אם הסרט מעורר דיון, אומר אמירה, הוא יעשה זאת לפחות טוב כמו הספר.

והספר עצמו? הספר הוא (לכאורה) סיפור שסופר בעל פה על ידי פיי בבגרותו לסופר קנדי צעיר שבו פגש, והועלה על הכתב. ברובד הפנימי ביותר הסיפור הוא משל על טבע האדם הרע מנעוריו.

מציאות השם

כמו בכל סרט טוב, הסרט עצמו מעלה לדיון את עצם נושא הייצוג באמצעות מה שמכונה בספרות "מוטיב" – קו שזור החוזר במספר נקודות מרכזיות בסרט: נושא השמות. מהו שם? שם הוא צירוף הברות בעל משמעות או חסר משמעות המייצג דבר מה במציאות, חד פעמי ואישי או כללי ונפוץ.

מיד בראשית הסרט מספר הסופר הקנדי הצעיר (רייף ספול) כיצד הגיע לשוחח עם פיי המבוגר (אירפאן קאן). דודו ההודי של פיי ניגש אליו בבית קפה בהודו, בדיוק כאשר רומן שניסה לכתוב "נפח את נשמתו ומת" ואמר לו שהוא מכיר סיפור "שיגרום לו להאמין בא-לוהים". פיי מספר שמאמג'י, שאותו פגש הקנדי הצעיר, כלל אינו דודו. "אם הוא לא דוד מדוע אתה קורא לו דוד?", שואל הקנדי. שמו או כינויו של אדם רלוונטי הרבה יותר למהותו מאשר למעמדו המשפחתי הפורמלי.

בעצם גם פיי אינו שמו האמיתי של גיבור הסרט. הגיבור נקרא על ידי אביו הנוח להתרשם על שם בריכת שחייה שאותו דוד/לא דוד, משוגע לענייני שחיה, המליץ עליה כברֵכת השחייה הטובה בתבל: פיסין. למרבה הצער דומה השם לשם פועל בזוי למדי שהפך מיידית לכינויו של הילד המסכן.

בכוח רצונו הבלתי מתפשר מחליט פיי לשנות את שמו: ראשית הוא מסביר לחבריו לכיתה מהו הקבוע המתמטי פיי (היחס בין היקף המעגל לקוטרו) – ולבסוף הוא מפגין יכולת מופלאה של שינון הספרות אחרי הנקודה של הקבוע פיי. שמו של אדם הוא תוצר של החלטה ומעשה, ונתון לידיו ולעיצובו אם רק ירצה בכך מספיק. מאידך יכול שם להיות מקרי, חסר פשר ואפילו טיפשי, כשמה של ברֵכה צרפתית רחוקה.

גם הנמר, הנקרא ריצ'רד פארקר, נושא שם שבטעות יסודו. הצייד שלכד אותו עשה זאת בעת שהנמר בא לשתות, והעניק לו את השם "צימאון". אולם הפקיד ההודי שרשם את הנמר בבואו התבלבל והעניק לנמר את שמו של הצייד. שם, אם כן, הוא נקודת היפוך שבה נפגשים האנושי והחייתי. השאלה בדבר היחס בין חיות לבני אדם – האם לחיות יש רגשות ומוסר, ומה מצפים בני אדם מחיות – היא שאלת יסוד העומדת בלב הסרט כולו.

השם, אולי מעשה האמנות המינימלי, היסודי והנפוץ ביותר, מתיימר בסרט להגיע לייצוג היומרני ביותר – לגרום לצעיר מודרני וספקן להאמין בא-לוהים, כלומר להכיר את שמו. הילד פיי, הגדל בעיר בדרום הודו על קו הגבול שבין הרובע הצרפתי, הרובע ההודי והרובע המוסלמי, פוגש בא-לוהים שלוש פעמים ומתחייב לשלוש הדתות: הינדו, נצרות ואסלאם. פיי נשאל על ידי אביו האם אפשר לקיים מצוות של שלוש דתות בו זמנית. האב עצמו סובר שדת האמת היא בכלל דת רביעית, דת התבונה, ומבקש מבנו שיבחר בין הדתות על ידי שימוש בתבונתו.

השאלה העמוקה באמת היא האם אפשר לחיות בשלוש תרבויות במקביל, ובמשתמע זוהי שאלה שהעולם המערבי כולו שואל את עצמו. מה מקומה של התרבות המסורתית המקומית אל מול דורסנותה של התרבות האמריקנו-מערבית? למעשה זהו נושא חשוב ביצירתו הקולנועית של אנג לי.

בין מסורת לשינוי

קשה מאוד לדבר על "הקולנוע של אנג לי"; כמעט אין מכנה משותף בין סרטיו הבולטים, שכן מה בין סרט העוסק בקרבות שליטה בין אמני לחימת חרבות בסין העתיקה ("נמר דרקון") לרומן הומואירוטי בין שני קאובויז בהרי המערב בשנות השישים ("הר ברוקבק")? הסרט "סופת קרח" הוא תיעוד התפוררותן של שתי משפחות פרברים בשנות השישים, אך "על תבונה ורגישות" הוא עיבוד רומן המופת של ג'יין אוסטין על הקרע שבין בחירה וחובה בתחום הרומנטי אצל בנות המעמד הבינוני-גבוה באנגליה הוויקטוריאנית.

סרטו הבולט הראשון היה "אוכל שתייה גבר אישה" – דרמה משפחתית בביתו של שף סיני שפרש לגמלאות וממצה את כישרונותיו בארוחות המשפחתיות שהוא רוקח לבנותיו הרווקות. "הענק הירוק" היה עיבוד מיתוס הקומיקס על אודות מדען שתאונת מעבדה מוציאה מתוכו מפלצת כעסנית המתפרצת כשהוא כועס, ו"לרכוב עם השטן" מביא את סיפורה של חבורת צעירים המנסה להגדיר את זהותה באמצעות לחימה במלחמת האזרחים האמריקנית. מיהו אנג לי? טייוואני? סיני? מה מקורות היניקה שלו? רומנים ויקטוריאניים או סרטי אמנויות לחימה? ריאליסט או עוסק במיתוסים?

קשה מאוד לדבר על נושאים מרכזיים שבהם הוא עוסק. קשה מאוד להביט בסרט ולומר "זה סרט של אנג לי". אין לו שיטה או טביעת חותם מובהקת-קולנועית. אך מבחינת הסיפור והתוכן ניתן לומר כי בכל זאת סובבת יצירתו סביב כמה נושאים מרכזיים: המתח שבין מסורת ושינוי, ואולי ביתר דיוק: מבט מעמיק ברגע השינוי ובמחירים שמשלמים פרטים על שינויים שהם שותפים להם. נושא מרכזי נוסף הוא התקשורת הבין-אישית והאסון שבהעדרה. נקודת מפגש נוספת היא העימות שבין הנעורים וכוחם לזקנה, תהליכיה והשלכותיה.

שלושת הנושאים הללו עולים בצורה משמעותית מאוד גם ב"חיי פיי". הסרט והסיפור, שכאמור ניתן לראותו כמשל על טבע האדם, פוגש את פיי ברגע של שינוי בגופו, בתולדות משפחתו המהגרת, ובהיסטוריה ההודית. זהו סרט העוסק בהתעצבותו המוסרית של אדם על גבול הנעורים והבגרות – ולמרבה הפלא, בסרט שברובו ישנו בן אנוש יחיד הלכוד על סירה במרחק מילין רבים מכל אדם אחר, הסרט עוסק גם בצורה מעמיקה בנושא התקשורת, תפקידיה והשפעותיה.

שיאו של הסרט, לקראת סופו, הוא הנקודה שבה עומד כוחו של הסיפור למבחן. האם הוא יגרום לקנדי הצעיר להאמין בא-לוהים? האם מגדל של ייצוגים, שעה וחצי של אמצעים שנועדו לתאר את המציאות בצורה מדויקת אך גם מפליאה, מסוגל לעשות גם את הפעולה ההפוכה? האם יש בכוחו של הסיפור, של הייצוג, לעצב את המציאות?

ובכן, בסרט לפחות, התשובה היא כן מהדהד. לקראת סוף סיפורו מציב פיי שתי אפשרויות ל"אמת", התשובה לשאלה "מה באמת קרה". את הבחירה הוא מציב בפני הסופר הצעיר – שבוחר בסיפור המורחב, מלא הדמיון. כשהוא נשאל, מסביר הסופר כי בחר בסיפור זה כיוון שזה "הסיפור הטוב יותר" – והוא מתכוון למימד הסיפורי/אמנותי/רגשי. "כך הם הדברים גם ביחס לא-לוהים", עונה לו פיי. האם יותר נוח להאמין בקיום הא-לוהים או ברוע האדם חסר הפשר? מהו הסיפור הטוב יותר?

לא בטוח שכל מחנך או הוגה דתי יחתום על אמונה כזו, אבל כנקודת מוצא לדיון או לשיחה זו בוודאי התחלה יפה.

חיי פיי

טאויאן-ארה"ב, 2012

במאי: אנג לי

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון',כ"ט טבת תשע"ג, 11.1.2013


לומד לפני הא־לוהים / חיים נבון

$
0
0

חשיבות גדולה ייחס הרב סולובייצ'יק להיגיון הרציונלי, אך חווייתו הדתית הונעה מאמונה עמוקה וקיומית המשוחררת מתלות בהיגיון.

כשאני זוכה ללמד ברחבי הארץ על הגותו של הרב יוסף דוב סולובייצ'יק, אני מגלה שאצל רבים התקבעה תדמיתו כרציונליסט נוקשה. כמובן, אין זה מקרה שהדימוי הזה נכרך דווקא ברב סולובייצ'יק ולא, נאמר, ברבי נחמן. אך התדמית הזו רחוקה מלהיות מדויקת. האיש שכתב כי "ניגודים וסתירות תיאורטיים מעולם לא ייסרו את מחשבותיי" ('איש האמונה הבודד', עמ' 12), ההוגה שייחד את מאמרו החשוב ביותר, 'וביקשתם משם', לתיאור נסער וחסר תקדים של התנסותו האמונית – היה רחוק מלהיות רציונליסט קר לב.

אין מדובר רק באישיותו הפרטית של הרב, אלא גם בעמדתו הפילוסופית (עד כמה שניתן להפריד בין השתיים). במאמר 'וביקשתם משם' מתאר הרב סולובייצ'יק את הביקורת של קאנט על התיאולוגיה הקלאסית, שניסתה להוכיח באופן רציונלי את קיומו של אלוהים. ב'ביקורת התבונה הטהורה' הוכיח קאנט באופן רציונלי שאלוהים קיים – ומיד לאחר מכן הוכיח באופן רציונלי שאלוהים אינו קיים. מסקנתו הייתה שאי אפשר לטפל בשאלת קיום האלוהים בעזרת כלֵי ההיגיון.

טענתו של קאנט, כתב הרב סולובייצ'יק, "באה לעקור – ומצאה את עצמה נוטעת; באה להכחיש – ומצאה את עצמה מאמינה" ('וביקשתם משם', עמ' 128). למעשה, קאנט שחרר את האמונה משעבודה להיגיון ופתח בפניה את דלתות ההתנסות האישית. כשם שאדם יודע שהוריו קיימים, שהוא עצמו קיים, עוד לפני שהעמיק לחקור בפילוסופיה של דקארט – כך הוא יודע שאלוהים קיים, מתוך התנסות פנימית עמוקה, הקודמת להיגיון. בדברים אלו סוטה הרב מדרכו הפילוסופית של הרמב"ם, ומתקרב דווקא לעולמו הרוחני של רבי יהודה הלוי, שהדגיש את המפגש עם אלוהים כהתנסות פנימית, "טעם": "טעמוּ וראוּ כי טוב ה'" (תהילים לד, ט; ספר הכוזרי מאמר רביעי, טז).

למעשה, הרב סולובייצ'יק טען שגם הרמב"ם לא היה רציונליסט קר כפי שמקובל לתארו. הרמב"ם פותח את ספרו הגדול 'משנה תורה' בקריאה אמונית מהדהדת: "יסוד היסודות ועמוד החכמות לידע שיש שם מצוי ראשון". "ידיעה זו", כתב הרב סולובייצ'יק, "אינה מבוססת על היקש הגיוני, כי אם מיידית היא" ('וביקשתם משם', עמ' 129, הערה 4). לדבריו, גם הרמב"ם דיבר על ידיעה פנימית הקודמת לחשבון ההגיוני. אמנם, בהקשרים מסוימים כתב גם הגרי"ד שהרמב"ם כבל את החוויה הדתית לרציונליזם נוקשה. כך, למשל, כתב לגבי תורת התארים הפילוסופית של הרמב"ם, ושלילת הפיוטים הנובעת ממנה:

מה ביקש 'מורה הנבוכים' לעשות לפיוטי ישראל! … כשהווייתנו צמאה לא־ל חי וכל ישותנו נכספת ועורגת אליו, אנו מרבים בפיוטים ושירות, ואין אנו משגיחים בהדו של המדרש הפילוסופי העוסק בשאלת התארים השליליים 
('איש ההלכה', עמ' 56).

ביאורים יורדים מהמוח הצונן אל הלב המלא רעד. דנים בתלמוד, איזידור קאופמן, 1900.

ביאורים יורדים מהמוח הצונן אל הלב המלא רעד. דנים בתלמוד, איזידור קאופמן, 1900.

האדם, גמרתו וקונו

באחד הקטעים החשובים בהגותו, מתאר הרב את השפעתו הרוחנית של לימוד התורה:

האידיאה הופכת לניסיון מרתיח ומסעיר, הדעת – לאש דת, משמעת הלכית דייקנית וקפדנית – לאהבת חשק בוערת באש קודש, ריבוא רבבות אותיות שחורות, שלתוכן נתכווצו תלי תלים של דינים, ביאורים, קושיות, בעיות, מושגים ומידות, יורדות מן המוח הצונן והשאנן, השוקט על הפשטותיו הדקות ומערכותיו השיטתיות, אל הלב המלא רעד, רטט וחרג, ומתגלגלות בזיקי שלהבת חוויה אדירה, הגורפת את האדם אל קונו ('על אהבת התורה וגאולת נפש הדור', דברי השקפה, עמ' 246)

במאמר שממנו ציטטנו זה עתה חורג הרב מעמדתו הקלאסית של אבי־אבותיו, ר' חיים מוולוז'ין. בספרו 'נפש החיים' התעלם ר' חיים מהשפעתו הרגשית של לימוד התורה. גם אם התורה אינה מעוררת את רגשותיו הדתיים של האדם, היא יוצרת חיבור מטפיזי אונטולוגי בינו לבין הא־לוהים – וזה העיקר. הרב סולובייצ'יק מתאר זאת כשלב ראשון של הלימוד. אך הוא מוסיף ומתאר איך בשלב השני (שני במובן מהותי, לאו דווקא כרונולוגי) פוגש הלומד את א־לוהים בתוך מילות התורה, ומפגש זה הוא מרומם, מרגש וסוחף. אנחנו מדברים תדירות על מפגש חווייתי עם בורא העולם דרך הטבע או ההיסטוריה. הרב סולובייצ'יק תיאר מפגש כזה דרך לימוד תורה.

חשוב להדגיש: התורה המעוררת את החוויה המסעירה הזו היא בעיקר הגמרא. ואין מדובר בעיבוד רגשני־קיומי של הגמרא, אלא בעיון למדני־משפטי, כמסורת אבותיו של הרב סולובייצ'יק (אמנם, בספרו 'שיעורים לזכר אבא מרי' – וכמעט רק שם – הוסיף הגרי"ד לעיון הלמדני קומה נוספת של עיון רעיוני, שאינו פוגע בבסיס המשפטי־למדני אלא נסמך עליו). אחת מנקודות המוקד בהגותו של הרב סולובייצ'יק היא הניסיון לבאר את השפעתו של לימוד גמרא משפטי על אישיות הלומד. זה, כמובן, הנושא העיקרי של מאמרו הראשון, 'איש ההלכה'. אך לא רבים נתנו דעתם לכך שזהו גם אחד המוקדים של מאמרו המרכזי 'וביקשתם משם'. כאשר הרב נפנה לסכם את דבריו במאמר זה, הוא מדבר על "פעולת הרקונסטרוקציה של התוכן הגילויי" (עמ' 234). בתרגום חופשי לעברית: העיצוב המחודש של הגדרת המצווה. בתרגום חופשי עוד יותר: לימוד גמרא. ופעולה זו, כותב הרב סולובייצ'יק, "היא משאת היהדות". לימוד גמרא בעיון הוא שמצרף יחדיו את תודעת יראת הא־לוהים עם חוויית אהבתו.

אינטואיציה מסתורית

הרב אכן היה רציונליסט. אך הוא היה רציונליסט מודרני, המכיר בגבולותיו של ההיגיון. ההיגיון הוא אנליטי, לא סינתטי; הוא אינו יכול ליצור, אלא רק לבקר. אמנם, הביקורת ההגיונית היא חשובה מאין כמותה. בהערת שוליים ארוכה ומרכזית בתחילת מאמרו 'איש ההלכה', קובע הרב: "האדם המשתחרר מן העיקרון הרציונלי והפורק עול הדעת האובייקטיבית מעל צווארו, סופו לקצץ בנטיעות ולהחריב סדרי בראשית" (עמ' 14). הגרי"ד מרחיק לכת עד כדי הקביעה שלעתים עלינו לכרות ברית ציבורית דווקא עם החילונים הרציונליסטים כנגד בעלי הזיות הנוטים למיסטיקה מעורפלת. זאת מחמת סיבה מעשית: לרגש הסוחף, המורד בהיגיון, אין גבולות ואין מעצורים, והוא עלול להמיט עלינו חורבן. לתופעה זו קושר הרב גם את עלייתם של הנאצים והתקבלותם בגרמניה, בעקבות הדומיננטיות התרבותית של התנועה הרומנטית הרגשנית.

הרב סולובייצ'יק הוסיף וטען שללא חוש ביקורת רציונלי, אדם עלול לפרש רגעים של ירידה דתית כאילו היו ביטוי של התעלות רוחנית. כשאדם חש רגשות שנאה ונקמה, ההיגיון יאמר לו שאלו רגשות שליליים שיש להתגבר עליהם. אך אדם שנעדר חוש ביקורתי עלול לעשות אידיאליזציה של נפילתו הרוחנית, ולדמיין ששנאתו וקנאתו הן התעלות רוחנית לשם שמים. כך נעשו בשם הדת פשעים מזוויעים, כדוגמת מסעי הצלב והאינקוויזיציה ('צירוף', דברי הגות והערכה, עמ' 252־253).

ההתנסות הפנימית קודמת להיגיון. ההיגיון בא בשלב שני, מבקר את ההתנסות הזו ויוצק אותה לתבניות של חשיבה סדורה. הסער הרגשי המתפרץ מתייצב בתוך תבניות הגיוניות. שני השלבים חיוניים, ואי אפשר לוותר על אף אחד מהם.

הרב סולובייצ'יק מיישם תפיסה זו גם בנוגע ללימוד גמרא. לדבריו להיגיון אין כוח יוצר ולכן גם הוא אינו יכול ליצור חידושי תורה. מקורו של כל חידוש הגיוני הוא באינטואיציה פנימית. האינטואיציה הזו נולדת מתוך החיבור הקיומי של האדם אל התורה. בשלב הבא, אותה אינטואיציה חייבת להתנסח במושגים משפטיים־לוגיים; אחרת לא תמצא את מקומה במערכת ההלכתית. אבל הניצוץ היצירתי הראשון נולד בלב, ולא במוח:

החשיבה ההלכית ההגיונית מתפרנסת מן החזות והחזון הטרום־שכליים, המתפרצים בסער ממעמקי אישיותו, שהשראת קודש חופפת עליה. אינטואיציה מסתורית זו היא מקור היצירה והחידוש ההלכיים. אין השכל הקפדני, בעל ההגדרה המדויקת והנוסחה הבהירה, חושב אלא מה שהנפש החזונית מספקת לו (דברי הגות והערכה, עמ' 74)

יתר על כן; כאשר הרב סולובייצ'יק מתאר את המהפכה הלמדנית שחולל סבו, ר' חיים מבריסק, הוא פותח בתיאור זיקתו הקיומית לתורה. "התורה הייתה נשואה לר' חיים", אומר הרב סולובייצ'יק, "בשעה שליתר גדולי דורו הייתה מאורסת. מתוך היסט זה… נולדה המהפכה האפיסטמולוגית־מתודולוגית הנקראת על שמו של ר' חיים" (שם, עמ' 71). זוהי טענה מפתיעה: המהפכה של ר' חיים לא נולדה מתוך יתרונו האינטלקטואלי, אלא מתוך זיקתו הקיומית העמוקה יותר לתורה.

תחושת הקשר הפנימי לקב"ה היא, אם כן, תנאי ללימוד תורה מעמיק, ובה בעת גם תוצאה של לימוד כזה:

האמינו לי שלא הייתי יכול לעבור את חמש השנים האחרונות [מאז פטירת רעייתו], אלמלא קרבת ה' שליוותה אותי. לא מקובל אני ולא מיסטיקן, וכשאני מדבר על קרבת ה' – הרי אני חש אותה כשאני פותח את הגמרא ללמוד בה. כשאני לומד דף גמרא אני מרגיש כאילו הקב"ה עומד מאחורי גבי, שם ידו על כתפי, מציץ בגמרא שלפניי ושואל אותי מה אתה לומד שם. אינני מדבר על דמיון. עבורי זוהי חוויה של ממש ('על התשובה', עמ' 295־296).

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ח בניסן תשע"ג, 29.3.2013


ראש יהודי |משה פוקסמן שעל

$
0
0

חיבורו של מנחם בגין הפוליטיקאי לדתיים ולחרדים לא נבע משיקולים קואליציוניים אלא מהזדהות ואמונה בדרך חיים. מאה להולדתו

ב־18 במארס 2013 הושבעה ממשלת ישראל ה־33. הייתה זו הממשלה הראשונה מאז מהפך 1977 שאותה הרכיב הימין ושלא הייתה מורכבת גם מהמפלגות החרדיות. ראש הממשלה נתניהו עשה הכול על מנת לחבור לשותפיו החרדים והדתיים, אך בגלל ש"הבית היהודי" ומפלגת "יש עתיד" הקימו גוש חוסם נמנע ממנו הדבר.

"הברית ההיסטורית השנייה" בין הימין והדתיים, שהיוותה את הציר הדומיננטי בפוליטיקה הישראלית בשלושה וחצי העשורים האחרונים והשפיעה רבות על זהותה הדתית של מדינת ישראל, נוצרה בעיקר בזכות אדם אחד והוא ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל, מנחם בגין.

בנערותו באדיבות מרכז מורשת מנחם בגין

בנערותו באדיבות מרכז מורשת מנחם בגין

עם חד־דתי

מנחם בגין נולד בשבת נחמו תרע"ג (1913), בעיירה בריסק, למשפחה יהודית מסורתית. את לימודיו החל בגין בבית הספר היהודי, אולם בהגיעו לגיל תיכון לא היו למשפחתו היכולות הכלכליות להמשיך את לימודיו בבית ספר יהודי פרטי והוא נשלח לתיכון פולני ממלכתי. לילד היהודי לא היה קל בבית הספר הפולני. כאשר נזכר מאוחר יותר בתקופה זו הוא ציין בעיקר את סירובו, שעליו נענש, לכתוב מבחן שנערך בשבת ואת התלמידים הפולנים המנסים לרדוף אחריו ולדחוף שומן חזיר לפיו.

מנחם בגין טען כל העת כי הוא תלמידו וממשיך דרכו של זאב ז'בוטינסקי, מכונן התנועה הרביזיוניסטית, ואת החלטותיו ניסה תמיד להציג כהוצאה לפועל של מורשתו. אך אין ספק כי בתחום אחד היו שונים בגין וז'בוטינסקי לחלוטין והוא תחום הדת. בעוד שתפיסתו הלאומית של בגין נולדה והתעצבה בהוויה של העיירה היהודית המסורתית במזרח אירופה, הרי שז'בוטינסיקי, שגדל באודסה הבינלאומית של סוף המאה התשע־עשרה וקיבל את השכלתו באיטליה ושוויץ, כתב "להיות ציוני למדתי אצל הגויים".

ז'בוטינסקי הגיע לציונות מתוך הבנתו והכרתו את התופעה האוניברסלית של הלאומיות בשנות לימודיו ברומא ולאחר מכן בווינה. ז'בוטינסקי ראה בכל לאום סגולות פיזיות המייחדות אותו, שנוצרו בהשפעת גורמים כמו האקלים, הקרקע והצומח שבהם התפתח לראשונה כעם; סגולות שגם לאחר דורות רבים ניתן לזהותן. יסודות אחרים, כמו היסטוריה, לשון ודת, נתפסו כמשניים בעיצובה של האומה.

בגין לעומת זאת מזהה את הדת כמקור ללאומיות הישראלית המודרנית ורואה בה את התבחין המאחד ומייחד את הלאום היהודי. "רוב העמים, אם לא כולם, הם רב־דתיים. רוב הדתות, אם לא כולן, הן רב־לאומיות. העם היהודי הוא חד דתי, הדת היהודית היא חד לאומית. זוהי ההיסטוריה, זהו ההבדל", קבע בגין וגזר גזרה שווה בין דת ולאום.

אופוזיציה מבית

מראשית הקמת המדינה תמך בגין במדיניות שמטרתה חיזוק זהותה היהודית של המדינה והצבת אלטרנטיבה לחילוניות הסוציאליסטית מבית מפא"י. כבר בחודשים הראשונים לקום המדינה העלה בגין הצעות לסדר התוקפות את השתתפות משלחת ישראל בשיחות ההפרדה עם ירדן שנערכות בשבת וקבע כי אין זה עניין דתי בלבד אלא פגיעה בכבוד הלאומי. הוא התקיף בנאומיו את הממשלה על ייבוא בשר לא כשר, העדר תכנים דתיים בחינוך הממלכתי ופגיעה בקדושת השבת והצביע יחד עם המפלגות הדתיות בהצבעות בנושאי דת ומדינה.

לעיתים ייצג בגין עמדה דתית יותר מאשר מפלגת "המזרחי", כמו במקרה של חוק החזיר במתכונתו הראשונה, שלו התנגד בגין וקבע כי יש לדרוש איסור גורף על גידול החזיר בארץ ישראל ולא להסכים להתיר את גידולו באזורים מסוימים. בגין היה מבאי ביתם של הרב אריה לוין והרב צבי יהודה קוק ולא פעם עמד לצד הרבנים הראשיים במאבקים בנושאי דת ומדינה שניהלו כנגד הממשלה.

ניסיונותיו של בגין להפוך את תנועתו לכזאת הנושאת את רעיונותיו בדבר יצירת זהות יהודית יותר למדינת ישראל נתקלו באופוזיציה לא קטנה מבית. הלל קוק, שמואל מרלין וערי ז'בוטינסקי, חברי משלחת האצ"ל לארצות הברית שאיישו את המקומות הבכירים ברשימת חירות לאסיפה המכוננת, תמכו דווקא בהפרדה מוחלטת בין הדת והמדינה ובין הלאום העברי המתחדש בארץ לתפוצה היהודית. התנגדותם של חברי הקבוצה לצביון הדתי של בגין הייתה אחד המניעים לעזיבת הקבוצה את תנועת חירות.

גם לאחר עזיבתם עדיין התקיימה בתנועה אופוזיציה לעמדות של בגין, אשר התבססה על הממסד הרביזיוניסטי הישן שסבר כי התנועה סוטה מדרכו של מייסדה זאב ז'בוטינסקי בכל הנוגע ליחסי דת ומדינה. בין המתנגדים הראשיים ניתן למנות את ח"כ יוחנן באדר, ח"כ נחום לוין, ח"כ יוסף שופמן וח"כ מרדכי אולמרט, שהביעו את מחאתם על הקו המסורתי שנוקטת התנועה.

התרשם ממנו עמוקות. בגין בבית הרבי מלובביץ' בברוקלין, 1977 צילום: לע"מ

התרשם ממנו עמוקות. בגין בבית הרבי מלובביץ' בברוקלין, 1977 צילום: לע"מ

תורתם אומנותם

בליל ה־17 במאי 77', לאחר היוודע התוצאות, הגיע מנחם בגין למטה התנועה במצודת זאב בתל אביב. נאום הניצחון ששודר בשידור ישיר בטלוויזיה הישראלית לא היה ארוך ובסיומו הוציא בגין כיפה שחורה מכיסו וקרא מספר פסוקים מספר תהילים. עם קבלת המינוי הרשמי מנשיא המדינה להתחיל לנסות להרכיב ממשלה יצא מנחם בגין לכותל המערבי להתפלל ומשם פנה לקבל את ברכתו של הרב צבי יהודה קוק.

במסגרת המגעים להקמת הממשלה קבע בגין כי יש ללמד את כלל ילדי ישראל "יותר מורשת ישראל ותורת ישראל" ולאור זאת החליט להעביר את משרד החינוך לראשונה לידי המפד"ל. ב־20 ביוני 1977, לאחר שהשיג את הרוב הדרוש, הביא בגין את ממשלתו לאישור הכנסת. בנאום הצגת הממשלה החדשה אמר ראש הממשלה הנבחר כי "בהיכנסו לתפקיד הרם הביא נשיא ארה"ב, מר קרטר, מדבריו של הנביא מיכה לאמור: 'הגיד לך אדם מה טוב ומה ה' דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם אלוהיך'". בגין הוסיף: "דברים אלה שימשו בעבר ותמיד יהיו נר לרגלינו. אולם… ואף זאת נזכור: לאחר העלותו את החזון הכלל אנושי, אומר מיכה המורשתי כי כל העמים ילכו איש בשם אלוהיו ואנחנו נלך בשם ה' אלוהינו לעולם ועד".

מפלגת אגודת ישראל, אשר מאז שהתקבל החוק בכנסת הקובע חובת גיוס בנות לצה"ל נמנעה מלקחת חלק בקואליציה ממשלתית, החליטה עם היבחרו של בגין לשנות את דרכה. מועצת גדולי התורה העניקה אישור לחברי הכנסת להיכנס לקואליציה ולתמוך בבגין לראשות הממשלה.

אחד הצעדים הראשונים של הממשלה היה ביטול המכסה של בני הישיבות שנהנים מפטור של אי גיוס לצה"ל במסגרת ההסדר של "תורתם אומנותם". בגין קבע כי הוא, שחווה בפולין את המגבלות האנטישמיות על מספר היהודים שיכולים ללמוד באוניברסיטאות, לא יציב מגבלה ליהודים שרוצים ללמוד תורה. הממשלה אף ביטלה את הדרישה מבנות דתיות שהצהירו כי אינן יכולות להתגייס מטעמי דת לעמוד בפני ועדה שבדקה אותן וקבעה האם הן אכן דתיות. כל בחורה דתייה בגיל גיוס קיבלה את הפטור על סמך הצהרה בלבד.

התפתחות נוספת בתחום זה הייתה מתן אפשרות לישיבות ההסדר להתפתח בממדים נרחבים, וזאת כתוצאה מהסרת המגבלות שהוטלו על ישיבות אלה. בתקופה שקדמה למהפך הפוליטי הכיר צה"ל בשמונה ישיבות הסדר בלבד והגביל את מיקומן לאזורים בעלי חשיבות ביטחונית. צה"ל גם חייב את ישיבות ההסדר לקבל את אישורו לרישום תלמידים חדשים ואסר עליהן לחרוג ממכסה שנתית שקבע לשם כך. מגבלות אלה בוטלו כולן לאחר עליית הליכוד לשלטון.

בגין היה לראש הממשלה הראשון שהכניס ביטויים כמו "בעזרת ה'" ו"אם ירצה ה'" לפרהסיה הישראלית. ב־21 ביוני 1977, היום הראשון להיכנסו לתפקיד ראש הממשלה, נשאל מנחם בגין על ידי כתב הערוץ הראשון שחיכה לו בכניסה למשרד ראש הממשלה באיזה סגנון הוא מתכוון להיות ראש ממשלה. בגין ענה מיד: "בסגנון יהודי טוב" – תשובה ששודרה בכל מהדורות החדשות באותו היום.

"הרב גורן גם אמר שזו לא ארץ ישראל. אז מה אתה רוצה?". בגין עם הרב גורן והרב עובדיה יוסף צילום: יעקב סער, לע"מ

"הרב גורן גם אמר שזו לא ארץ ישראל. אז מה אתה רוצה?". בגין עם הרב גורן והרב עובדיה יוסף
צילום: יעקב סער, לע"מ

תשעה באב לאמריקנים

ב־17 ביולי 1977 יצא בגין למסעו הראשון כראש הממשלה מחוץ לגבולות המדינה, למפגש עם נשיא ארצות הברית ג'ימי קרטר. במהלך נסיעתו רואיין בגין על ידי הטלוויזיה האמריקנית ובטרם ענה על השאלות של הכתבים הקדיש את פתיחת הראיון הטלוויזיוני להסבר מקיף על משמעותו של תשעה באב לעם היהודי. בדיון בכנסת בנוגע לביקורו סיפר בגין: "אני התראיינתי לפני צאתי מארצות הברית וזה היה ביום תשעה באב. אמרתי באוזני מיליוני אמריקנים: זה יום מיוחד בימינו ולכן אפתח במקום תשובה על השאלה הראשונה בהזכרת העובדה שלפני 1907 שנים הסתערו הלגיונות החמישי והשנים־עשר על הר הבית, הציתוהו, החריבוהו, שיעבדו את עמנו ופתחו את פרשת תלאותינו וצרותינו במשך יותר מ־1,800 שנה. אמרו לי אחר כך יהודים: בפעם הראשונה אנחנו שמענו על היום הזה". ביום תשעה באב צולם ראש הממשלה מוקף בעוזריו כאשר הם חולצים את נעליהם, יושבים על רצפת בית הכנסת וקוראים קינות.

בגין החליט להתחיל את הביקור בניו יורק, ושם ביקר בביתם של שלושת הרבנים המובילים של הזרם האורתודוקסי, הזרם הקטן ביותר ביהדות ארה"ב. בגין קיים פגישות ארוכות עם הרב מנחם שניאורסון הרבי מלובביץ', עם ראש מועצת גדולי התורה בארה"ב הרב משה פיינשטיין ועם הרב יוסף דוב סולובייצ'יק, שהיה מראשי תנועת המזרחי בארצות הברית.

עם חזרתו ארצה דיווח בגין על ביקורו בארצות הברית לפני הכנסת והודה לרבנים על המפגש עמם: "קיימתי פגישות עם גדולי התורה: עם הרב שניאורסון, עם הרב פיינשטיין, עם הרב סולובייצ׳יק ועם עוד אישים חכמי הדור, גדולי ואדירי התורה. התרשמתי מהם עמוקות. הם יהודים המאמינים בנצח ישראל. למדתי מהם רבות, קיבלתי מהם ברכה לשליחות, לדרך שעמדתי ללכת בה, ואני מבקש להודות להם מקרב לב על העידוד שקיבלתי מהם ועל הברכה שלהם שליוותה אותי".

בגין המשיך ודיווח: "גם קיימתי פגישה עם נציגי היהדות הקונסרבטיבית והרפורמית… אבל ליהדות הזאת הייתה בעיה בקשר עם הגיור. הם דיברו איתי גלויות ואני, כמובן, דיברתי איתם בגילוי לב. הם אמרו ששינוי החוק עלול להביא לכך שהם, היהדות הרפורמית והשמרנית, לא יוכלו להשלים עמו משום שהוא יפגע בהם, ולכן ביקשו שלא לערוך את התיקון הזה. אני הודעתי להם על התחייבותי. אני התחייבתי, לא מתוך כניעה למפד״ל או לאגודת ישראל או לפועלי אגודת ישראל, אלא מתוך הכרתי האישית, משום שכך גדלתי וכך חונכתי, ויש לכל אחד הזכות במדינה חופשית לקיים את דעתו ואת אמונתו, לאמור שעם ישראל הוא חד־דתי וחד־לאומי, לאומו יהודי ודתו יהודית, ואין להפריד לגבי יהודי בין לאום לבין דת.

"הסברתי להם שהגיור בעיקרו, בתוכנו, הוא מושג של ההלכה ואיננו באים לעשות שום עוול אם נקבע שהמושג של ההלכה צריך שיהיה כהלכה. הודעתי להם שזאת התחייבותי כראש ממשלה לפעול לגיבוש רוב פרלמנטרי למען תיקון החוק, לאמור: הגיור כהלכה. ואמרתי להם שזאת התחייבות רצינית ואני עומד לקיימה, לאמור לנהל שיחות שכנוע עם חברי הכנסת לכל סיעותיהם ולבקש שיתמכו בהצעת חוק פרטית משתוגש".

למרות ההתנגדות של ראש הממשלה לגיורים הרפורמיים והקונסרבטיביים ודרישתו להכיר בגיורים על פי ההלכה בלבד, כלומר גיורים אורתודוקסיים, הרי שזהותו הדתית השפיעה מאוד על יחסה החם של המנהיגות היהודית בארה"ב כלפיו. הרב אלכסנדר שינדלר, ראש התנועה הרפורמית ויו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים, אמר לאחר פגישתו עם בגין כי "מדינת ישראל שלחה לנו עד כה ראשי ממשלה שהיו חלוצים, פוליטיקאים, אנשי צבא. בפעם הראשונה פגשנו ראש ממשלה יהודי".

בגין לראשות אגו"י

אחד הניסיונות הראשונים של בגין כראש ממשלה לשנות את הזהות של מדינת ישראל היה כבר בחודש הראשון לכהונתו. בביקורו בארה"ב במפגש עם הרב סולובייצ'יק ביקש בגין את דעתו של הרב בנוגע להצעתו להעביר את יום השואה, היום הממלכתי החילוני שנקבע ליום השנה של פרוץ מרד גטו ורשה, לתשעה באב, יום הזיכרון הדתי שבו מציינים את חורבן שני בתי המקדש ואסונות נוספים שקרו לעם ישראל. הצעה זו הודלפה ועם חזרתו לארץ הובילה לסערה בדעת הקהל ובקרב ניצולי השואה, דבר שגרם לו לסגת מהצעתו.

עם כניסתו למעון הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים הודיע מנחם בגין כי יחדש את חוג פרשת השבוע בבית ראש הממשלה, מנהג שהחל בו דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון, ומאז פסק. מזכיר הממשלה, שהיה אחראי לוועדת אישורי עבודה בשבת שהוקמה על ידי הממשלות הקודמות על מנת לאפשר למפעלים מסוימים לעבוד בשבת, קיבל הנחיה מפורשת מראש הממשלה לצמצם עד למינימום את מתן האישורים ולתת אותם רק במקרים שבהם אי מתן האישור יגרום לסגירת המפעל.

ממשלת בגין שינתה את  "חוק ההפלות" כך שיגביל את האפשרות של רופאים לערוך הפלות רק למקרה שבו המשך ההיריון יכול לגרום לנזק חמור לילד או לאישה, הגבילה את האפשרות לבצע ניתוחים לאחר המוות, שינתה את חוק המועצות המקומיות כך שיחייב כל רשות מקומית שבתחומה חופי רחצה להעמיד חוף אחד ובו שעות רחצה נפרדות לגברים ולנשים, קבעה בחוק עונש מאסר וקנס כספי על ניסיונות להמרת דת, הוסיפה תיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה הקובע כי יום המנוחה של עובד יהודי יהיה חופף לשבת או למועדים היהודיים, והעבירה את "חוק איסור הונאה בכשרות", חוק הקובע כי כל בית אוכל ומסעדה, אטליז או בית מלון לא יציג את עצמו כבעל עסק כשר אלא אם קיבל תעודת כשרות מהרבנות הראשית.

בשנת 1982 החליט בגין, למרות סערה ציבורית בכלל ובקרב עובדי אל על בפרט, כי "אל על", חברת התעופה הרשמית של מדינת ישראל, לא תטוס בשבת. בדיון בכנסת קבע בגין כי לא ייתכן שחברת התעופה הלאומית, עם סמל המגן דוד על זנב המטוס, תנחת ותמריא ברחבי תבל ותוביל לחילול שבת. שר התחבורה חיים קורפו סיפר כי כאשר הגיע לבגין עם תוצאות הוועדה שמינה על מנת לבחון את הנזקים העשויים להיגרם ל"אל על" עם הכנסת האיסור על טיסות בשבת ובחג, בחן בגין את הנתונים ואמר לו: "חיים, אתה יודע שכשהייתי תלמיד בבית הספר ואפילו סטודנט באוניברסיטה מעולם לא כתבתי בשבת".

לאור זאת, אין פלא כי כאשר תקפו את יו"ר מפלגת אגודת ישראל, הרב אברהם יוסף שפירא, בעת הצגת הממשלה השנייה של מנחם בגין ב־5 באוגוסט 1981 על הסחטנות של מפלגתו כלפי ראש הממשלה – סחטנות שהאופוזיציה קבעה כי הובילה לפגיעה בסטטוס קוו – ענה הרב שפירא: "אל תחשבו שראש הממשלה הסכים לעמול רק בשביל להקים את הקואליציה. יש בידי נאומו מלפני שמונה שנים כאשר הוא היה באופוזיציה. אז הוא דיבר בנושא של 'מיהו יהודי' למען גיור כהלכה. אם אני אופיע עם הנאום הזה – ואני מוכן לפזר פה את הנאום – תתחילו לשקול האם הוא ראש הליכוד או ראש אגודת ישראל".

לוויה יהודית פשוטה

בגין שילב שיקולים דתיים גם בנושאים של מדיניות חוץ וביטחון והשתמש בטיעונים דתיים על מנת להסביר לציבור הישראלי מדוע הוא מוכן לוותר על חצי האי סיני, בעוד אינו מוכן לשום פשרה בעניין יהודה, שומרון וחבל עזה. כאשר סירב משה ארנס לבקשתו של ראש הממשלה בגין להתמנות בשנת 1980 לשר הביטחון, בשל התנגדותו לנסיגה המתוכננת מסיני, קרא לו בגין ואמר: "מישה, אינני מבין אותך. סיני היא איננה ארץ ישראל על פי התנ"ך. ז'בוטינסקי מעולם לא אמר שזו ארץ ישראל והרב גורן גם הוא אמר שזו לא ארץ ישראל. אז מה אתה רוצה?".

מנחם בגין היה ראש הממשלה שעיצב בצורה הדרמטית ביותר את זהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ומינף את המהפך הפוליטי למהפך של זהות. הזהות הציונית החילונית הסוציאליסטית פינתה את מקומה לזהות ציונית, ימנית ומסורתית יותר. שינוי זה סיים את ההדרה של חלקים גדולים באוכלוסייה כמו האוכלוסייה המסורתית־דתית והאוכלוסייה המזרחית שהמסורת הייתה לבסיס זהותן. אוכלוסיות אלו חשו ניכור אל מול הזהות החילונית־סוציאליסטית של המדינה בעשורים הראשונים ולכן הצטרפו לבגין ויצרו את הברית הפוליטית שהפכה לציר המניע את המציאות הפוליטית הישראלית.

ההחלטה האחרונה של בגין בנושא הייתה קשורה דווקא למותו. בקשתו של בגין להיקבר בלוויה יהודית פשוטה, ללא הספדים או זרי פרחים, אלא בטקס יהודי דתי ללא תוספות, ובהר הזיתים ולא בהר הרצל.

בגין, שבמשך שנים היה "מוקצה" במערכת הפוליטית הישראלית, שלא הוזמן לחתום על מגילת העצמאות, האדם שבן גוריון סירב לכנותו בשמו וקרא לו "האדם היושב לימינו של ח"כ באדר", סירב לכבוד הגדול ביותר שניתן להעניק למדינאי ישראלי, להיקבר בפנתיאון הלאומי של מדינת ישראל בהר הרצל, סמוך לקברו של חוזה המדינה שאותו העריץ וסמוך לקברו של מורו ורבו זאב ז'בוטינסקי.

בגין נימק את בקשתו ברצונו להיקבר בסמוך לקברם של שני עולי הגרדום מאיר פיינשטיין ומשה ברזני, אך גם בהר הרצל קבורים שני עולי גרדום, והם אליהו חכים ואליהו בית צורי. בקשתו האחרונה של בגין מעידה על העדפה ברורה למצוא מנוחה אחרונה בפנתיאון היהודי בהר הזיתים, בית הקברות המקודש הצופה אל הרב הבית, ולא בפנתיאון הלאומי החילוני שבהר הרצל.

משה פוקסמן שעל הוא דוקטורנט להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל־אביב וסגן ראש מרכז מורשת מנחם בגין

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ב אב תשע"ג, 19.7.2013


מתחזקים |נתנאל פישר

$
0
0

בניגוד לציפיות המקובלות מעולם שבו התרבות הדומיננטית עברה חילון, מתברר שמספר המאמינים הגלובלי דווקא הולך ועולה. סקירה עולמית

על פי תפילות ראש השנה, ביום זה כל באי העולם, יהודים ולא יהודים כאחד, עוברים לפני האלוהים "כבני מרון". חג אוניברסלי זה מזמין אפוא הסתכלות גלובלית על מצבה של הדת. המאמר מבקש לצאת מהבועה המקומית שלנו ולהסתכל על הדת מבחוץ: כמה מאמינים יש בעולם? האם האמונה הדתית בסימן עלייה או ירידה? וכיצד מעצבת הדת קונפליקטים דתיים ותרבותיים? וכל זאת (כמעט) בלי מילה אחת על ישראל.

הדיון על הדת בעולם בעשור השני של שנות האלפיים אינו מובן מאליו. עד לפני עשורים ספורים ההנחה הרווחת הייתה שהדת נמצאת בסימן שקיעה. הכרזתו המפורסמת של ניטשה על מותו של אלוהים הייתה רק אחת משלל נבואות שניבאו, מי בשמחה ומי בכאב, את היעלמותה ההדרגתית אך ההכרחית של הדת. “תיאוריית החילון“ ששלטה באקדמיה ובקרב האליטות במשך שנים ארוכות טענה כי המודרניות כרוכה בקשר הכרחי עם החילון. הרעיון, בתמצית, היה שהדת אינה מתאימה לעידן החדש ועל כן סופה לאבד את אחיזתה במרחב האישי והציבורי כאחד. ואכן, במשך רוב המאה העשרים סופה של הדת נראה היה קרוב מתמיד. הדת איבדה את רוב נכסיה והשפעתה ובכל מקום שאליו הגיעה המודרנה מספר המאמינים הלך וקטן.

התפנית אירעה איפשהו בסוף שנות השבעים. “השמועות על מותו של אלוהים“, כתב הסוציולוג פיטר ברגר, “היו מוקדמות מדי“ (“המודרניות והאתגר החדש של הדת“, תכלת 32, התשס“ח). עליית המשטר האסלאמי באיראן, מהמדינות היותר מודרניות בעולם המוסלמי, הייתה רק הסנונית הראשונה שניבאה את חזרתה הגלובלית של הדת. אך לא רק האסלאם צמח ועלה. גם הנצרות, שעל קברה הונחו אין ספור ורדים, עלתה ופרחה. במדינות הפוסט־קומוניסטיות שבהן דוכאה הדת באופן שיטתי ואכזרי נפתחו כנסיות רבות כמו פטריות לאחר הגשם. לדת לקח אמנם קצת זמן לעכל את האתגר המודרני, אבל אחרי כמה עשרות שנים היא פורחת, לפחות במובן הציבורי־פוליטי ובמידה רבה גם במובן הפרטי. הדת עולה מחדש, שלא לומר נוקמת בלאומיות, בסוציאליזם ובשאר האידיאולוגיות הגדולות שניסו לדחוק אותה לשוליים.

המסקנה המעודכנת, שהולכת ומחליפה את “תיאוריית החילון“, היא שהמודרניות אינה סותרת את הדת. המודרניות מפרקת אמנם את הסדר הישן אך במקביל היא מציבה לבני האדם חופש בחירה שלא היה להם בעבר ובמצב זה לא מעט בוחרים דווקא בדת. הבחירה בדת משמחת כמובן אנשים דתיים רבים, אולם חזרתה של הדת, לאחר היעלמות כה ארוכה, מזמנת לה – ולאנושות כולה – אתגרים מורכבים.

הדת הגדולה והצומחת ביותר בעולם. נוצרים קתולים בניו יורק                      צילום: גטי אימג'ס

הדת הגדולה והצומחת ביותר בעולם. נוצרים קתולים בניו יורק צילום: גטי אימג'ס

נצרות עולה

סקר שנעשה על ידי מכון המחקר האמריקני פיו (Pew Research Center, 18/12/2012) מצביע על הנתונים הבאים: הדת הגדולה והצומחת ביותר בעולם אינה האסלאם אלא דווקא הנצרות. 32% מתושבי כדור הארץ, כ־2.2 מיליארד בני אדם, מגדירים עצמם נוצרים (אין בכך, כמובן, לומר שהם מנהלים חיים נוצריים פעילים). אחרי הנצרות עומד האסלאם עם 1.6 מיליארד מאמינים (23% מתושבי הכדור) ולאחריהן דת ההינדו (מיליארד בני אדם) והבודהיזם (חצי מיליארד). היהדות, אגב, היא אחת הדתות הקטנות בעולם (כארבעה עשר מיליון איש, שני פרומיל בלבד מאוכלוסיית כדור הארץ). עם זאת, ה“דת“ השלישית בגודלה בעולם היא דתם של ה“לא מאמינים“. לאחד מכל שישה אנשים (1.1 מיליארד או 16%) אין כל השתייכות דתית, אם כי לחלקם אמונות ספיריטואליות שונות ובהן אמונה בכוח עליון וכדומה.

רוב הלא־מאמינים אינם גרים בארצות המערב – אלא דווקא במדינות קומוניסטיות ובראשן סין (כ־700 מיליון). מכאן שאם הדוגמה הסובייטית תוכיח את עצמה גם במקרה זה, אזי אם וכאשר יתמוטט המשטר הסיני הקומוניסטי הנוכחי העולם עשוי לחזות בתחייה דתית המונית נוספת.

תמונת מצב זו אינה מתארת את כל הסיפור. הדתות הישנות זכו אמנם לעדנה, אולם האפשרות שלא לבחור בהן מחייבת אותן להתאים את עצמן לעידן החדש. ואכן, עידן זה מביא לחדשנות דתית בשני כיוונים מנוגדים: שמרנות וליברליזם.

מצד אחד עומדים השמרנים הדתיים אשר קוראים לחזרה לדתיות אותנטית, פונדמנטליסטית. השמרנים – הפזורים על פני כל הדתות – מתנגדים לכל שינוי או רפורמה וגם יוזמים, שלא לומר ממציאים, איסורים חדשים. כמו שאנו יודעים היטב, הספרות הדתית היא כר עשיר למציאת אסמכתאות להחמרות חדשות שמטרתן לאפשר למאמין – החרד מפני שינויי הזמן – למצוא את דרכו באפלת המודרניות.

מנגד עומדות קבוצות דתיות שדבקות בטענה הפוכה. לשיטתן היכולת של הדת לשרוד ולפרוח בעולם המודרני תלויה דווקא בגישה של דתיות פתוחה, מזמינה ורלוונטית. דתיות זו מתבטאת במתן לגיטימציה אינטלקטואלית לערכים המודרניים, אך לא פחות מכך גם בהתחדשות רוחנית פנימית.

ניקח את הנצרות כדוגמה. הזרם הנוצרי־קתולי שמר לכאורה על יציבות מפתיעה במהלך המאה האחרונה. גם היום וגם בראשית המאה העשרים הקתולים הם כמחצית מכלל הנוצרים בעולם (291 מיליון, 17% מאוכלוסיית העולם ב־1910; ו־1.1 מיליארד, 16% מאוכלוסיית העולם בשנת 2010). הוכחה טובה לכאורה לכישלון “תיאוריית החילון“. אולם אין זה פשוט כל כך, שכן אם בתחילת המאה העשרים גרו שני־שליש מהקתולים באירופה, הרי כיום הריכוז הגבוה ביותר של קתולים (40%) נמצא דווקא בדרום אמריקה ובקריביים. נתון זה מלמד שאירופה אכן עברה תהליך חילון מואץ – והיא כיום אחד המעוזים החילוניים הבודדים בעולם – ושהעתיד של הנצרות נמצא מחוץ לערש הולדתה. לא בכדי, לראשונה בהיסטוריה נבחר אפיפיור חדש מדרום אמריקה (מארגנטינה), וזה בחר בברזיל (המדינה הקתולית ביותר בעולם, 123 מיליון) כמקום הראשון למסעו מחוץ לאירופה.

אולם לנסיעה לדרום אמריקה הייתה סיבה נוספת. אמנם מדובר באזור עם מספר הקתולים הגדול בעולם אולם מספרם הולך ויורד בהדרגה. באזור שבו 90% היו קתולים במאה הקודמת, נשארו כעת רק 72% (Pew Research Center, 18/3/2013). ההפסד הגדול נרשם לטובת זרמים נוצריים אטרקטיביים יותר, אוונגליסטיים ברובם, ובראשם הזרם הפנטיקוסטלי. מדובר בקבוצות דתיות חדשות יחסית (כמאה שנה), אשר מתרחבות בקצב מהיר בזכות הכריזמה של מנהיגיהן והדגש שלהן על חיפוש המשמעות האישי והעצמת החוויה הדתית. מתברר שבעידן המודרני לא מעט דתיים סולדים מהמסגרות הדתיות הוותיקות, המנוונות מדי לתפיסתם, ובוחרים בדתיות חדשה ומרגשת יותר.

תמונה דומה עולה מהשכנה הגדולה שבצפון: ארצות הברית. גם “ידידתנו הגדולה“ עברה מהפך דתי משמעותי. אמנם אמריקה מעולם לא היתה מדינה חילונית כמו אירופה, אולם בשנות השישים והשבעים חלה שם ירידה משמעותית בכוח הדת ובערכים שהיא מייצגת. גם כאן, החל מסוף שנות השבעים חלה עלייה של הדת ומכוח זה גם בייצוגה הפוליטי (בדמות צמיחתו של הימין הנוצרי האוונגליסטי). מצב הדת בארצות הברית משקף באופן מובהק את הרעיון שלפיו המודרניות אינה מביאה בהכרח לחילון, אולם הבחירה החופשית שהמודרניות נושאת בחיקה מחייבת את הדתות השונות להתחדש. והחידוש כאמור עובד לשני הכיוונים: מצד אחד גוברים האלמנטים השמרניים בימין הנוצרי והפוליטי אך מצד שני הצעירים הליברלים ומחפשי הרוחניות “מצביעים ברגליים“ ועוזבים את כנסיות ה“קו“ הישנות והשמרניות לטובת כנסיות מתחדשות ו“קוּליות“. כך לדוגמה לקראת הכינוס השנתי של אחת מקבוצות אלו, “אספת האלוהים“ (Assemblies of God), פורסם כי בניגוד לירידה בהשתתפות הדתית שעליה מדווחות הכנסיות הוותיקות, בכנסיית “אספת האלוהים“ ישנו גידול של בין אחוז וחצי לשניים, ובמספרים – כ־66 מיליון מאמינים ברחבי העולם, נתון שהופך את הכנסייה לארגון הפנטיקוסטלי הגדול בעולם. אחד ממנהיגי הארגון, ג‘ורג‘ ווד (Wood), עו“ד וכומר בן 71, סיפר בראיון כי הקסם שלהם נובע מכך שהם בלתי מתפשרים בדוקטרינה הדתית, אך גמישים ויצירתיים בכל הנוגע לשימוש במוסיקה עכשווית ובאמצעים האלקטרוניים החדישים ביותר. הם גם פתוחים למגוון קהלים – החל מאמריקנים לבנים וכלה במהגרים היספאנים – ו(אולי) הכי חשוב: נשים יכולות להתמנות למגוון התפקידים הדתיים.

אולם גם זה לא מספיק לדור הצעירים האמריקני. “דור ה־Y“, כתבה רייצ‘ל הלד איוונס, צעירה אמריקנית בעלת בלוג פופולרי, “אינו מחפש שינויי סטייל אלא שינויים במהות“. לדבריה היא ועמיתיה מחפשים את אלוהים ולכן הם מנסים (ומתקשים) למצוא כנסיות המזדהות עם מסר רוחני ולא פוליטי, כנסיות הפתוחות לנשים ולאנשים בעלי נטיות מיניות שונות, וכנסיות שהביטוי “אחריות חברתית“ חשוב להם לא פחות ממחויבות דתית. והנה לכם עוד סיבה לפופולריות של פרנציסקוס: לראשונה נבחר אפיפיור המציג דוקטרינה דתית רכה ולא פולמוסית. אפיפיור שמצהיר כי ערכים חברתיים של “תיקון עולם“ חשובים בעיניו לא פחות מתיקונים דתיים (זו בדיוק הסיבה לכך שהוא זוכה גם לביקורת הולכת וגוברת מצד השמרנים הדתיים, גם אם בחשאי בשלב זה).

מאבק מתמשך

העובדה שהדת לא נעלמה אינה מלמדת שהחילוניות הרימה ידיים. להפך. במדינות רבות מתחוללת מלחמת תרבות עמוקה בין הכוחות הדתיים לחילוניים ובין הדתיים השמרניים לליברליים. ושוב, ארצות הברית מהווה דוגמה טובה לכך. ניצחונותיו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן – האיש ש"חזר בתשובה" ונולד מחדש כנוצרי – נזקפו, במידה רבה, לבסיס הדתי־שמרני החזק שלו. מי היה מאמין אבל בתחילת שנות האלפיים נדמה היה שהימין הדתי, שהעלה לשלטון את כל הנשיאים משנות השמונים ואילך (למעט תקופת קלינטון, שאחד מיתרונותיו היה שהגיע מהדרום השמרני), נמצא במגמת תנופה. אולם שתי מערכות הבחירות האחרונות בארצות הברית הוכיחו שהמציאות מורכבת יותר. בין שלל הגורמים שהביאו לבחירתו הכפולה של ברק אובמה (שהגיע מהצד השמאלי של המפלגה הדמוקרטית) יש למנות את תמיכת הצעירים שהתרחקו מהשמרנות הדתית שאפיינה את ימי בוש וביקשו שלטון ליברלי וחילוני יותר.

ואכן שנותיו של אובמה מאופיינות במלחמת תרבות דתית כוללת, המתבטאת בעימות בנוגע לשאלות של מגדר ומין. וכך, מצד אחד, מדינות לא מעטות הכירו בחוקיות של נישואין חד מיניים (13 בסך הכול, 12 מתוכן עשו זאת במהלך כהונת אובמה), חוקים שזכו בתמיכתו (המפתיעה) של בית המשפט העליון האמריקני (אגב, אחת מעורכות הדין שהובילו את המאבק בעד התמיכה בנישואין חד מיניים היא רוברטה קפלן, יהודייה קונסרבטיבית, והיא העידה בראיון כי גם אמונתה הדתית העזה הדריכה אותה במהלך). מנגד, הסקרים מוכיחים כי ההתנגדות הדתית להכרה זו עדיין יציבה (גם אם חל בה כרסום איטי), דבר המתבטא בין השאר בחקיקת־נגד של מדינות אחרות (כשלושים, תלוי איך סופרים) שאוסרות כל הכרה בנישואים של בני אותו המין.

מי שמנסה להבין מדוע הרפובליקנים (שלהם הרוב בקונגרס) ממררים את חייו הפוליטיים של אובמה חייב להביט אל מעבר לשיקולים הפוליטיים המיידיים של שני הצדדים. המאבק הפוליטי האמריקני משקף אפוא מאבק תרבותי עמוק ביחס לאופייה של ארצות הברית (זהו גם מאבק גיאוגרפי בין מדינות שונות בארצות הברית). פולמוס ההפלות, נישואין של בני אותו המין וכדומה מבטאים חילוקי דעות עזים ביחס להתמודדות הראויה עם פניה המשתנים של ארצות הברית בפתח המאה העשרים ואחת. בלב המחלוקת עומדת השאלה האם יש להשלים עם הפיכתה של ארצות הברית למדינה רב־תרבותית ליברלית או שיש לשמר את הלכידות התרבותית־דתית שאפיינה את ארצות הברית במשך מאות שנים ואשר שימשה כדבק לפאזל האתני המורכב של מדינת מהגרים זו.

מאבק תרבותי־דתי זה רחוק מלהסתיים לא רק בארצות הברית אלא גם במדינות נוספות במערב. דוגמה נוספת: רוסיה. המדינה שעד לפני שני עשורים הובילה את הקו האנטי־דתי העולמי הופכת בהדרגה למדינה בעלת דת־מדינה (הכנסייה האורתודוקסית). ההתקרבות אל הדת התבטאה זה עתה בחקיקה אגרסיבית נגד הומואים ולסביות. אפילו בצרפת – מהמדינות החילוניות בעולם – מאות אלפים (!) יצאו להפגנות סוערות כנגד כוונת הפרלמנט לאשר נישואין של בני אותו המין. המפגינים לא הצליחו בסופו של דבר לעצור את החקיקה, אולם הם הראו, לתדהמתם של רבים, כי אפילו באירופה מוקדם מדי להספיד את הדת. לסיכום אפשר לומר כי גם במערב טרם נמצאה הנוסחה המוסכמת לשילוב בין ערכים מודרניים של שוויון אוניברסלי וחופש בחירה לבין הכרה בסמכות ובערכים המסורתיים שהדת מייצגת.

מלחמות פנים אסלאמיות

גם במזרח התיכון מתחוללת מלחמה דתית־תרבותית־פוליטית, וליתר דיוק: מספר מלחמות דת. בניגוד למערב שבו המאבק מתקיים בגבולות כללי המשחק הדמוקרטי, הרי במזרח התיכון המלחמות הדתיות הן על “כל הקופה“.

המלחמה הראשונה היא כמובן בין קיצוני האסלאם ובראשם אל־קאעידה לבין – פחות או יותר – כל השאר. מלחמה זו, שמייסדיה ומפקדיה הגיעו מהמזרח התיכון, גלשה בעשורים האחרונים למאבק גלובלי, אך נוכחותה באזורנו היא קבועה ורצחנית. הרדיקלים המוסלמים שמו להם למטרה למגר את תרבות המערב ולכונן במקומה ח‘ליפות אסלאמית. מבחינתם רוב המשטרים הערביים, כולל האסלאמיים שביניהם, אינם “דתיים מספיק“. זאת הסיבה לכך שרוב נפגעי טרור אסלאמי זה אינם אנשי המערב אלא דווקא ערבים ומוסלמים. בקיצור, מלחמת הדת הראשונה היא מלחמה המכוונת בראש ובראשונה כלפי פנים, כלפי אחיהם לדת.

שתי מלחמות הדת הנוספות חדשות קצת יותר, והן התפרצו על פני השטח כחלק מהאביב הערבי (ושמא יש לומר החורף האסלאמי?):

המלחמה האחת היא מלחמת דת כוללת בין שני האגפים האסלאמיים המסורתיים: הסונה והשיעה. אם נדמה היה למישהו שהמאבק העתיק בין שני ענפים אסלאמיים אלו התפוגג לאטו בתוך סבך מדינות הלאום הערביות שנוצרו במאה העשרים, הרי שכיום מתברר שמדובר בהבניה רופפת למדי שאינה עומדת בפני כוחות העומק ההיסטוריים המזינים את עולם האסלאם.

ראשיתו של המאבק הסוני־שיעי המחודש במלחמת האזרחים העיראקית, שהואצה עם נסיגת הכוחות האמריקניים. התוהו ובוהו העיראקי מוזן ממאבקי שליטה בין הרוב השיעי למיעוט הסוני (כ־35%). כיום, לאור הקמת ממשלה שיעית הנתמכת על ידי איראן, נדמה כי ידם של השיעים על העליונה (אם כי ישנם קולות באסלאם השיעי העיראקי המסרבים לכוף את ראשם כלפי איראן, מה שמסבך עוד יותר את התמונה).

המאבק השיעי־סוני זכה לתנופה מחודשת עם פריצתה של מלחמת האזרחים בסוריה ב־2011. המלחמה, שהחלה כהתקוממות עממית נגד עוד אחד משלטונות העריצות הנשיאותיים במזרח התיכון, גלשה גם כאן במהירות למלחמה דתית בין סונים (שהם הרוב בסוריה) לשיעים (הקבוצה העלאווית, שלה משתייכת משפחתו של בשאר אסד, היא פלג מהשיעה). אלא שהפעם נדמה שהמלחמה הופכת למלחמה מזרח־תיכונית של ממש. איראן השיעית תומכת באסד, ועושה דברה החיזבאללה הלבנוני שלח לוחמים לסייע לצבאו של אסד. השיעים, שהם מיעוט בעולם האסלאם (כ־15%), נחושים להמשיך את מגמת התנופה שלהם שהחלה עם נפילתו של סדאם חוסיין והשתלטותם על עיראק. מנגד, מדינות ערב החשובות, הסוניות יש להדגיש, ובראשן ערב הסעודית, קטר ותורכיה, מבינות היטב את התמונה ועל כן הן מספקות נשק ותמיכה למורדים הסונים. “על הדרך“ כל אחד מהצדדים מגייס (כמובן) גם את אלוהים לצדו ומכנה את יריביו בשלל כינויי כפירה.

מרחצי הדמים הנוראים המתחוללים בסוריה ובעיראק, שלעת עתה לא הובילו להתערבות מערבית משמעותית, גבו את חייהם של מאות אלפי בני אדם והביאו לטרנספר של מיליונים (!).

מלחמת הדת השלישית המתחוללת גם היא בימים אלו במזרח התיכון היא בין אסלאמיסטים קיצונים כדוגמת האחים המוסלמים (אם כי במדרג הקיצוניות הם נמצאים מתחת לרדיקלים מבית המדרש של אל־קאעידה ודומיו) לכוחות אסלאמיים מתונים יותר שחברו לחילונים ולליברלים. מאבק זה על אופיו של המשטר החדש גלש אף הוא לאלימות, אם כי נכון לכתיבת שורות אלו מדובר באלימות פחותה מזו של מלחמות הדת האחרות. הטענות שהושמעו בחוגים אקדמיים ופוליטיים במשך שנים ארוכות, ולפיהן תרבויות אסלאמיות אינן יכולות להצמיח דמוקרטיות, נראו – לפחות בתחילת פריחת האביב – כמוטעות. התברר כי הקריאה לדמוקרטיזציה של העולם הערבי נפלה על אוזניים קשובות ומספר לא מבוטל של אומות ערביות הצליחו להסיר מעליהן משטרים ישנים בשם הקריאה לחופש, לדמוקרטיה ובמידה רבה גם לחילון ולליברליזציה.

אולם השלב השני, שאנו עומדים כעת בעיצומו, מעלה ספק שמא דמוקרטיזציה מובילה לאסלאמיזציה שכן כאשר ניתנת בידי האזרחים הערבים זכות הבחירה, רובם בוחרים באסלאם. עם זאת, בחירה דתית זו אינה משקפת בהכרח בחירה במודל האיראני. האחים המוסלמים חזרו והדגישו את מחויבותם לדמוקרטיה ודווקא אלו שפעלו בשמם של הגורמים החילוניים הובילו להפיכה צבאית, אקט אנטי־דמוקרטי בעליל (שזכה לתמיכה של… המערב הדמוקרטי). האם לנגד עינינו נרקם מודל חדש של יחסי דת ומדינה? מודל שישקף איזון מסוג אחר בין דמוקרטיה ומתן ביטוי לדת במרחב הציבורי? העובדה שישנן מספר (אמנם מצומצם) מדינות בעלות מורשת אסלאמית, כדוגמת תורכיה ואינדונזיה, המקיימות משטר דמוקרטי (גם אם לא תואם את הציפיות המערביות) מלמדת אולי שניתן לאחד, או לכל הפחות לקרב בין השניים.

חיפוש מחודש ומפעים

התמונה שתוארה כאן בחטף היא כמובן כוללנית וחלקית למדי. היא מתעלמת מהיבטים כלכליים, פוליטיים ואחרים, שגם הם מהווים חלק מרכזי בסיפור. עם זאת המטרה היתה להראות כי הטענה שלפיה העולם נע בכיוון של מודרניזציה חילונית היא שגויה. מצד אחד הדת אכן ספגה מכות קשות במהלך רוב המאה העשרים, אך מצד שני אנו עדים לעלייה מחודשת של הדת בעוצמות חסרות תקדים. ההתלבטויות בעניין האיזון הנדרש בין מסורת לקדמה ובין ערכים מוחלטים לחופש בחירה יוצרות גלי הדף אדירים.

ולסיום: ישראל. למתחים הדתיים שלנו יש אמנם אלמנטים ייחודיים, אולם הם חלק ממסע גלובלי ל"המלכת ה' בעולם" בראשית המאה ה־21. כמו בישראל, שאלות של מבנה המשפחה ומקומן של נשים בחברה הופכות שאלות רוחניות למחלוקות מעשיות מאוד, אשר מביאות את שני הצדדים להקצנה. גם במקומות אחרים בעולם רבים שואלים את עצמם האם וכיצד דת, דמוקרטיה ומודרניזציה יכולות ללכת יחדיו וכיצד ניתן לכונן משטר פוליטי שבו דתיים, מתונים וקיצונים, יכולים לחיות יחדיו עם חילונים ומסורתיים.

כאשר אנו עומדים בתחינה בראש השנה לפני הבורא ומתפללים "וישתחוו לפניך כל הברואים", מותר לנו, ואולי אף חובה, לחשוב על המלכת ה' במובן הגלובלי. יש לקוות שהחיפוש המחודש והמפעים אחר אלוהים, לאחר שכה רבים ניבאו את היעלמותו, יביא לכך ש"הרשעה כולה כעשן תכלה", ושבמקום מחלוקת ואיבה "יעשו כולם אגודה אחת לעשות רצונך בלבב שלם".

ד"ר נתנאל פישר מלמד פוליטיקה, דת והקשרים שביניהם באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטה הפתוחה

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ט אלול תשע"ג, 4.9.2013


לא הכול הבל |יורם קירש

$
0
0

לאחר מסע פסימי, ספר קהלת מצליח למצוא משמעות לחיי האדם. מסקנתו רלוונטית לימינו, כשהיא זוכה לחיזוק מהמדע המודרני ונותנת תקווה גם למי שאינו מאמין בא־לוהים

ספר קֹהלת הוא יחיד ומיוחד בין ספרי התנ"ך בסגנונו ובדעות המובעות בו. מאפיינת אותו גישה פסימית המתמצית במילים "הֲבֵל הֲבָלִים הכל הָבֶל" (א, ב). כלומר – שום דבר בחיי האדם אינו בעל ערך. הפסימיות נובעת מכך שעל פי דעתו של קהלת, אדם הרוצה להגדיר מטרה לחייו יתקשה לעשות זאת. הוא מגיע למסקנה זו לאחר שניסה למצוא טעם ותכלית לחייו בכמה דרכים כגון צבירת רכוש, הנאות חושים וחיפוש חכמה, ומצא כי כל הפעולות הללו אינן נותנות לאדם תחושה של חתירה אל תכלית או אל מטרה ראויה. חיים המתנהלים בלי מטרה ובלי תקווה להשיג בהם הישג ממשי הם, על פי דעת קהלת, חיים חסרי ערך, כלומר חיי הבל.

למרות האכזבות שנחל קהלת בניסיונותיו להשיג תכלית בחייו, יש בספר קהלת אמירות אופטימיות שמלמדות כי המחבר "לא הרים ידיים", ואף נדמה כי מצא בסופו של דבר דרך אשר, על פי ניסיונו, יכולה להוביל לחיים בעלי משמעות. לאחר שמונת הפסוקים הראשונים בפרק ג, שמדגימים את הרעיון כי "לכל זמן ועת לכל חפץ", חוזר קהלת לבעיית התכלית – או חוסר התכלית – של החיים, שבה התחבט בפרקים א ו־ב. הפעם הוא מצליח למצוא לבעיית התכלית תשובה יפה ומעמיקה הנראית משכנעת גם היום.

קהלת מאמין שברבות הימים האדם יגלה את חוקי הטבע. עמק חפר, 2013 צילום: פלאש 90

קהלת מאמין שברבות הימים האדם יגלה את חוקי הטבע. עמק חפר, 2013
צילום: פלאש 90

תכלית נסתרת

התשובה של קהלת לבעיית התכלית היא בעיקרה זו: העובדה שאני איני יודע מהי תכלית חיי אין פירושה שאין תכלית לחיים. אני יכול, אומר קהלת, להוכיח שיש תכלית לחיים, גם אם היא נסתרת מבני האדם. ההוכחה מתבססת על ההתאמה בין כישוריו של האדם לבין משימות מסוימות שעליו כנראה לבצע בדרך להגשמת אותה תכלית נסתרת. את הרעיון הזה מפתח קהלת בשלושה פסוקים.

בפסוק הראשון שואל קהלת: "מה יתרון העושה באשר הוא עמל?" (ג, ט). כלומר, לאור כל מה שנאמר עד עכשיו, מה התועלת בטרחה שהאדם טורח בחייו? הרי כל ההישגים שהאדם משיג בחייו הם הבל וריק מכיוון שאין הם מתקיימים לאורך זמן, ולכן החיים הם בעצם חסרי תכלית. ואז הוא עונה: "ראיתי את הענין אשר נתן א־להים לבני האדם לענות בו" (ג, י). כלומר – ערכתי תצפיות על מעשי בני האדם במהלך חייהם; מעשים המונעים על־ידי הכישורים והשאיפות שטבע בהם א־לוהים בורא ומתכנן. עתה בא הפסוק החשוב מבין השלושה: "את הכל עשה יפה בעִתוֹ; גם את העולם נתן בלבם, מבלי אשר לא ימצא האדם את המעשה אשר עשה הא־להים מראש ועד סוף" (ג, יא).

אפשר לפרש את הפסוק הזה כך: כשאנו מתבוננים בטבע אנו משתאים נוכח הסדר הקיים בו. בעל כורחנו אנו מגיעים למסקנה שהעולם נוצר בחכמה, ושכל מה שיש בו ומתרחש בו מופיע בצורה יפה ובזמן הנכון – יפה ובעתו (המסקנה הזאת משתלבת עם הפסוקים שבתחילת הפרק המלמדים אותנו כי "לכל זמן ועת לכל חפץ"). יתר על כן, כשאנו מתבוננים ביכולתו של האדם להתמודד עם הטבע, וביכולתו לבנות חברה אנושית מתפקדת, ברור לנו כי הוא ניחן בכישורים שמאפשרים לו להתחבר אל עולם הטבע ואל החברה האנושית.

הכישורים הללו נוצקו בנו על־ידי מי שברא אותנו: הא־לוהים, על־פי קהלת, או האבולוציה, על־פי המדע המודרני. על הבורא הזה אפשר לומר כי "גם את העולם נתן בלבם", כלומר, הוא נטע בגֶנים האנושיים יכולות שמאפשרות לאדם לחקור את העולם ולהתמודד איתו. הוא החדיר באדם רצון לאכול ולשתות – כדי שישרוד; יצר מין, כדי להבטיח את המשכיות המין האנושי; תבונה, כדי שיכבוש את הטבע וינצל את העולם לתועלתו; תחרותיות, כדי שיתקדם וישיג הישגים בחייו; וסקרנות ונטייה לחקור במופלא ממנו, כדי שיחקור את העולם ויגלה את צפונותיו.

כל זה נעשה מבלי שהאדם ידע איך עשה זאת הבורא ומהי התכלית הסופית של הדברים. זהו כנראה פירוש המשפט "מבלי אשר לא ימצא האדם את המעשה אשר עשה הא־להים מראש ועד סוף". למרות כפל השלילה ("מבלי אשר לא") הכוונה ברורה: האדם אינו יכול לעמוד על כל הפרטים של מעשי הבורא מתחילתם ועד סופם. הוא אינו מכיר את הדרך שבה הוטבעו בו היצרים, הדחפים והתשוקות שגורמים לו לפעול כפי שהוא פועל, ואינו יודע את התכלית הסופית של כל אלה. ואולם העובדה שאין אנו יודעים כיצד נעשים הדברים, ומה המטרה שלה נועדו, אין פירושה שהמטרה אינה קיימת. מהעובדה שיש בנו יכולת להכיר את העולם, לחיות בו ולחקור אותו, אפשר להסיק כי נוצרנו לתכלית מסוימת, על אף שתכלית זו אינה ברורה לנו כל צורכה.

פסוק יא הוא אפוא התשובה לשאלה "מה יתרון העושה באשר הוא עמל?". אחריו באים שני הפסוקים האופטימיים: "ידעתי כי אין טוב בם (=בחיים), כי אם לשמוח ולעשות טוב בחייו. וגם כל האדם שיאכל ושתה, וראה טוב בכל עמלו, מתת א־להים היא" (ג, יב־יג), ומהם אפשר להסיק כי התשובה של פסוק יא סיפקה את קהלת ונתנה תשובה לתהיותיו. יש בכך היגיון משום שהאמונה שלחיים יש תכלית יכולה להרגיע את האדם המתלבט והמתייסר, גם אם אינו יודע מהי התכלית הזאת (ואולי טוב שאינו יודע, כי חוסר הידע גורם לו לחוש שהוא יכול לבחור בעצמו את תכלית חייו).

על אף שאין האדם יודע את תכלית חייו, העובדה שגופו ונפשו מתוכנתים לביצוע פעולות מסוימות מאפשרת לו לתת תשובה מעשית לשאלה: מה עלי לעשות בחיי כדי שישיגו את מטרתם? התשובה היא: עשה מה שהאינסטינקטים והתבונה שלך מתוכנתים לעשות. אכול ושתה כדי לשרוד; הקם משפחה והשתדל לגדל ילדים שישרדו גם הם ויקימו משפחות משלהם; פעל למען החוסן והיציבות של החברה שבה אתה חי, ולמען החוסן והיציבות של הציביליזציה האנושית כולה; וגם – השתמש בתבונתך כדי להרבות את הידע על העולם, משום שהרצון לחקור את העולם מוטבע בנו, ומכאן שהפעילות הזאת היא בין הדברים שהאדם צריך לעשות בחייו.

פוטנציאל של התפתחות

מנקודת מבטו של האדם המודרני, אנו יכולים להסביר את תשובתו של קהלת לשאלת תכלית החיים בעזרת המשל הבא. חִשבו על יצור חד־תאי כגון אמבה, שחי לו בשלולית מים לפני מיליארד שנה, כאשר בעלי החיים היחידים שאכלסו את פני האדמה היו יצורים חד־תאיים כמוהו. נניח, לשם הדיון, שהאמבה שלנו ניחנה בתבונה ובמודעות עצמית, ויש לה אפשרות לתקשר עם יצורים חד־תאיים אחרים, ויכולת לבדוק את העולם שמחוץ לשלולית. לאור חקירותיה הייתה האמבה שלנו עלולה על נקלה לשקוע בהרהורים קודרים על עליבותה, על חוסר יכולתה לשנות משהו בעולם ועל חוסר התכלית של חייה.

נניח שמישהו היה מופיע ומספר לאמבה שתוך כמה מאות מיליוני שנים עשויים צאצאיה להפוך ליצורים הרבה יותר משוכללים, ואחד מהם, שייקרא אדם, ישלוט בעולם ויהיה מסוגל להשפיע על תופעות טבע רבות. אפשר לשער שתחזית זו הייתה משפרת את מצב רוחה ומשכנעת אותה שלחייה יש תכלית ראויה, והיא – להעמיד צאצאים שברבות הימים יהפכו לאותו יצור פלאי, האדם, שיוכל להגשים את כל מה שהיא אינה מסוגלת לעשות (האמבה מתרבה על ידי התחלקות. לשם פשטות כינינו את תוצאות ההתרבות הזו בשם "צאצאים"). אנו יכולים לטעון שאף על פי שאין לאמבה שום ידע על אותו עתיד רחוק שבו צאצאיה ישלטו בעולם, אפשר לומר שלחייה יש תכלית ומטרה, שמוגדרות על ידי הפוטנציאל ההתפתחותי הטבוע בה.

המצב שלנו כבני אדם טוב בהרבה ממצבה של אותה אמבה קדמונית. גם בנו קיים הפוטנציאל הגנטי להתפתח ליצורים יותר משוכללים מאשר אנו היום (למשל, יותר חכמים ויותר טובים ומוסריים), ובנוסף לכך יש לנו גם אפשרות לפתח את החברה האנושית למצב שבו היא תוכל למלא תפקידים שונים ביתר יעילות מאשר היום, וזאת גם בלי שיתרחש שינוי גנטי בגזע האנושי. בניגוד לאמבה, התבונה שלנו והידע שלנו מאפשרים לנו לחשוב על מטרות שונות שהמין האנושי והחברה האנושית יכולים להגשים, למשל – להציל מינים נדירים של בעלי חיים מהכחדה ואפילו להשתמש בנפלאות ההנדסה הגנטית כדי לשחזר מינים שאבדו ואינם, למנוע תופעות הרסניות כמו התחממות גלובלית וזיהום האטמוספרה, ולבנות חברה אנושית טובה יותר וצודקת יותר.

מצבנו משופר לא רק בהשוואה לבעלי החיים שנמצאים מתחתנו בסולם האבולוציוני, אלא גם בהשוואה לקהלת ולשאר הפילוסופים של העולם העתיק. בניגוד לקהלת, אנו יכולים, כאמור, להעלות על דעתנו מטרות ראויות שונות שהחברה האנושית יכולה להגשימן (ושקהלת לא חלם שהן אפשריות), ושכל פרט ופרט בחברה יכול לתרום לקידומן בכוחותיו הוא. יתר על כן, בניגוד לקהלת שלא ידע דבר על הדרך שבה "גם את העולם נתן בלבם", לאנשים בימינו, המכירים את תורת האבולוציה ואת הגנטיקה המודרנית, יש ידע על הדרך שבה התפתחנו מיצורים חד־תאיים שוכני שלוליות ליצורים רב־תאיים בעלי תבונה ומודעות עצמית, המסוגלים לשנות את העולם כולו לטוב או לרע.

במאמר מוסגר נוסיף כי ייתכן שקהלת צפה את האפשרות שבזכות דורות של רודפי חכמה כמוהו יתגלו בסופו של דבר הכוחות והחוקים השולטים בעולם, ולכן השתמש בכפל השלילה ("מבלי אשר לא ימצא האדם") ששקולה מבחינה לוגית לחיוב. כלומר, קהלת אולי רומז כי הוא מאמין שברבות הימים האדם כן "ימצא את המעשה אשר עשה הא־לוהים", דהיינו יגלה את חוקי הטבע.

משמעות רטרוספקטיבית

משל האמבה מעלה את השאלה הבאה. מי שמאמין שהתפתחות החיים עלי אדמות היא פעולתו של הא־ל, לא יתקשה לראות את התכלית בחייה של אמבה, ובוודאי בחיים האנושיים, משום שלפי השקפתו, בעת שהאמבה הקדמונית חיה, פוטנציאל ההתפתחות שהיה גלום בה כבר היה ידוע למתכנן הא־לוהי. ואולם מה נאמר למי שאוחזים בהשקפה החילונית, שלפיה התפתחות החיים נובעת אך ורק מתהליכי האבולוציה הדרוויניסטית, שהם מכניסטיים, חסרי מודעות ואקראיים לחלוטין, ולכן קשה לייחס להם כוונה ותכלית?

במילים אחרות, כדי להניח כי התכלית של האמבה הקדמונית, ותכלית האדם עלי אדמות, הן חלק מתוכנית קוסמית לשיפור העולם, צריך להאמין באיזו "רשות מתכננת עליונה" בעלת מודעות ויכולת תכנון, כלומר בא־לוהים. במאמר מוסגר נציין כי גם מי שאוחז בהשקפה דתית אינו יכול להתעלם מהאבולוציה הדרוויניסטית, שהיא תיאוריה מדעית מבוססת היטב וכל אדם רציונלי, חילוני או דתי, חייב לקבל אותה. הגישה של הפונדמנטליסטים הנוצרים בארה"ב, שדורשים להוציא את האבולוציה מתוכנית הלימודים בבתי הספר, או להעמיד אותה על בסיס שווה ל"תיאוריה" הבריאתנית (שלפיה כל המינים החיים היום נבראו בצורתם הסופית בימים הרביעי והחמישי לבריאה, כפשוטו של מקרא בספר בראשית), היא לחלוטין בלתי קבילה. הגישה של הוגים דתיים מודרניים, קתוליים, פרוטסטנטיים ויהודים, טוענת שהאבולוציה אמנם התרחשה כפי שמתארים המדענים, אך היא שימשה מכשיר בידי הבורא לצורך תכלית מסוימת שנקבעה מראש. גישה זו (המכונה "אבולוציה תיאיסטית") אינה סותרת את הממצאים המדעיים, ועולה בקנה אחד עם הדוקטרינה הדתית.

הגישה החילונית, לעומת זאת, טוענת כי אין שום יד מכוונת מאחורי האבולוציה, המורכבת משרשרת של תהליכים מקריים חסרי מודעות. לפי הגישה החילונית, אם נתעקש לייחס לתהליכים המקריים האלה תכלית מסוימת נוכל לייחס להם רק תכלית קצרת טווח שהיא: שמירה על חיי האורגניזם עד שיעמיד צאצאים שגם הם מסוגלים לשרוד ולהתרבות. כולנו יודעים מה רב האושר הכרוך בגידול הדור הבא (תוכנתנו כך שמשימה זו תגרום לנו אושר), אבל אם זו התכלית היחידה של החיים, נשאלת השאלה מהי התכלית של הדור הבא? מנגנון שכל תכליתו היא ליצור עוד דור ועוד דור אינו יכול לשמש בתפקיד של "רשות מתכננת" מרחיקת ראות, ואינו יכול להעניק משמעות ותכלית ראויות לחיים שלנו או של כל יצור אחר.

כנגד הטענות הללו אפשר להעלות את התשובה הבאה. כאשר הופיע על־פני כדור הארץ אדם תבוני, בעל מודעות עצמית, הוא היה מסוגל לקבוע לעצמו יעדים ומטרות ובכך להעניק משמעות ותכלית הן לחייו כפרט והן לקיום האנושות כולה. מכיוון שקיומו של האדם מחייב הופעת יצורים פרימיטיביים יותר בשרשרת האבולוציונית, הענקת משמעות לחייו מעניקה משמעות רטרואקטיבית לשרשרת כולה, גם אם השרשרת הזו התפתחה בעזרת תהליכים אקראיים ומכניסטיים.

לפי תשובה זו, הגישה החילונית שכופרת בנוכחות א־לוהים ביקום אינה חייבת לוותר על הענקת תכלית ומשמעות ליקום ולהתפתחות החיים עלי אדמות. היא יכולה להטיל את תפקיד הענקת התכלית על התבונה והמודעות האנושית, במקום על התבונה והמודעות הא־לוהית של הגישה הדתית. האדם יכול לתת משמעות להתפתחות החיים ואפילו להתפתחות היקום כולו באמצעות הסתכלות על התהליכים המכניסטיים של היווצרות היקום ושל ההתפתחות הדרוויניסטית כעל תהליכים שבדיעבד יש להם מטרה ותכלית – לברוא יצור בעל תבונה ומודעות שיכול לחקור את היקום ולהעניק משמעות לקיומו.

נציין כי ראייה רטרוספקטיבית (ראייה לאחור) של תכלית היקום עומדת ביסוד תיאוריה פיסיקלית־פילוסופית בשם "העיקרון האַנְתְרוֹפִּי". התיאוריה הוצעה על־ידי כמה פיסיקאים בשנות השבעים של המאה העשרים, כאשר חישובים הראו כי די בשינוי קטן באחד הקבועים הפיסיקליים היסודיים כדי שקיום חיים ביקום לא היה אפשרי. הפיסיקאים העלו את השאלה: האם רק במקרה הקבועים הללו קיבלו ערכים שמאפשרים התפתחות חיים? אחת התשובות הייתה אותו "עיקרון אנתרופי", שגרס כי הקבועים הפיסיקליים אינם שרירותיים, אלא חל עליהם האילוץ שהם צריכים לאפשר הופעת חיים ביקום (או, לפי גרסה אחרת, חיים אינטליגנטיים. אנתרופוס ביוונית = אדם).

לכאורה, המסקנה מהעיקרון האנתרופי היא שהקבועים הללו נובעים משיקול דעת של א־לוהים או של ישות עליונה כלשהי. ואולם רוב הפיסיקאים שעסקו בנושא חשבו על אפשרות אחרת. יש עיקרון של תורת הקוונטים שממנו אפשר להסיק כי בתנאים מסוימים, מדידה פיסיקלית מניבה תוצאה בעלת משמעות רק כשיש "הכרה" או "מוח חושב" מאחורי מכשיר המדידה. מהעיקרון הזה אפשר להגיע למסקנה מרחיקת לכת, שלתופעה פיסיקלית יש משמעות רק כאשר היא משפיעה, או תשפיע בעתיד, על צופה בעל הכרה. מכאן קצרה הדרך לספקולציה שהיקום לא היה יכול להיווצר ולהתפתח אם לא היו צפויים להופיע אי שם בעתידו יצורים בעלי הכרה.

לגרסה זו של העיקרון האנתרופי לא הייתה הצלחה רבה כתיאוריה פיסיקלית, משום שהניסיונות לבנות שרשרת סיבתית המובילה מהעתיד (הופעת חיים אינטליגנטיים) לעבר (תכונות היקום בעת היווצרותו) לא עלו יפה, ואף הוכח כי ההנחה שהעתיד יכול להשפיע על העבר יוצרת פרדוקסים. ואולם בשנות התשעים של המאה העשרים הוצעו דרכים חלופיות המובילות לעיקרון האנתרופי, והמבוססות על תיאוריות קוסמולוגיות על מבנה היקום (תיאוריות העוסקות ב"יקומים מקבילים".)

השתלבות בתוכנית גדולה

אני לא מציע כאן עיקרון דומה לעיקרון האנתרופי, ולא מניח שלהופעת האדם הייתה "השפעה לאחור" על היווצרות היקום. מדובר ברעיון הרבה יותר צנוע. הנחת היסוד שלי היא שההשקפה החילונית, שלפיה אבולוציה עיוורת ומכניסטית יצרה את החיים ואת החיים התבוניים, היא לגיטימית וקבילה לא פחות מההשקפה הדתית שדוגלת בבריאה א־לוהית. ואולם, אני סבור כי גם לפי ההשקפה החילונית אפשר לייחס לשרשרת החיים עלי אדמות תכלית, מעצם העובדה שבסופו של דבר היא הובילה להיווצרות תבונה ומודעות בתוך היקום המכני וחסר המודעות. הדבר נובע מכך שהאדם בעל התבונה והמודעות יכול, רטרוספקטיבית, לראות תכלית באותם תהליכים מקריים, מכניסטיים וחסרי בינה שהובילו ליצירתו.

בין לאמונה כי א־לוהים, בורא ומתכנן, מניע את העולם, ובין לאמונה כי מי שעושָׂה זאת היא התפתחות עיוורת שהאדם נותן לה משמעות בדיעבד – עובדה היא שאנו חוליה בשרשרת קוסמית ארוכה שתחילתה במפץ הגדול וסופה נעלם מאיתנו. קהלת חש בזאת מבלי לדעת את כל המדע שאנו יודעים. כשאנו מודעים לכך שאנו חלק ממערכת גדולה ומורכבת, העולם נעשה פחות מפחיד. אם יש מעין תוכנית ארוכת טווח, שכוללת את התפתחות היקום ואת התפתחות החיים עלי אדמות, ואנו משתלבים בתוכנית הזאת ואפילו מסוגלים לנסות להבין אותה, אזי אין סיבה לתחושת האפסות של הפרט.

אמונה זו בתוכנית הגדולה משנה את ראייתו הפסימית של קהלת. היא מאפשרת לו להתבונן בצורה שונה בתופעות שהפריעו לו בעבר, ולתת תשובה לשאלות שהטרידו אותו. למשל, לשאלה מה צריך האדם לעשות בחייו יש לו עכשיו תשובה פשוטה וברורה: "לשמוח ולעשות טוב בחייו" (ג, יב). גם התרעומת על חוסר הצדק בעולם מפנה את מקומה לתחושה שבמסגרת "התוכנית הגדולה" הדברים יבואו בסופו של דבר על תיקונם.

בהמשך פרק ג הוא כותב:

אמרתי אני בלבי: את הצדיק ואת הרשע – ישפֹּט הא־לֹהים, כי עת לכל חפץ ועל כל המעשה (יבוא גמול) שם (בעתיד) (ג, יז).

ובפרק ה' הוא חוזר:

אם עֹשק רש, וגזל משפט וצדק, תראה במדינה, אל תתמה על החפץ (על הדבר), כי גבֹה מעל גבֹה שומר, וגבֹהים עליהם (ה, ז).

בפסוק יפה זה מביע קהלת את אמונו במערכת קוסמית רבת שכבות, שבה אי צדק ברמה מסוימת מתוקן ברמה שמעליה. איך הדבר מתיישב עם האבחנה שלו כי "יש צדיק אֹבד בצדקו, ויש רשע מאריך ברעתו" (ז, טו) ועם חוסר האמון שלו בשכר ועונש בעולם הבא? תשובה אפשרית היא התשובה הבאה: הכעס על העוול והסבל וחוסר הצדק בעולם גורם לכך שאנשים בעלי מצפון (כמו קהלת עצמו) מתריעים וזועקים וקוראים לתיקון המצב. ברבות הדורות המאמצים הללו עשויים לשאת פרי ולגרום, למשל, לשיפור מערכת המשפט, לפיתוח מערכת יעילה וצודקת לטיפול בעוני ולמאבק יעיל יותר במחלות. השגת היעדים הללו כבר לא תעזור להמונים שסבלו בעבר ושעברו מהעולם מבלי לקבל פיצוי על סבלם. אבל היא יכולה לתת משמעות לסבל הזה, משום שהוא שגרם בסופו של דבר לשיפור המצב ולבניית עולם טוב יותר.

המאמר מעובד מתוך ספרו של פרופ' יורם קירש על תכלית החיים והדרך אל האושר על פי ספר קהלת, העומד לראות אור בהוצאת "ידיעות ספרים"

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ד תשרי תשע"ד, 18.9.2013


המטבע שמעבר לפנס |שלום רוזנברג

$
0
0

ההכרה במוגבלותה של התבונה האנושית מחייבת כל אדם להמר בחייו – על האמונה, על המוסר וגם על התקווה

אני מבקש ברשימתי זאת לחזור לדיוננו האחרון ולהבהיר שאלות שנשאלתי בנושא זה, בענייני הספק הטובעני והיכל התמורות המעוות את האמיתויות. ניסיתי לשתף אתכם בחלק מרגשותיי ביחס אל הפילוסופיה שבה אני עוסק באהבה עשרות שנים, וזאת כדי לבטא את המלכודת שבה אנו נתונים. אני מאמין בפוריות העיון הפילוסופי ובחשיבותו, אבל יחד עם זה ברור לי שכולנו חייבים להיות מודעים לחולשותיו.

הרמב"ם תיאר זאת במורה נבוכים: "יש במציאות דברים רבים ברורים ומְחֻוָּרים… אִילו הניחו לאדם כמות שהוא לא היה זקוק לראיה עליהם, כגון מציאות תנועה, מציאות יכולת [הבחירה החופשית] לאדם, ההתהוות והכיליון הנראים־לעין, וטבעיהם של הדברים הנגלים לחושים". זאת עמדתו של מי שאני מכנה "איש תם וישר" – אדם המסתכל בתמימות בעולם שמסביבו ומנתח אותו בשכל הישר שלו. והנה מתנפלים עליו פילוסופים בקושיות אינספור. או אז, מוסיף הרמב"ם – חייבים הפילוסופים להוכיח את הדברים הברורים מאליו כדי למנוע דמיונות־שווא.

תיאר זאת בהקשר אחר התלמוד הבבלי במשל נפלא (סנהדרין קו, א): "אמר מר זוטרא בר טוביה אמר רב: היינו דאמרי אינשי: גמלא אזלא למיבעי קרני אודני דהוו ליה גזיזן מיניה". ובלשון הקודש: "הלך הגמל לחפש קרניים, האוזניים שהיו לו נגזזו ממנו". חיפשה הפילוסופיה את המטפיסיקה, את מה שמעבר לעולמנו הנתפס בחושים ובשכל, והנה פעמים רבות איבדנו את עולמנו היומיומי שהפך להיות מוזר ובלתי מוכר.

ולמרות זאת, יש לנו הרבה ללמוד מהפילוסופיה. נכון! כפי שלימד אותנו ר' נחמן, עומדים אנו בפני סכנת הספק ובפני מורים שמטעים אותנו בתורות שחידשו בהיכל התמורות. אולי רק המתמטיקה נשארה עם מוחלטותה, אולי. בנקודה זאת נחלקות דרכיהם של בן המלך ובן השפחה, נפער הפער ואולי התהום בין המאמין לבין הממאן. שניהם חסרי אונים להגיע לוודאות מוחלטת. אלא שכאשר אין ודאות אנו חייבים לענות בהימור, כשאין שורשים עלינו להשתמש בכנפיים. לא תמיד מסכים הממאן להמר, אבל הוא מהמר בין כה וכה. וכך עומד כל אדם בפני שלושה הימורי־יסוד גם יחד: הימור הכרתי־הגותי: אמונה; הימור מעשי־פרגמטי: הלכה ומוסר; והימור אמוציונלי־רגשי: תקווה, תקווה לגאולה האישית והציבורית. אנסה עתה להסביר זאת.

אור מתודולוגי

אנו מהמרים באמונה על כך שיש משמעות בעולם מעבר לעובדות ולתיאוריות שהמדע מלמד אותנו. אנו מחפשים את טביעת האצבעות של הקב"ה בעולם. סיפור ידוע מתאר לנו באירוניה אדם המחפש מטבע מתחת לפנס. כשנשאל היכן הוא איבד אותו, השיב שאמנם הוא לא איבד אותו שם אלא שהוא מחפש אותו שם כי שם יש אור. לכאורה תשובה אווילית, אך נקדיש לה מחשבה נוספת.

נדמה לי שמותר לנו לראות באור סמל של המתודה המדעית. או אז יש היגיון רב בדברי המחפש. אין לחפש את המטבע – כל שאלה המטרידה את האדם – אלא בעזרת מתודה זאת. אז, אין בחיפוש אווילות כלל וכלל. ברור לו שכאשר תתרחשנה בחירות בעירייה ראש העיר יחליף את הנורות, כחלק מפעולותיו כדי להיבחר שוב. ואכן, אם המחפש את המטבע יחכה בסבלנות, אף אם המטבע לא יתקרב אל הפנס אלומת האור תגיע למטבע. זו הייתה אמונתם התמימה של הרבה הוגים ומדענים, בייחוד במאה הי"ט. החידות הגדולות של האנושות טרם נפתרו, אולם הן ייפתרו במשך הזמן אם נדבק במשימה.

כיום יודעים אנו כי לפנס התבונה האנושית ישנו טווח מוגבל, מחסום מוחלט, אף אם נחליף את הנורה שוב ושוב. זאת ועוד; ההסתכלות על הפנס מלמדת אותנו דבר נוסף: המבנה המחזיק את הפנס מטיל צללים של עצמו. במילים אחרות, בתוך התחום המדעי עצמו נמצאים פרדוקסים, וזאת אף במבצר התבונה – הלוגיקה. לפנינו אחת העובדות המאפיינות את המציאות המודרנית שלנו. אכן, אנו מתפעלים מאותו איש מדע המחפש את המטבע מתחת לפנס הניסויי מפני שיש שם אור מתודולוגי. אבל אנו איבדנו את המטבע שלנו במקום אחר. אנו מתפעלים מכך שהנורה שבפנס גדלה, אולם אנו מגלים שוב ושוב שהמטבע נמצא דווקא בפינה שתימצא תמיד אפלה. ובזה המטבע אין אינפורמציה, אלא משמעות.

בהימור השני אנו מהמרים על כך שיש מערכת ערכים מחייבת, שיש טוב ורע, אסור ומותר, שאינם רק תוצאה של החלטותינו האישיות. אני תקווה שלא ניזקק לשוטר שמימי כדי להיות מוסריים, אבל באופן אלגורי ניתן לומר שאכן יש שם ספר ובו כתוב, "אש שחורה על גבי אש לבנה", שאהבה לזולת היא מצווה, והנאציזם – תועבה. הנורמה המוסרית המחייבת איננה קפריזה שרירותית, לא מוסכמה חברתית ולא נוירוזה פתולוגית, אלא, באופן אלגורי, תורה מן השמים. ולבסוף, בהימור השלישי אנו מהמרים לטובת “תקווה“, על כך שיש אפשרות לשנות את המציאות, ושאולי יש אף משמעות לסבל האנושי. ההיסטוריה לא תנצח, “וּמָחָה ה‘… דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים“.

אנו מגיעים שוב לרעיון ה“שערים“ שמצאנו בזוהר. אין לנו מספיק נתונים להמר, אך כל אדם מהמר ובוחר “שער“ משלו. אף מי שלא מהמר, מהמר עם חייו. ואכן, המאמין מוכן להמר על עמדה אולי אבסורדית, יש טוב בעולם והוא ינצח.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ו כסלו תשע"ד, 29.11.2013



להאמין שאפשר להאמין |אלחנן ניר

$
0
0

תפיסת החמץ כהתגלמות הרע חושפת כי דווקא ביעורו מאפשר לנו ללכת למשך שבוע אביבי אחד בעולם מלא טוב ואמון

שוב ושוב שב הכתוב ומורה על השבתת החמץ והשאור משך שבעת ימי החג; שוב ושוב הוא מזכיר כי מיומו הראשון ועד יומו האחרון של חג הפסח אסור לו לחמץ התפוח הלזה, זה שכמעט עליו לבדו יחיה האדם משך כל ימות השנה – להימצא במרחב המוגן שלנו, בביתנו.

ומשהו בחזרה ההולכת ונשנית במקראות ביחס לאיסור חמץ בפסח, בעוצמות האדירות שמתנקזות לקראת פסח, בבדיקות הבלתי פוסקות אחר החמץ עד שבודקים "אוֹר אַרְבָּעָה עָשָׂר וּבְאַרְבָּעָה עָשָׂר שַׁחֲרִית וּבִשְׁעַת הַבִּעוּר (פסחים א, ג) ובשלושת מיני הביעור הקיימים בפסח – שריפה ואיבוד מוחלט, ביטול בדיבור והפקר – הופך להיות כמעט היהודיות עצמה לדורותיה.

ולא – הדבר לא התחיל אך לאחרונה. האמוציות הירושות לנו מסבתותינו ואמותינו, והסיפורים על מסירות נפשן דווקא סביב הניקיון לפסח (שמניקיון סטנדרטי הפך כבר ממש לטקס טהרה), הופכות להיות הפסח עצמו. ואף רב שינסה לשכנע אותנו שניתן לנקות בחצי יום את כל הבית לא באמת ישכנע אותנו, כי הוא כאמור בעצם מבקש לקחת לנו את היהודיות עצמה.

מדוע? מה יש באותו טירוף של ניקיון, שטיפה ורחיצה המשתלט עלינו בפתחת ימי האביב המוריקים, שהוא שלמעשה מכונן אצלנו את חג החירות? לאן מבקש החג הזה להביא אותנו עד שכה גבהו ציוויי התורה לגביו וכה רבו החששות הגלויים ביחס להימצאות החמץ בגבולו?

שבוע אחד של תיקון עולם התוהו. שריפת חמץ, ירושלים צילום: AP

שבוע אחד של תיקון עולם התוהו. שריפת חמץ, ירושלים
צילום: AP

 מאבק בחלקים הנפולים

שאלה זו אינה שאלה שהחלה לאחרונה. שאלה זו נשאל כבר ר' דוד בן זמרה (הרדב"ז, 1573־1479), שגורש בעת גירוש ספרד מספרד למרוקו ומשם נדד לירושלים ולמצרים, כיהן כרבה של יהדות מצרים וכאב בית דין ובמקביל עבד בסחר תבואה ועורות, ונפטר בשיבה טובה בארץ הקודש. הנה השאלה:

שאלת ממני אודיעך דעתי מה נשתנה חמץ בפסח מכל איסורין שבתורה שהחמירה עליו תורה להצריכו בדיקה ושרוף וכלה וגם ביטול, והוסיפו חכמים להצריכו בדיקה בחורין ובסדקין ולחפש אחריו ולשרש אותו מכל גבוליו ועבר עליו ב"בל יראה" ו"בל ימצא" ואסרוהו בכל שהוא ואינו מתבטל כלל וחומרות כאלו לא נמצאו בכל האיסורין שבתורה.

והנה תשובתו הראשונה, שאף הוא עצמו מודה בפה מלא שאינה מספקת אותו:

שני דברים נאמרו בתשובת דבר זה. אחת שלא נמצאו בכל האיסורין שבתורה שיצטרפו בו כל ג' תנאים הללו שהוא איסורי הנאה והוא בכרת ולא בדילי אינשי מיניה כולה שתא אלא חמץ בלבד, וכיון שיש בו החומרות הללו החמירה עליו תורה חומרות אחרות ובאו חכמים והוסיפו חומרות על חומרות כמו שעשתה התורה…

גם על הטעם הראשון יש לי קצת גמגום ומי עדיף מעבודה זרה דאמרה תורה ולא ידבק בידך מאומה מן החרם וכל המודה בו ככופר בכל התורה כולה ולא מצינו שהצריכה תורה בה בדיקה וביטול אלא שבארץ ישראל מצוה לרדוף אחריה עד שנאבד אותה מארצנו אבל בחוץ־לארץ אין אנו מצווין לרדוף אחריה.

אלא שכאמור הדברים עדיין אינם מיישבים את הדעת או מפייסים את הלב, והרדב"ז נזקק לכיוון אחר לחלוטין:

הרי אתה רואה שלא החמירה תורה בעבודת כוכבים כמו בחמץ, הלכך עדיין צריך טעם. ועל כן אני סומך על מה שאמרו רבותינו ז"ל במדרשות כי חמץ בפסח רמז ליצר הרע והוא שאור שבעיסה ולכן כלה גרש יגרש אותו האדם מעליו ויחפש עליו בכל מחבואות מחשבותיו, ואפילו כל שהוא לא בטיל, והרי זה אמת ונכון. והנראה לעניות דעתי כתבתי (שו"ת רדב"ז חלק ג, סימן תקמו).

נקרא אותו לאט: אכן איסור עבודה זרה הוא איסור חמור הרבה יותר מאיסור חמץ, והראיה לכך שביחס לראשון נאמר שיש להיהרג ולא לעבור ואילו ביחס לשני לא, אלא שיש עניין נוסף באיסור חמץ. וכאן הרדב"ז חורג מהשיח ההלכתי השגור וממרחק מביא לחמו (או שמא ראוי לומר – ממרחק מביא מצתו), בדמות טעם אחר; תקראו לו טעם אגדי, קבלי, נסתר, סימבולי, או בלשונו: טעם מהמדרשות.

והטעם הזה אומר שהחמץ מסמל את העבודה זרה הקרובה, השאור שבעיסה הפנימית והאישית, כלומר את ההתמודדות הממשית, כזו שאין להיהרג עליה אבל אין כל טעם להמשיך להיות חלק מעדת ישראל כאשר אינך שותף למאמץ העמוק הזה של פסח להשבתת ולביטול החמץ; זהו איפה גם משמעותו של עונש הכרת עליו חוזרת שוב ושוב התורה ביחס לאיסור חמץ בפסח. בשל כך, המאבק אל מול החמץ הוא למעשה תהליך של מאבק בחלקים הנפולים של האישיות, ביצר הרע שתודה לאל עדיין מרקד בינותינו, אך שבוע אחד בשנה – כמו ימי הכלולות של זוג הבא בפלא הברית והחסד והרחמים שבין איש ואישה – אנו מבקשים להשבית אותו וללכת בעולם כבני חורין ממנו.

שבוע אחד בשנה אנו מבקשים לנשום רק בעזרת היצר הטוב ולספר את הסיפור האנושי מחדש.

שבוע אחד בשנה אנו מבקשים לחשוף כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם וגם לא על האדם לבדו, אלא על כל מוצא פי ה' יחיה האדם ויעמול לחשוף ולגלות בזולתו את אותו מוצא.

שבוע אחד בשנה אנחנו גאולים.

חופה ומצה

מה משמעות תפיסת החמץ כיצר הרע, כדמון, שהשבתתו היא היא תמציתו של חג החירות?

בפתח ימי האביב אנו מתמלאים אמון באדם, במשפחה, בקהילה ובעם לדורותיו – מן העבר הרחוק עד העתיד שבאופק. בניגוד לחשדות הפנימיים והגדולים שעִמם אנו נכנסים לימי תשרי, לתקופת היראה של "הימים הנוראים" – חשדות המובילים אותנו לחבוט בידנו בלב ולומר במרירות "אשמנו, בגדנו" – הרי שבימים אלו אנו נכנסים לימי האהבה, כשבפתחם ליל הסדר השולח זיקות למעמד החופה. עד כדי כך הם פני הדברים עד שר' יעקב וייל, מגדולי פוסקי גרמניה במאה ה-15, אף עמל למצוא השוואות גלויות בין שבע הברכות הנאמרות לזוג הבא בברית לבין שבע הברכות המצויות בליל הסדר:

והאוכל מצה בערב פסח כאילו בועל ארוסתו בבית חמיו, דקודם שהותר לו מצה בעי ז' ברכות וכן ארוסתו בעיא ז' ברכות. ונראה לי דז' ברכות הם בורא פרי הגפן א', קידוש ב'… ואשר גאלנו ג', בורא פרי האדמה ד', על נטילת ידים ה', המוציא לחם ו', אכילת מצה ז' (שו"ת מהר"י וייל, סימן קצ"ג)

ובימי האהבה אנו יוצאים אל השדה, נותנים לעצמנו להתמלא מן האור השפוך על פני האדמה ומהעולם שלא חיסר בו בוראו דבר; וכבר אנחנו מברכים על ואת האילנות הטובים, ויותר מכך – את האנשים הטובים שאנו מוקפים בהם. וכבר אנחנו מגלים מיד עם הנץ הניסן הזה שמותר לו ליהודי ליהנות: "וברא בו בריות טובות ואילנות טובים ליהנות בהן בני אדם".

הנה שבוע שלם (ולא פחות אבל גם לא יותר, ובשל כך הפליגו חז"ל (ירושלמי פסחים י, א) בגנותו של האוכל מצה בערב פסח ומבקש למתוח את פסח מעבר לגבולו עד שהפטירו כי הוא דומה לבא על ארוסתו בבית חמיו) שבו אנו חיים ללא יצר הרע. כבר שרפנו את החמץ בבוקרו של י"ד בניסן, והנה אנחנו כיצורים נטולי אינטריגות ואינטרסים, מתהלכים ממש מלאכים כבני אדם, תרים אחר מישהו שאין לו, אחר הצורך והחיסרון נטול המענה:

כָּל דִּכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכוֹל. כָּל דִּצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח.

כי בכל השנה אנו מלאי חשדות כרימון, תובעים מהעני להראות לנו מסמכים מהרב המקומי, מלשכת הרווחה, מהממונה על ההגבלים העסקיים, מעורכי הדין וכדומה. תוהים בינינו לבין עצמנו על טיב הטיפוס הזה המתדפק על דלתותינו, פולש לתחומינו ותובע מאיתנו שניתן. וגם איזה מן פרנסה מפוקפקת הלה אימץ לעצמו, חולף בנו ההרהור, ומה, יש עדיין כאן כאלו שבאמת אין להם מה לאכול?! – והנה אנחנו כבר מתמלאים כלפיו בשיח ציני של אחור ועורף. אבל לילה אחד בשנה, המעיד על השבוע שלאחריו, אנחנו מתמלאים בשיח של פָּנים ומכריזים בקול מלא תמימות יזומה: אנחנו מאמינים. לכל אחד. כן, לכל דכפין ולכל דצריך. ובכל השבוע הזה אנו מזינים את האמונה הזו באוכל האמונה, הלא היא המצה, הנקראת בשל כך בספר הזוהר "מיכלא דמהימנותא" – מאכל האמונה.

ולא כמו בפורים שבו אנו מביאים מתנות ומעות אל האביונים, באים למקומם ומעניקים אך לא בהכרח מצרפים אותם אלינו, הרי שבפסח אנו פותחים את הדלת ומביאים את המך והעני לביתנו. וכמה קשה להביא את האחר האולטימטיבי עד אלינו, לפזר מעליו את ערפל אלמוניותו ולהוליכו אל המקום שבו אנחנו מוגנים ביותר – אל המשפחה הגרעינית שלנו. ואולי בשל כך אנו אף נאלצים לומר את ההזמנה הזו בארמית…

המשחית עצמו פוסח

וכשאדם מוכן ללכת שבוע אחד בשנה ללא יצר הרע, מסתבר שגם העולם נענה לו, בחינת "כמים הפנים לפנים", האהבה והנאהבות הרי קשורות זו בזו. ומשהו בשדר הזה הולך ומרעיד לו בעולמות כולם ומתקבל גם בידי משלחות מלאכי הרעים, עד שאף המשחית עצמו פוסח על הפתח ואינו נוגף, כדרכו בכל בלילות.

כך, נמצא כי המקרא קורא ללילה זה "לֵיל שִׁמֻּרִים שִׁמֻּרִים לְכָל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לְדֹרֹתָם (שמות יב, מב) והתלמוד מציין שמשמעו הוא "ליל המשומר ובא מן המזיקין" (פסחים קט, ב). והדבר אינו רק אמירה בעלמא אלא אף נפסק לדורות – הן במנהג שהחל עוד בתקופת הגאונים (הובא באור זרוע, חלק ב, אות רל"ד, בשם אביו של ר' ניסים גאון) שאין לנעול את דלת הבית באותו לילה, והן בהלכות קריאת שמע שעל המטה. שבלילה הזה אין לקרוא את כולה, כדרך שקורין בכל לילה, אלא אך ורק את פרשת שמע ודי בה, שכן "ליל שימורים הוא מן המזיקין" (רמ"א על שולחן ערוך, אורח חיים, תפ"א ב).

הלילה הזה כולו מאמינים.

ובשל כך אנו מושכים את ההתענגות הזו עד זמן קריאת שמע של שחרית ומאירים כאור יום חשכת לילה. הלילה הזה כולנו מסובים ומרווחים מעט את צרוּת היום־יום השגור שלנו; אפילו עני שבישראל לא יאכל עד שיסב.

תאמין שאפשר ביחד

אבל לפני הלילה שבו כולנו מאמינים – אנחנו מוכרחים לעבוד. ובניגוד לתפילות הרבות של ימי תשרי, הסליחות ורגשות האשם הנלווים, הרי שבימי ניסן אנו מאביבים עלינו את העולם דרך האמון הגדול בעשייה עצמה; באמצעות הניקיונות שהם למעשה הטענת העשייה האנושית בעוצמות אדירות שבכוחן, ורק בכוחן, להעביר את האדם ממרחב של חמץ וחשדנות למרחב של מצה ואמון.

וגם בתוך כל האקטיביות של ליל הסדר, מצה, מרור וארבע כוסות, וגם בתוך הידיעה הלוחשת כי האמון, שעליו כתבתי כאן, איננו ישים כצורתו וגם לא בפסח – עדיין הלב לוחש: אם אתה מאמין שאפשר לחשוד – תאמין שאפשר להאמין. נסה.

אם אתה מאמין שכבר קיר עבה מפריד בינינו, שאנחנו כבר לא ונשארנו לבד (ומה יותר כואב, לבד בחורף או לבד בקיץ?) – תאמין שאפשר ביחד. יותר מכך: תאמין שאנחנו כבר ביחד.

אם אתה מאמין שאפשר ללכת בעולם מלא אגו וגאות, תאמין כי ניתן לקיים עולם מלא שפלות וענווה, עולם טוב ומלא נפלאות ונטול כל שעבוד ומלחמה, ואם לא עולם מלא אז לפחות שבוע אחד כזה. וכבר לימד אותנו רבנו צדוק הכהן מלובלין:

כלל הדמיונות וההרהורים שבאדם קבועים בג' שורשים דקנאה, תאוה וכבוד, ושורש השורשים הוא הגאות… והתיקון לזה הוא ענוה, על ידה נתקנים כל מחשבות של תוהו, כי על־ידי זה אינו רוצה לחשב רק מה שרוצה ה' יתברך (צדקת הצדיק, פסקה רו).

שבוע אחד של תיקון עולם התוהו, לא היבריס וגאווה והמסע האין־סופי הזה השוטף את כולנו הזוקק אשרור בכל רגע ובכל דרך ומכל אדם – אלא שבוע של שלמות וענווה, של לחם עוני שבחובו סוד ההתענגות על עצם ההיות שלנו, על עצם נפלאות הירוק הניבטות אלינו מכל עבר.

*

כִּימֵי צֵאתְךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם אַרְאֶנּוּ נִפְלָאוֹת (מיכה ז, טו).

חג שמח, מלא פלאות ונפלאות.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"א ניסן תשע"ד, 11.4.2014 


אחוזים בטלית |אריאל הורוביץ

$
0
0

 ערב החג נפגשנו עם שלושה אנשי רוח בשנות השלושים לחייהם לשיחה על מקומן של התורה וההלכה בחייהם, על קדושה וערכים מערביים, על הקיטוב המתעצם בתוך הציונות הדתית בין חרד"ל לליברל וגם על טווח ההגדרות שבין "דתי" ל"חילוני"

שלושה אנשים יושבים בחדר אחד ומשוחחים. הם באים ממקומות שונים, נפגשים, מדי יום, עם קהלים אחרים, משפיעים, כותבים, מנסחים שאלות, מציעים תשובות. וכששלושתם יושבים בחדר אחד, השאלות והתשובות נשלפות, מתחדדות זו בירכה של זו, מהדהדות בחלל לא מוכר, מתנסחות שוב מתוך המפגש, מתהדקות.

לקראת חג השבועות, נפגשתי במערכת מוסף "שבת", עם שלושה יוצרים ומחנכים – המילה הטובה ביותר תהיה "חושבים" – מבני הדור הצעיר של הציונות הדתית, לשיחה על תורה, על החברה הדתית ועל זהות דתית כיום – יונתן ברג, אוריה מבורך וצביקי הירש.

יונתן ברג (33) הוא משורר, גדל ביישוב פסגות, למד ב"נתיב מאיר" וחי כיום בתל אביב. ברג עזב את העולם הדתי ומנהל כיום אורח חיים מסורתי. לאחרונה ראה אור ספר שיריו השני, "שעות ליד העולם" (הוצאת "קשב לשירה"), ובימים אלה הוא כותב רומן שיֵצא בהוצאת "עם עובד".

אוריה מבורך (30), נשואה ואם לשניים, גדלה באלקנה ומתגוררת באלון שבות. מלמדת יהדות במדרשת לינדנבאום, דוקטורנטית בתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן ומשמשת יועצת הלכה לענייני טהרת המשפחה.

צביקי הירש (37), תושב רמת גן, למד ולימד בעבר בישיבת ההסדר ברמת גן, בוגר לימודי טיפול בפסיכודרמה ועוסק בכתיבה. עורך הספר "יש לך כנפי רוח – על אמון האדם בעצמו ובחייו" מאת הרב אברהם יצחק הכהן קוק.

השיחה שלהלן מציגה כמה סוגיות עקרוניות המונחות על שולחנה של הציונות הדתית, וחושפת חילוקי דעות עמוקים והשקפות עולם מנוגדות, שמייצגים, כך נדמה, לא רק את קולותיהם של שלושת המרואיינים, אלא של רבים בחברה הדתית כיום.

צילומים: מרים צחי

צילומים: מרים צחי

תורה ותורת ישראל

אנחנו נמצאים בחג השבועות, חג מתן תורה. יש אינספור דרכים לתאר את המפגש עם התורה, ולהעניק מילים לקשר בין האדם לבין התורה. אילו מילים אתם נותנים לקשר הזה?

יונתן ברג: "כשאני מסתכל על התורה, נקודת המוצא שלי היא אנושית. אדם נתקל בחייו בסיטואציה של נעלם, של העדר, של ריק, של דבר לא ידוע. זו סיטואציה מפחידה מאוד, מאיימת, מרתיעה, שדורשת סוג של התייחסות. האנושות בחרה לתת לפחד הזה צורה, ארכיטקטורה, שמתבססת על טקסטים, על פולחן, על חברה. היהדות, מבחינתי, היא סידור אחד של העולם. במובן הזה, היא לעולם תהיה שווה לדתות אחרות, לסידורים אחרים של העולם. כל הדתות הן ניסיונות שווי ערך להסביר את העולם. מה ששונה הוא רק מידת ההצלחה שלהן.

"אני מכיר בעובדה שהסידור היהודי של העולם הוא הצלחה יוצאת דופן, בין כל הניסיונות של האנושות ליצור דת. היהדות היא גם הכי קרובה אליי בגלל השפה. אדם צריך שפה כדי לתקשר עם הנעלם, והשפה שלי היא עברית. אלה שני הדברים שבגללם אני חלק מהסיפור היהודי: מידת ההצלחה של היהדות, והשפה שאני נטוע בה. בפועל, אני הולך בתוך הגן העצום והנהדר של האנושות והיהדות, ואני חופשי לגמרי. אין לי עסקת חבילה, אין לי הכרח. החובה היחידה שלי היא הכֵּנות שלי מול הרגע, מול מה שנכון לי בין כל מה שהסידורים השונים של העולם, ובתוכם היהדות, מציעים.

"עבורי, השבת והתפילה הן שני מוקדים כאלה, שני מקומות שבהם הסידור של העולם בצורה היהודית פוגש אותי בצורה חזקה ועזה מאוד. ברגעים האלה אני נסוג מהאני הפילוסופי הכללי ומתמסר לחוויה הרגשית של התפילה. בתפילה אני אדם תמים, נאיבי, אני הולך עם זה עד הסוף. אני יכול להאמין באותו רגע בנוכחות מוחלטת של אל, בדיבור ישיר, בעובדה שהבקשה שלי מפעילה משהו בעולם. אבל מאחורי ההתמסרות הזו יש ידיעה שמדובר בסידור אחד, בדרך אחת, בשיטה אחת בתוך מכלול שיטות שכולן נכשלות מעצם קיומן. כל דת היא בסופו של דבר כישלון, חולשה. ההצלחה היא לעמוד מול הריק, להתמודד עם התחושה הלא מובנת ולהתמסר לה".

צביקי הירש: "השאלה 'מהי תורה' שייכת למשפחת השאלות הכי מסקרנות שישנן, והכי בלתי ניתנות למענה שישנן, כמו השאלות 'מהם החיים' או 'מהי אהבה'. השאלות הללו הן חלק מסודות הקיום החמקמקים שלנו, שנותנים משמעות לחיים, ואף על פי כן, כל המילים שאפשר לומר ביחס לשאלה הזו תישארנה דלות מאוד, ונדע שאנחנו רק רומזים ומשרטטים קווים למשהו שלעולם לא יבוא לידי ביטוי מלא.

"כמעט מאז ומעולם אני מסתובב עם חוויה שישנו סוד שמסתתר מאחורי הממשות, והסוד הזה חורג מגדרי המציאות ומכל מה שמוכר לנו. הסוד הזה הוא חלק ממה שידעתי בשלבים מסוימים לנסח כנוכחותו של א־לוהים בעולם. יש מישהו שלוחש כאן סודות. המציאות היא הלחישות שבהן הוא מסתתר, והתורה היא הלחישות שבהן הוא מתגלה. התורה היא סוד של מעיין חיים מפכה של לחישות של אלוהים בתוך המציאות. הוא מושך אותי בצימאון ובגעגוע אליו וברצון להרפות מן הממשות, אבל הוא גם מחזיק אותי כאן ונמצא איתי בתוך הממשות, ויוצר מתח בין השניים. במובן הזה, שלא כדבריו של יונתן, המושג 'תורה' מתאים לתורת ישראל בלבד, שאיננה תגובה אנושית למציאות אלא מקור המציאות עצמו".

אוריה מבורך: "אני מתחברת לאופן שבו צביקי מעמיד את התורה על הגרעין של הסוד שבה. אוסיף ואחדד שבעיניי התורה איננה הפתרון לסוד הזה. התפקיד שלה הוא לא למשמֵע, אלא להיות המסמן שמסמן שיש כאן סוד. היא מנכיחה את הסוד על כל חוסר המובנות שבו. לפעמים, דווקא המקום שבו אנחנו נופלים הוא המקום שבו אנחנו מנסים, בעזרת התורה, לפתור ולמשמע, ואז אנחנו עושים מעשה לא דתי בהגדרה.

"קירקגור יוצר את המשולש הידוע של האסתטי, האתי והדתי. אני חשה שפעמים רבות אנחנו מתייחסים אל התורה ככזו שאמורה להעביר אותנו מן האסתטי אל האתי, מן הסיפוק המיידי של הצרכים והחושים שלנו, שזה האסתטי, אל האתי, שזה הריסון העצמי או לחלופין המשמעות. למשל, התפיסה הרווחת היא שהתורה לוקחת את האירוע הסתמי של לקום בבוקר, והופכת אותו מאירוע סתמי וגשמי, 'אסתטי', לאירוע 'אתי' של 'מודה אני': 'צריך להודות על המובן מאליו', וכך פותרת את העניין של לקום בבוקר. אני מרגישה שבשביל זה לא צריך תורה. אני פוגשת את התורה דווקא בקפיצה אל המעגל הדתי של קירקגור, שלא נשאר במשמוע אלא עובר לרובד של הדתי, ונפתח אל הסוד".

יונתן ברג: "את מדברת על קפיצה מן הרובד האסתטי אל הרובד הדתי, אבל אני לא בטוח שהקפיצה הזו מצליחה להציל את המעשה הדתי מן האינרציה, שהיא המחלה הגדולה ביותר של כל דרך חיים. השאלה שלי היא האם יש בקפיצה מן האנושי, הפיזי, אל הדתי, רגע כלשהו של פער? האם יש שם השתהות, התבוננות? אם הזינוק אל הדתי נעשה מיד, באופן אינסטינקטיבי, ראשוני, לא מודע – בעיניי אין לדברים כל ממד דתי. מה שמפחיד אותי הוא כוח האינרציה. כאשר אתה מבצע את הקפיצה בין הקיום אל המשמעות בלי חשיבה ובלי חיבור, אתה פועל באופן ריק, אתה לא פוגש את הסוד. בלי המפגש הזה אין כל יכולת לקיים את אש התמיד הדתית. אפשר אולי לקיים שותפות חברתית מאוד עמוקה, אבל לא את הדתיות עצמה".

יונתן ברג:  חוסר היכולת של האורתודוקסיה לטפל בנושאים חברתיים בוערים כמו רווקות מאוחרת, דת ומדינה והקהילה הלהט"בית הוא פשיטת רגל. רבנים מפחדים לעסוק בנושאים הללו, כיוון שהם רוצים לשמר את מערך הכוח שלהם

יונתן ברג:
חוסר היכולת של האורתודוקסיה לטפל בנושאים חברתיים בוערים כמו רווקות מאוחרת, דת ומדינה והקהילה הלהט"בית הוא פשיטת רגל. רבנים מפחדים לעסוק בנושאים הללו, כיוון שהם רוצים לשמר את מערך הכוח שלהם

חיים ואינרציה

מה הרווח בעמדה שאתה מציג, שבוחרת כל פעם מחדש? האם זו עמדה אפשרית בכלל?

יונתן ברג: "היא אפשרית, היא תובענית, והיא דורשת פעולה מתמדת של מודעות ובחירה, שאחריה באה התמסרות מלאה. הרווח בעמדה הזו הוא היכולת לחוש אחדות עם העולם, להתקרב למגע עם הנעדר ולא ליפול לאינרציה. אפשר להגיע אל הרגע הזה רק באמצעות הפרדה בין המצב האנושי לבין המשמוע שלו. ברגע הזה אין שפה, אין סוציולוגיה, אין מאבק תרבותי ואין מאבק פוליטי. אתה נמצא בהוויה, ברגע. אני לא מקבל את העובדה שאפשר להגיע אל הרגע הזה רק מתוך פרקטיקת המשמוע של ההלכה. זה נדון לכישלון".

צביקי הירש: "אני רוצה להתייחס לדבריו של יונתן. אני מאמין שהתורה צריכה להוליד גם מעשים מאוד קונקרטיים, נוקדניים ופרטניים, שהם צורות ביטוי, סעיפים, של הסוד. כמו שאהבת אם לתינוק שלה, שהיא אהבה עמוקה שלא ניתנת לגילוי ולחשיפה עד תום, כוללת גם החלפת חיתול, שהיא מעשה סופר־קונקרטי חסר רבדים ורגשות עמוקים.

"אתה, יונתן, דיברת על כך שהיחס אל הסוד מחייב רגע של השתהות, של עמידה מול הנעלם. אני מאוד מבין את החוויה שאתה מתאר. יש משפט חשוב של ברנר במאמר קשה וחמור שכתב על היהדות ודתות אחרות, בשם 'על חזיון השמד'. ברנר כותב ש'כל דת באשר היא סותמת את חידת החיים בקש ובגבבה'. הדברים של יונתן מזכירים לי את הקביעה של ברנר. יונתן מפחד מאינרציה, ממעשים וטקסים ידועים מראש. אני מסכים שצריך לעבוד קשה כדי להתקשר למחוזות החיים העמוקים, ולא לחיות מכוח האינרציה. ואף על פי כן: חיים מכוח האינרציה הם חיים, והם חיים משמעותיים הרבה יותר מחיים תמידיים של חיפוש שאינם פוגשים את ביטויי החיים הממשיים.

"למשל, אדם שיש לו מערכות יחסים חברתיות כלשהן, אך אף פעם לא עוצר לבחון את מערכות היחסים שלו, בוודאי מפסיד הרבה מאוד – הוא לא מודע לרגשות שלו, לא חווה חוויות בין אישיות, וחייו דלים – אבל הוא חי. לעומת זאת, אדם שסגור בחדרו ולא מתקשר עם הסביבה כי הוא עסוק במלחמה נגד האינרציה, הוא אדם שלא חי. ההתעסקות ההלכתית הנוקדנית בשאלות כמו קשירת השרוכים היא מלאת חיים, גם אם אדם לא שוהה כל בוקר מחדש ובוחר במודע לקשור את נעל שמאל לפני ימין".

יונתן ברג: "אני כלל לא בז ומלגלג לאדם שעומד מולי עם השיח ההלכתי של קשירת השרוכים, וזה עוזר לו להתמודד עם חידת החיים ומביא אותו למפגש נכון יותר עם המציאות. אני מקבל את זה. אבל אי אפשר לנתק את הפעולה ההלכתית מן התמונה היותר רחבה שלה, שלפעמים מתפספסת. ובתמונה הרחבה הזו מתגלה שההלכה היא לא דבר מונוליטי שירד מן השמַים, נכנס לספר והגיע לחיינו.

"ההלכה, כמו כל דבר אנושי, מורכבת מהרבה רבדים, ונוצרה בתהליכים מסוימים, וגם בה יש מערכות של כוח, יש חצרות אחוריות, ויש מהלכים שנועדו לשמר את הכוח ולהשתיק את אלה שמאיימים על הכוח. אי אפשר לבודד את המעשה ההלכתי מן המרכיבים האנושיים שיצרו אותו. לצערי הרב, ההלכה כיום מבוססת קודם כול על מערכות של כוח, ורק אחר כך על איזושהי אמת דתית. חוסר היכולת המוחלט של האורתודוקסיה לטפל בנושאים חברתיים בוערים כמו רווקות מאוחרת, דת ומדינה והקהילה הלהט"בית הוא פשיטת רגל שקשורה אך ורק לעובדה שמערכת הכוח השתלטה על המערכת היסודית הערכית. רבנים מפחדים לעסוק בנושאים הללו, כיוון שהם רוצים לשמר את מערך הכוח שלהם. הם יודעים שעיסוק בסוגיות הללו יפתח את הגבולות ויביא לריבוי קולות, וממילא תאבד ההגמוניה שלהם".

 אתיקה והתמסרות דתית

צביקי הירש: "אני רק רוצה להציע את השאלה – האם כשמישהו מייחס שוב ושוב מניעים של כוחנות לזה שעומד מולו, זה מעיד על מי שהוא מדבר עליו, או שזה מעיד עליו בעצמו?"

יונתן ברג: "האמירה הזו היא בדיוק השיטה המוכרת של מחזיקי הכוח לשמור על המקום שלהם. ההיתממות הזו, שבה בעלי הכוח מאשימים את מי שמבקש מקום וכוח באמצעות חזרה על המילים מקום וכוח, כאילו שאפשר לעשות שינוי בלי לדבר עליו. השיטה הזאת מוכרת כל כך, שזה כמעט מביך לשלוף אותה שוב. תתמודד, אל תאשים אחרים".

אוריה מבורך: "הביקורת של יונתן על הממסד הרבני מעוררת אצלי הזדהות, אבל אני רוצה להפריד בין ההתמסרות כלפי אקט הלכתי כזה או אחר לבין התהליכים האחרים שתיארת, יונתן.

"אתה השארת את מערכת קיום המצוות במשלב האתי, שעוסק בסיבות ותוצאות: למה אישה הולכת למקווה? התשובה ששייכת למשלב האתי תהיה: 'כי יש הגמוניה כוחנית שרוצה למשטר את המיניות שלה'. תשובה אחרת, שהיא לכאורה הפוכה אבל לחלוטין לא מקובלת עליי, תהיה: 'היא עושה זאת כי הלכות נידה שומרות על האש שבזוגיות'. אני מציעה להסתכל על אותה אישה ולהבין שהמעשה הזה של הליכה למקווה טומן בחובו הרבה יותר מאשר סיבה ותכלית. אולי היא עושה את הדברים לא מתוך מקום אתי – אלא מתוך התמסרות דתית, שככזו, כל דיבוב ושיחה על אודותיה למעשה מפוגגים אותה. אני בעד לאפשר לעצמנו לקיים הלכה מבלי להצדיק זאת עבור עצמנו. לא מתוך מקום נמוך של היעדר שיקול דעת, אלא מתוך מקום גבוה, של מה שנמצא מעבר לסיבה ותכלית. בשיח ההורות, אגב, אנחנו מקבלים את זה יפה מאוד: למה אתה אוהב את הילד שלך? ככה. כי הוא הילד שלך. זה טיעון מעגלי. אני מציעה לקבל את זה גם בשיח הדתי.

"המעבר מהאתי אל הדתי הוא מעבר מן הליניארי – 'אני הולכת למקווה כדי לשמר את האש בזוגיות' – אל המעגלי – 'אני הולכת למקווה כי אני הולכת למקווה'. אני נותנת קרדיט לטיפוס הדתי שמקיים מצוות ממקום של התמסרות מעגלית, שנובעת מתוך עצמה: 'למה? ככה'".

יונתן ברג: "את זה אני לא מקבל. אני חושב שתמיד צריך להיות רגע של בחירה. האדם צריך לעמוד ברגע בחירי ביחס לפעולה ההלכתית שהוא עושה, לבחון כל הזמן את הקשר בין האקט הפולחני שהוא עושה לבין החיים. אחרי הבחירה הזו, אני מקבל לגמרי את ההתמסרות, את החריגה מהעצמי. אבל קודם צריכה לבוא בחירה".

צביקי הירש: "אני לא מסכים עם הדברים הללו. אם אדם ממלא רק את הבחירות שלו, ושואל את עצמו אם הוא בוחר או לא בוחר, הוא לעולם לא יחרוג מעצמו, כי הוא כל הזמן בוחר לחרוג. אדם שהחליט לוותר על אפשרות הבחירה, להביא ילד לעולם ולוותר על הבחירה התמידית של האם לקום בלילה או לא, הוא אדם שחרג מעצמו".

מבורך: "אני מסכימה עם צביקי, ואני חשה שבתיאור של יונתן יש פרדוקס עמוק. יחיד לא יכול לחרוג מעצמו באמצעות עיסוק בעצמו. סליחה שאני אומרת, אבל בעיניי אין כאן מפגש עם א־לוהות. במקום 'סגידה לא־לוהים' יש כאן 'סגידה לחוויית הסגידה'. המצוקה הגדולה בעיניי כיום היא לא איך לעבוד את השם, אלא איך להצליח לעשות את מה שמכונה 'עבודת השם' מבלי להתנגש כל הזמן בחזרה בקירות ה'אני' שלי. אני מרגישה שההלכה היא הסיכוי היחיד שלי לחרוג מעצמי לעבר משהו טרנסצנדנטי, שהוא 'לא אני'. לכן בעיניי מחויבות הלכתית היא כלי דתי הכרחי. לא רק כלי מעשי, אלא תיאולוגי, פילוסופי. רק באמצעות אקט שנשען על מחויבות יש לי אולי סיכוי לעמוד באמת מול המוחלט".

אוריה מבורך: אני מרגישה שההלכה היא הסיכוי היחיד שלי לחרוג מעצמי לעבר משהו טרנסצנדנטי, שהוא "לא אני". לכן בעיניי מחויבות הלכתית היא כלי דתי הכרחי. רק באמצעות אקט שנשען על מחויבות יש לי אולי סיכוי לעמוד באמת מול המוחלט

אוריה מבורך:
אני מרגישה שההלכה היא הסיכוי היחיד שלי לחרוג מעצמי לעבר משהו טרנסצנדנטי, שהוא "לא אני". לכן בעיניי מחויבות הלכתית היא כלי דתי הכרחי. רק באמצעות אקט שנשען על מחויבות יש לי אולי סיכוי לעמוד באמת מול המוחלט

קדושה וערכים ליברליים

אני רוצה ברשותכם לעבור לנושא אחר. ישנה בציונות הדתית כבר לא מעט זמן תחושה של קיטוב בין שני מחנות גדולים – מחנה דתי־ליברלי, ומולו מחנה שמרני־חרד"לי, שהגרעין הקשה שלו נמצא בישיבות "הר המור" ובנותיה. אתה, צביקי, קשור כבר שנים רבות לישיבת רמת גן, שאפשר, כך נראה לי, לשייך אותה לאחד משני המחנות הללו. כיצד אתה רואה את התהליכים שעוברים על הציונות הדתית, וכיצד אתה צופה שהדברים יתפתחו?

צביקי הירש: "אני רוצה להתייחס להתרחשויות בחברה הציונית־דתית בכמה מישורים. במבט על, קורים היום דברים טובים וחשובים בציונות הדתית. יש תהליכי בירור וגיבוש זהות, והבנה שדברים לא יכולים להמשיך ולנוע מכוח האינרציה, אם להשתמש במושגי הדיון הקודם, ואני שמח על כך.

"יחד עם זאת, בתהליך הזה מתרחשים גם דברים פסולים, של חוסר נאמנות ליהדות ולדבר ה', חלקם גם מקבלים במה במוסף הזה. קיים מתח בין מה שרבים בציונות הדתית חווים כחיים ובין מה שהם חווים כתורה. החוויה הקיומית של לא מעט אנשים דתיים היום היא חוויה שיש בה מחויבות כלשהי למערכת ממשטרת, שהיא בעצם לא יותר ממסגרת חסרת תוכן, ומולה, מול היהדות הזו, יש היצרים, ההתמודדויות, החיים הצבעוניים והמסעירים. אני מרגיש שהמושג 'קודש' אצל רוב האנשים שאני פוגש מתפרש כאוסף של צווים אוסרים, לא מעבר, לא כמשהו שיש לו תוכן מצד עצמו. ברור שכשזה העימות, ידה של המערכת הדתית לעולם תהיה על התחתונה. היהדות והתורה לא מורגשות כגורמים שיש בהם אתגר, תסיסה ובשורה. כחברה ציונית דתית, אנחנו צריכים קודם כול להפוך את עולם הקודש למוקד החי שלנו.

"אני מרגיש שהגענו לנקודה שבה ברור שיש גם התנגשויות בין ההארד־קור של היהדות לבין עולם ערכים ליברלי מערבי עכשווי, ואי אפשר יותר לברוח מזה. אני מעריך ומוקיר את המתח שבין עולם ערכים מוסרי לבין מה שאנחנו מבינים מהתורה, והמתח הזה חשוב ועשוי להיות מפרה, אבל לא כל אחד יכול לעקם את האף ולומר כל מה שהוא רוצה על המתח הזה.

"אחד הדברים שצריך לעסוק בהם – ואני משתדל לעשות את זה בכתיבה שלי – הוא הצגת יהדות שמתאימה לחיים, שלא מתכתשת איתם ולא מתנצחת איתם. צריך להראות את הנועם ואת היופי של היהדות, את המקום שבו היא נוגעת בחיים ומלבה אותם ומוסיפה להם משמעות. אך לצד זאת, אני מברך גם על כך שהגענו לצמתים של התנגשות. טוב שיש גם מקומות שבהם אנחנו חייבים להחריג את עצמנו מעולם הערכים האנושי שלנו. אל מול הקונפליקט הזה צריך לשאול, במושגים למדניים, מיהו ה'מוציא מחברו' שעליו הראיה. התחושה שלי היא שרבים בציבור הדתי היום רואים את התורה כזו שצריכה להביא ראיות וצידוק. זהו מצב מצער וחולה בעיניי".

הביקורת שלך מתייחסת גם לרבנים מן הזרם הליברלי יותר?

"תסתכל, למשל, על ארגון 'בית הלל'. אמנם יש שם רבנים שקוטנם עבה ממותניי, אך מלבד העובדה שרבנים רבים שקוטנם עבה עוד יותר אינם מוכנים ליטול חלק בבית הלל, האמירה הציבורית של הארגון הזה בעייתית מאוד לטעמי. נדמה לי כאילו הסאבטקסט של בית הלל כלפי החברה הדתית והישראלית הוא בעיקר אישוש של הנוחות שלה מעצמה ומן המקום שלה. אין העזה וקריאת תיגר על מוסכמות, אין הצעת אופק שבאמת חורג מהקונצנזוס המובן מאליו כמעט עד כדי דביקות. יש ניסיונות מאומצים למצוא בהלכה פתחים להתאמתה לסגנון החיים המקובל, וגם המקומות שבהם בכל זאת יש ערעור על מוסכמות נראים חיוורים מאוד. אני לא מוצא בקריאות הציבוריות של בית הלל הזדמנות אמיתית לצאת מאזורי הנוחות שלנו כחברה אנושית מערבית. האם באמת צריך בית מדרש כל כך רחב כדי לזעוק נגד 'האח הגדול'? האם זאת הבשורה?"

אוריה, את חברה בבית הלל. את מזדהה עם הביקורת של צביקי?

אוריה מבורך: "אני שומעת את הביקורת על ה'דתיות הנוחה' שבית הלל מייצג בעיני צביקי. אני רוצה לייצג פה את עצמי בלבד ולומר שאין ספק שאני באופן אישי לא מוצאת הרבה עניין בדתיות בורגנית, שבעה, מרוצה מעצמה ונוחה לעצמה. מבחינה תורנית, אין דבר יותר משעמם בעיניי משיעור תורה או מטקסט תורני שכל כולו אישוש של המצב הקיים. אני אגיד יותר מזה: יש מקרים מסוימים שבהם כאשר ה'תורה' מגויסת לאישוש של מצב קיים ולהדיפת קולות חתרנים המאתגרים אותו הדבר הזה גובל בחילול השם. וכאן בדיוק אני מגיעה לשאלה מדוע קם בכלל ארגון כמו בית הלל.

"הייתה תחושה מאוד רחבה בציבור הדתי, ואני מדברת על אותו פלג משמעותי מהציבור הדתי שמוצא את עצמו כיום מזוהה עם בית הלל, שקיים ואקום בכל מה שקשור להנהגה דתית הלכתית. שנוצר פער מביך וחסר הצדקה בין התפיסה העצמית של הפרט והקהילה לבין מי שמתיימר להתוות עבורם קו הלכתי. אתה מדבר על נוחות, ואני רוצה לספר לך את מה שאתה כבר יודע, שאין דבר יותר נוח מלכסות את העיניים ברטייה שחורה שנקראת כביכול 'יראת שמים', ולהפקיד את כל שיקול הדעת המוסרי והערכי שלך בידיים של מנהיג רוחני. אין דבר יותר נוח מלהכחיש מצוקה אנושית, להדחיק אותה ולהתעלם ממנה, במסווה של 'דבר ההלכה'.

"אתה מדבר על דתיות נוחה? שים לב שזו לא המצאה של בית הלל. אני רואה את בית הלל כמוסד שעניינו לשמש פה הלכתי לציבור שלם שלא מוכן לוותר להלכה, שמתעקש עליה. שלא מסכים להותיר אותה בחוסר הרלוונטיות והעליבות שהיא כמעט נקלעה אליה. שאלות הנוגעות למשל לחייה של האישה הדתית, למקומה בריטואל הדתי ובסוגיית התרומה למדינה, לא יכולות להימסר אך ורק לידיהם של מנהיגים שהיחס שלהם לפמיניזם הוא כל כך אטום, עד כי הם מעולם לא פתחו וקראו מאמר אחד בסיסי בתיאוריית המגדר.

"ושוב, אתה יודע כמה זה נוח לסגור את החלון מפני הרעש שעושות הפמיניסטיות שם בחוץ. מאוד נוח. אז חלק מלהקשיב לציבור שלך זה גם לדעת במה הוא צופה להנאתו בטלוויזיה. גינוי של האח הגדול זה בדיוק הניסיון שלא ליפול להנהגה אליטיסטית ומנותקת שסוגרת חלונות".

צביקי הירש:  האמירה הציבורית של "בית הלל" בעייתית מאוד. אני לא מוצא בקריאות הציבוריות שלהם הזדמנות אמיתית לצאת מאזורי הנוחות שלנו כחברה אנושית מערבית. האם באמת צריך בית מדרש כל כך רחב כדי לזעוק נגד "האח הגדול"?

צביקי הירש:
האמירה הציבורית של "בית הלל" בעייתית מאוד. אני לא מוצא בקריאות הציבוריות שלהם הזדמנות אמיתית לצאת מאזורי הנוחות שלנו כחברה אנושית מערבית. האם באמת צריך בית מדרש כל כך רחב כדי לזעוק נגד "האח הגדול"?

רבנות, אידיאולוגיה ותרגום

אבל יש לזה גם מחיר.

"בוודאי. וזו הנקודה שבה אני מסכימה עם צביקי. אני לא חושבת שיכולה לצאת תורה עמוקה מתוך ארגון ממוסד וציבורי, באשר הוא. כאשר התורה מתמסדת, מתנהלת באופן המוני, מפיצה את עצמה על גבי האינטרנט במאמרים קצרים באתרים פופולריים, היא הופכת לרדודה. אני שותפה לחסר הרוחני שצביקי מתאר, אבל אני לא חושבת שארגון בית הלל מלכתחילה מתיימר להציע טקסטים חדשים להתנדנד איתם בדבקות בטיש של סעודה שלישית. המטרה שלו היא אחרת".

צביקי, אתה חושב שהציונות הדתית עומדת בפני פיצול?

צביקי הירש: "בהחלט ייתכן שזה יקרה, ולעתים אני אומר במידה מסוימת של הומור לחבריי שזה מעציב אותי, בעיקר כי נדמה לי שאני הולך למצוא את עצמי בסירה אחת עם הקנאים החשוכים… יש בי כמיהה עמוקה לצבעוניות, לרוחב אופקים, לתרבות ולעושר של יצירה וגיוון, אבל בסופו של דבר, אם אצטרך לבחור בין נאמנות לה' ולתורתו ובין עושר וצבעוניות, אבחר עם כל הכאב, אך ללא כל ספק, ב'קנאות החשוכה', אותה קנאות שנאמנה לכל הפחות למקור החיים.

"נדמה לי שגם הרב קוק, יחד עם הקריאה שלו למחנה החלוצים הכופרים ולמחנה הקנאים הירושלמים ללמוד זה מזה, מתאר את הכפירה ככזאת שבאה מתוך תביעת חיים, אך בסופו של דבר פונה אל המוות, ואילו היהדות המצומקת מתוארת על ידו כדלה מאוד, אבל כמשמרת את מקור החיים העשירים".

יונתן ברג: "השאלה בעיניי היא היכן נמצאת ההתמודדות העמוקה יותר עם העולם – האם בקנאות החשוכה, או ב'צבעוניות', בתרבות, באמנות, במקום של הקונפליקט. דווקא אצל אלו שמייצגים את המתח בין הערכים הליברליים לערכים היהודים נמצאת ההתמודדות עם העולם, ולא בקנאות החשוכה. בקנאות אני לא רואה ניסיון לשיחה עם העולם ועם התהליכים שמתחוללים בו. אני רואה בעיקר סגירות, יצירת ממלכה שבתוכה אפשר ללבות את אש הלאומנות והפחד. במקום הצבעוני, היצירתי, האמנותי, יש תנועה, יש חשמל, יש התפתחות. המקום שבו יש תסיסה והתפתחות הוא הרבה יותר נכון וחשוב מהמקום של הקיפאון.

"צריך לקחת בחשבון דבר אחד: כל הדיבורים על חיים אמוניים וקדושים נכונים רק ביחס לחמישה אחוזים מהציבור הדתי־לאומי. ב־95 אחוז מהציונות הדתית יש מצווה מרכזית אחת – המצווה הבורגנית. איכות החיים, רמת החיים, חינוך הילדים, הטיסות לחו"ל. מי שהשיג הישגים כלכליים מדורג גבוה יותר אפילו מן הרבנים. הדרך לפתור את המחלה הבורגנית היא דווקא האופציה ה'צבעונית' שצביקי שולל. כרגע יש מעין היפרדות של ראש חץ בין החמישה אחוזים לתשעים וחמישה האחוזים. יש חמישה אחוזים שמסתגרים בישיבות ומצהירים הצהרות סגפניות, מסתגרות, ולעומתם יש 95 אחוזים שחיים חיים בורגניים, ושותפים לחלקים הכי נמוכים ורדודים בשיח הליברלי, שבהם איכות החיים היא המצווה הראשונה.

"היכולת היחידה לחולל שינוי בקרב הרוב הבורגני הדומם היא רק על ידי המפגש האמנותי, הצבעוני, שמברר את מערך החיים האמוני יחד עם החשיבה המערבית, ומנקה אותה מן הבורגנות. מה שקורה עכשיו הוא שרוב הציבור אומר לעצמו – אוקיי, חמשת האחוזים הללו מייצגים אותי בדיבורים שלהם; שימשיכו לדבר, הם גם ככה לא רלוונטיים. שהרב צבי טאו ותלמידיו ב'הר המור' ימשיכו לריב על לימוד תנ"ך או גמרא או שימור המרכזיות של עצמם, אותנו זה לא מעניין, אנחנו נמשיך לחיות כבורגנים. אם חמשת האחוזים הללו, ראשי הפירמידה, היו באים בחיכוך עם עולם הערכים הליברלי, הרוב הדומם היה אומר – רגע, יש שם תרבות, יש שם מוזיקה, בואו נקשיב. זה ההבדל.

"אם המיינסטרים של הציבור הדתי היה נחשף למקום של התמודדות אמיתית תרבותית כנה עם התנ"ך, למשל, היה שווה להקשיב לזה. אבל כרגע, חמשת האחוזים של החרד"לים לא מאתגרים את 95 האחוזים הבורגניים – הם מייבשים אותם. דווקא עמדה של קונפליקט, של יצירה רוחנית, של תסיסה אמנותית, יכולה לאתגר את הציבור ולנפץ את הבורגנות".

צביקי הירש: "אני שומע את הדברים של יונתן על ישיבות הקו, ואני מודה שאני קצת עומד מול שוקת שבורה. אני באמת מוצא בדיונים האלה של החמישה־אחוזים, של הרב טאו ותלמידיו, למשל, הרבה צבע ועניין ורלוונטיות. קח למשל את הנושא של הבחירות לרבנות הראשית. כולם דיברו על בחירות יצריות ומלוכלכות מאוד, ואולי יונתן רואה שם מאבק כוחני על הגמוניה, ואילו אני ראיתי ויכוח אידיאולוגי תוסס, חשוב ונוקב, גם אצל הרבנים שאני מזדהה עם דרכם וגם אצל הרבנים שלדעתי טעו טעויות חמורות".

יונתן ברג: "אין מחלוקת על כך שאולי היה שם דיון אידיאולוגי. אבל לא רק שבציבוריות הישראלית התהליך הזה נחווה כיהדות של מדון ושל חדרים אחוריים; גם הציבור הדתי לאומי ראה את הבחירות האלה כאירוע אנטי־רבני ואנטי־יהודי. אם אתה מוצא במפגש עם ישיבות הקו צבעוניות ותסיסה, או שתיקח אחריות ותסביר לציבור מדוע, או שתבין שזה בעיקר יוצר אנטגוניזם, ותיסוג משם. אי אפשר להמשיך עם היידישקייט הזה, כשהריאקציה של הציבור היא הפוכה".

צביקי הירש: "לכן אמרתי שאני עומד בפני שוקת שבורה. אני מתקשה לתרגם לציבור את הצבעוניות והרלוונטיות שאני מוצא, למשל בדוגמה שהעליתם, בדיונים של ישיבת הר המור. אני קורא עכשיו את 'חיי שלמה מימון', האוטוביוגרפיה של שלמה מימון, הפילוסוף היהודי פורק העול בן המאה ה־18, ומשהו בי מזדהה עם חיבוטי הנפש והתביעה הגדולה שלו כלפי היהדות. אבל מנגד אני אומר: אם האדם הזה היה בחצרו של המגיד ממזריטש, וכל מה שהוא מצא שם זה קטנות ודלות ויידישקייט של הרינג, הבן אדם עיוור, נשמתו עיוורת. כי אני יודע שאצל המגיד יש חיים אדירים. כך אני מרגיש לגבי תופעות רבות בימינו, כמו ישיבת הר המור שהזכרתם – יש שם חיים אדירים, ורוב הציבור כלל לא מודע לזה".

יונתן: "אז זה בדיוק מה שצריך לעשות – לקחת את מה שנחווה כדבר מאובן ואטום, ולהפוך אותו לחי. אבל רוב הרבנים של חמשת האחוזים הללו לא מבינים שהם צריכים לעשות עבודת תרגום. העניין הוא לא להציג את הדברים כמות שהם, אלא לעשות איתם תהליך, ואז להגיש אותם החוצה".

יהודה ושומרון והישראליות

יונתן ואוריה, שניכם גדלתם ביישובים ביהודה ושומרון – יונתן בפסגות ואוריה באלקנה. שניכם, אני מניח, עברתם תהליך ביחס למקומות שגדלתם בהם. מה תוכלו לספר על התהליך הזה?

יונתן ברג: "השיחה על התנחלויות חוזרת אחורה אל הפרויקט הגדול של הציונות הדתית – הניסיון לאחד בין ההשכלה והציונות ובין העולם החרדי. הניסיון ההיסטורי הזה נכשל. הנהייה אחרי הרצי"ה קוק הכניסה את הציונות הדתית לתוך מערכת מאוד מצומצמת שעשתה רדוקציה לתורת הראי"ה קוק. המפגש של הרב צבי יהודה ותלמידיו עם הפוליטיקה היה המסמר האחרון בארון הקבורה של פרויקט התיווך הזה, שהפך להיות פרויקט לאומני.

"בעשרות השנים שעברו מאז, הציבור הדתי לאומי הפך למבודד, לסגור, לחסר השפעה, ומה שבעיניי הכי חבל הוא שכל מערך העורף של הציונות הדתית נשאב להתנחלויות. גולת הכותרת של תושבי גבעת שמואל ופתח תקווה וירושלים הייתה שיש להם בן דוד בהתנחלויות. הציונות הדתית איבדה את המושכות והלכה לעבר נתיב אחד. צו השעה הוא יציאה מן השטחים וחדירה אל תוך עורקי הדם המרכזיים של הישראליות, לא במובן של מיסיונריות והשפעה אלא במובן של התערות, של שותפות, של להיות עוד קול, עוד פנים ברחוב הישראלי.

אני אופטימי כי אני חושב שציבור המתנחלים מבין שזה מה שהולך לקרות. כולם מבינים שההתנחלויות לא יכולות להתקיים לאורך זמן, ולו רק מסיבות הומאניות. לא יכול להיות שתהיה עיר כמו רמאללה, ומולה יעמוד פרבר יהודי עשיר, על גבעה עם גגות רעפים וגני משחקים עליזים, בלי שום תקשורת עם עיר שנמצאת במאבק יומיומי על הקיום שלה. זה לא ייתכן מבחינה אנושית בסיסית".

אוריה מבורך: "כשהדיון מגיע למחוזות הפוליטיים, משהו בי נסגר. יש לי צלקת בכל מה שקשור לנושא הזה. אני מתנחלת כל החיים שלי, ולא משנה כמה בית הוריי השריש בי דתיות עצמאית ויצירתית, עדיין ההשפעה של אווירת ההתנחלויות הכללית הותירה בי סוג של שריטה.

תחשבו מה זה לגדול לתוך שיח דתי שמעורבב באופן בלתי ניתן לאבחנה עם השיח הפוליטי. המושג 'אמונה' מתורגם לארץ ישראל, 'גאולה' היא מדינת ישראל, ו'אמת' היא מפלגה שצריך או לא צריך להצביע לה. השיח הזה מחק את היכולת שלי להתמודד עם כל קשר שנעשה בין דתיות לבין פוליטיקה. כל החיים אני נאבקת על כך שיפסיקו לדבר איתי במונחים הפוליטיים. אני מתקוממת כלפי החינוך הזה ששרט אותי, שבגללו אני לא יכולה להישיר מבט בצורה נורמלית אל הפוליטי.

לגופו של עניין: בעיניי, יציאה מן השטחים היא עוול מוסרי לא פחות מהישיבה בהם. אני קשורה להתנחלות בקשר עמוק של אדם לביתו למולדתו ולסיפור חייו הקמאי ביותר, ובאותה נשימה, אני לא מסוגלת לסבול את ההצדקה הלאומנית־ שניתנת כיום למצבם של הפלסטינים. אני חושבת שאם נמשיך להיות אטומים כלפי הפלסטינים – שהם היצורים הכי שקופים היום בחברה הישראלית – אולי הקב"ה יגיד את דברו, ויהיה פינוי, וזה יהיה עונש על האטימות שלנו.

שים לב שאני מודעת למחיר המוסרי שאני משלמת – אינני זכה ונקיה מאלוקים ואדם. לא אמרתי פה אמירה נאורה. בכלל יש לי קושי עם "התנארות", לא רק בשיח הפוליטי. דיברנו על פיצול בין 'ממלכת יהודה וממלכת ישראל' – בין חרד"ליים לליברלים. כמו יונתן וצביקי, גם אני לא מוצאת את עצמי בשום צד, גם לא בליברלים. במפגש של הדתיות עם המסננת של שיח הנאורות, נושרים ומסתלקים רכיבים מהותיים, שמהווים בעיניי את ההבדל הקריטי בין דת לבין תרבות. אותם רכיבים דתיים שמגולמים במילים שורפות ופרועות כמו: להט, קדושה, דבקות. הדתיות הליברלית מנסה לצייר תמונה יפה והרמונית של דתיות מתקדמת, ובכך מתרבתת ומבייתת את הממדים הפראיים של הדתיות.

מבחינתי, בין דת לבין נאורות שורר קרע, ובתור אזרחית העולם המערבי, זה אומר שהקרע הזה קיים בתוכי. אני לא מוכנה לתפור את הקרע כמו הליברלים או להדחיק אותו כמו החרדלי"ם, אלא לחיות אותו. אני מחפשת בעצם קטגוריה שלישית, שאגב, מגולמת היטב בתורת הרב שג"ר. אני קוראת לעיצוב של קול שמרני־ליברלי, שחי את הדיסוננס. טיפוס דתי שהדבקות ואפילו הקנאות הדתית שלו, לא מנותבת להדיפת מורכבויות פנימיות שעולות בקרבו, אלא למינוף של הסתירות הללו לעבודת ה' מאתגרת ורגישה. אבל זה מצריך קודם כל הגדרת גבולות ברורים, ויכולת הזדהות. הרבה אנשים היום לא אוהבים להגדיר את עצמם, וזה סימפטום של עוד משהו שמפריע לי בחברה הדתית הליברלית – מין ניסיון לדבוק באינדיבידואליזם שלא אומר שום דבר. למה קשה לנו לעמוד מאחורי עצמנו ומאחורי ההגדרות שלנו? למה קשה כל כך לומר: 'אני דתייה', 'אני חילוני'?

אני משערת שאתם שמים לב לטון השיפוטי שעולה מדבריי, ואני רוצה להגיד שאתם צודקים, אני אכן שיפוטית. מבחינתי אהבת ישראל זה לא לפחד להיות שיפוטי כלפי מי שאתה אוהב ומכבד. מבחינתי להקשיב לך באמת זה להתנגש איתך באמת. המפגש קורה בהתנגשות ולא בהנהונים הדדיים. אני חושבת שאם נסכים להתחייב ולעמוד מאחורי ההגדרות שלנו אולי סוף סוף נוכל לדבר".

מחויבות הלכתית והגדרות

אני חושב שחלק מהקושי לעמוד מאחורי הגדרות נובע מהקושי הגדול יותר – להגדיר. להגיד מהו דתי ומהו חילוני.

אוריה מבורך: "קיום תורה ומצוות, מחויבות הלכתית, הוא הקריטריון שעל פיו עלינו להגדיר את גבולות הגזרה של הזהות הדתית שלנו. בעיניי זה צריך להיות ככה, בכוונה, אפילו שזה מאוד חיצוני. אין כאן חס וחלילה קריטריון להערכת אופיים וטיבם ומוסריותם של אנשים, אלא קריטריון להבחנת הציבור שעליו אנחנו מדברים.

"מבחינה אינטלקטואלית אני יכולה להכיל הכול, אבל המחויבות ההלכתית היא הגדר שקובעת מה חלק מהציבור שלי ומה לא. אני אומרת את זה דווקא כי שבעתי מהרצון לברוח מהגדרות; אני נמצאת במקום שרוצה לחזור אל ההגדרות הישנות. אם מישהו רוצה להיפגש איתי, הוא ייפגש איתי דרך ההגדרות. זה אני מאחורי ההגדרות האלה, ודרך זה אני רוצה להיפגש.

ההגדרה הזו מוציאה מישהו כמו יונתן ברג, למשל, שעזב את העולם הדתי, אל מחוץ למשוואה.

יונתן ברג: "כן. אני מבין שהמחלוקת בינינו עמוקה מאוד. התנועה הבסיסית שלי בעולם היא היכולת שלי לייצר שיח עם כל אדם, מבלי שאני מציב את הגבולות של אני והוא. אוריה רוצה לייצר גבולות של מי בפנים ומי שבחוץ, ואני לא מקבל את זה. אני מקבל את המכנה המשותף האנושי או היהודי, ואני לא משרטט גבולות גזרה. אני קרוב נפשית ורוחנית לאנשים שכבר לא מחפשים את ההגדרות האלה.

"אני מתפלל בבית כנסת בתל אביב שאין בו רב, ויש בו כל הדמויות – ליטאים, מזרחים, חוזרים בתשובה, חוזרים בשאלה. כולם נמצאים בשיח מאוד עמוק אחד עם השני ועם היהדות, ואין גבולות גזרה הלכתיים או לכל הפחות יש עליהם דיון נוקב וער. הדיון הזה הוא פטרוני מלכתחילה: האם אני מכניס אתכם או לא מכניס אתכם בתוך השיח הזה. מבחינתי, אין הבדל בין דתי לייט שנמצא ברווקות מאוחרת ועובד במקצוע חופשי לבין אדם שנמצא בסירה של ישיבת רמת גן. אני לא מקבל את השיח הפטרוני הזה של האם אתה נכנס אליי או לא. אני אופטימי, כי רוב מי שקרוב אליי והולך איתי הם אנשים שמסוגלים לחיות לא מתוך חלוקה להגדרות. הלוואי ונהיה במקום הזה".

פורסם במוסף 'שבת' , 'מקור ראשון'א' סיון תשע"ד, 30.5.2014 


קריאה אינטלקטואלית בחשכת הליל |איתמר אלדר

$
0
0

חוויית התפילה עוברת שינויים ומבקשת חידוש. עיון טקסטואלי רואה בה התרחשות הלכתית ומבקש לאתר בה את יסודות האמונה, אך מה עם הצורך הפנימי להביע רחשי לב?

Bik18--cover-for-printשיח ישעי

תפילת שמונה עשרה ויסודות האמונה

עזרא ביק

ספרי מגיד, הוצאת קורן, 2014, 267 עמ‘

הרב עמיטל היה נוהג לספר על בעל קמעות שהגיע למז‘יבוז‘ וביקש למכור את מרכולתו. אנשי העיר פנו לבעש“ט לברר אם מדובר ב“איש מקצוע“ או בשרלטן. הציע להם הבעש“ט לשאול את בעל הקמעות האם יש לו קמע העוזר לכוונה בתפילה. אם ישיב שאכן יש לו – יהיה זה סימן עבורם כי הוא שרלטן.

אין נוסחת קסם להתמודד עם השחיקה של הכוונה בתפילה, ובוודאי הדבר נכון עבור התפילה המנוסחת שאליה אנו שבים מספר פעמים בכל יום. ובכל זאת, נעשו ונעשים ניסיונות שונים להעניק לתפילה חיים חדשים.

כיוון אחד נוגע להעצמת חוויית התפילה. הוא איננו עוסק בטקסט עצמו, אלא בכל מה שסובב אותו. ביצירת אווירת תפילה מרוממת, מרגשת ומפעילה את הלב ואף את הגוף, או בעבודה פנימית החותרת להתרכזות, להעצמת חווית העמידה לפני ה‘ על ידי כלים מכלים שונים (דמיון, מדיטציה וכדומה).

כיוון שני הוא הניסיון לעיין בטקסט ולמצוא בו משמעויות נוספות וחדשות על המוכרות. גם כאן מנעד הניסיונות הוא רחב ביותר. מכוונות מעולם הסוד דרך אינטרפרטציה קיומית–אישית לטקסט, כדרך שעשתה החסידות, ועד עיון טקסטואלי הגותי.

מסע מברכה לברכה

ספרו של הרב עזרא ביק, שלשם הגילוי הנאות אגלה שזכיתי להיות תלמידו בישיבת הר עציון, הינו עיון טקסטואלי בנוסח התפילה, אולם מגמה אחרת עומדת לנגד עיניו, כפי שעולה מן המבוא לספר – חשיפת חכמת חז"ל המשוקעת בטקסט לשם מציאת יסודות האמונה והעבודה. הניתוח הטקסטואלי בספר זה איננו משרת את השאיפה להתכוון בתפילה, שהרי התנועה היא הפוכה, וכפי שהוא מוסיף: "החוויה של המתפלל, במיוחד בשמונה עשרה שהיא התפילה היומית ובמידה רבה היא הסביבה הדתית של כל חיינו הרוחניים, מהווה עריסה שממנה צומחת הבנה אינטלקטואלית" (עמ' י"ד).

על אף הודאת בעל דין זו במבוא, ביקשתי בספר זה יותר ממה שהוא התיימר לתת. ראשית, מפני שלמרות הנחת היסוד של הרב ביק נותרתי מעט ספקן, האמנם מחשבת חז"ל משתקפת מתוך נוסח הברכות. ושנית, בשל העובדה שמצוקת הכוונה בתפילה בוערת בי ובתלמידיי הפונים בשאלה זו שוב ושוב, ומתוך ייחול לכך שעיון טקסטואלי מודרני יעניק פשר חדש וממילא תנועה חדשה בתפילתנו.

הספר ערוך על סדר תשע עשרה הברכות שבתפילת עמידה. המתודולוגיה הפרשנית של המחבר סדורה. אמנם לא מדובר ב"ביקורת הטקסט", המבקשת לבדוק באופן שיטתי ויסודי את הנוסח והתפתחותו כדוגמת ספרים אחרים על התפילה (כגון: "התפילה בישראל" של אלבוגן, "נתיב בינה" ליעקובסון ואחרים), אולם המחבר אכן מבקש לתור אחר המקורות המקראיים של הברכה, ולאחר מכן החז"ליים, והוא אף נעזר בפרשני הנוסח שאמנם אינם רבים אך בהחלט מוסיפים עוד נדבך.

לדוגמה: הבנת ההקשר המקראי שממנו שאבו חז"ל את ברכת "מגן אברהם", המפגישה אותנו ראשית עם נקודת מבטו האוניברסלית של מלכיצדק האומר "ברוך אברם לא־ל עליון קנה שמים וארץ", ובהמשך עם הבטחת ה' לאברהם בברית בין הבתרים "אנכי מגן לך", ולאחר מכן עם דברי חז"ל על פחדיו של אברהם שהביאו להבטחה זו. כל אלה מתורגמים לעמדה של חז"ל ביחס ליסוד התפילה: "תפילת האבות נושקת לתפילת האדם הלא יהודי, ואלוהי התפילה איננו המוציא ממצרים או נותן התורה, אלא א־ל עליון קונה שמים וארץ" (עמ' 27).

המסע שמעביר אותנו הרב ביק מברכה לברכה בתפילת העמידה אכן שופך אור משמעותי, כפי שהוא מבטיח, על "יסודות האמונה". מהי משמעות הקדושה לפי חז"ל: "הקדושה היא מידת השלמות, ובהכרח נשגבת מעל העולם" (77); תפקיד הדעת והחכמה במסגרת עבודת ה': "אם האדם עצמו הוא מרכבה לשכינה, אם הוא עצמו קדוש, אזי הוא יכול להשתתף בחכמה האלוהית ולהיות מחונן בדעה בינה והשכל" (92); היחס לרפואה (135); סדר הגאולה על פי חז"ל: "בברכה הזאת (= קיבוץ גלויות, א"א) אנו פותחים את סדרת הברכות העוסקות בתהליך הגאולה. סדר הברכות מלמד אותנו על התהליך. הצעד הראשון הוא כינון חברה אורגנית מאוחדת. הצעד הבא, בברכה הבאה, הוא השתתת אותה החברה על אדני הצדק והמשפט…" (159).

לחדש דבר ממעמקי לב זך. ליד קבר 
ר' אלימלך מליז'נסק צילום: אי.פי.אי

לחדש דבר ממעמקי לב זך. ליד קבר 
ר' אלימלך מליז'נסק
צילום: אי.פי.אי

נגיעה באינסוף

מבחינה זו הספר אכן עומד בציפיות שהוא הציב בראשיתו, ובניתוח מעמיק, יסודי ומקיף אנו נפתחים להשקפת חז"ל ולנגיעה עמוקה ביסודות האמונה. בסיומו של הספר, בפרק האחרון "תחנונים שלאחר התפילה", נוגע המחבר בשאלה שבה פתחתי וקובע כי לכאורה מצוקתי ומצוקת רבים אחרים, כשם שהיא באה רק בסוף ספרו, כך גם ככל הנראה תתמלא רק בסוף התפילה.

המחבר שואל האם הנוסח הקבוע השיטתי, שזה עתה ניתח אותו פלאים, איננו חותר תחת "נשמת התפילה… משמעות התפילה כהשתפכות רגשותינו הפנימיים", ועל כך הוא משיב: "התשובה לשאלה זאת היא במידה רבה הרעיון שעמד ברקע כל דיוננו… הדגשתי שמהות התפילה כעבודה, עבודת ה' – מבוססת על חיוב, על שירות ועל עבדות, ולא על צורך אישי פנימי להביע רחשי לב או לגעת באין סוף. התפילה ההלכתית אינה קריאה נואשת בחשכת הליל של הנשמה האבודה. לא צפוי ששלוש פעמים ביום יתפלל האדם מתוך רצון פנימי עמוק… האדם משרת את האלוהים בתפילה, בהצהרתו שהוא תלוי בו יתברך ובפנייה אל ה' בבקשותיו שימלא את צרכיו" (258).

בנקודה זו אני הקטן מבקש לחלוק על רבי, ולהיתלות באילן גבוה – רבו שלו!

הרב סולובייצי'ק, שהרב ביק מצטטו לא מעט בספר, עמד רבות על התפילה כשירות. על העמידה לפני מלך. אולם לצד זה ישנן מספר פסקאות הזועקות אחרת: "התפילה חורגת מגבולות הליטורגיה הפורמלית, ואין להגדיר אותה על פי סימניה החיצוניים והטכניים, כגון התהילה והתודה ואפילו הבקשה. התפילה היא ביסודה תחושתו של האדם שהוא נמצא בנוכחות בוראו והוא פונה אליו. להתפלל – משמעו אחד בלבד: לעמוד לפני ד'… האמת היא כי מהות התפילה היא חוויית הברית של התחברות עם האלוהים והדיבור אליו ואילו הפעולה הממשית של אמירת הטקסטים היא הטכניקה של מימוש התפילה אך לא התפילה עצמה" ("איש האמונה", 34).

ברית מחייבת שניים. ההתחברות עם אלוהים מחייבת נוכחות מלאה של האדם בסיטואציה. לא השקפתו או השקפת חז"ל הן המונחות במוקד, כי אם חווייתו הקיומית כעומד לפני ה'. מבחינה זו הטקסט הוא משני, לדברי הגרי"ד סולובייצ'יק.

גם כשהוא מתאר את חשיבות הנוסח הקבוע, דווקא בשל הקושי לעמוד לפני ה' בשפה דלה ופשוטה, הוא מסייג ואומר: "פעולת התפילה היא פורמאלית, קריאת טופס ידוע וקבוע, בעוד שקיום התפילה הוא סובייקטיבי, עבודה שבלב…" ("רעיונות על התפילה", 242). בקשת הצרכים על פי הגרי"ד סולובייצ'יק הינה חוויה קיומית של נזקקות, ולדבריו הנוסח הקבוע של התפילה דווקא עוזר לאדם להתוודע לצרכיו גם באופן לוגי ולגאול את חוסר המודעות אליהם: "הסולם המדורג של הצרכים, כשהם מוגדרים ומוערכים בבירור, מצוי בנוסח תפילת העמידה, שם זוכים לגאולתם לא רק התודעה הרגשית של הצורך אלא אף הלוגוס של הצורך – ועמו היצור האנושי עצמו…“ (“דברי הגות והערכה“, 267).

קבוע ומסעיר

התפילה, לעניות דעתי, איננה בעיקרה הבעת ההשקפה הנכונה שלימדונו חז"ל כלפי ענייני האמונה המוזכרים בתפילה. אמנם נכון שהאדם איננו יכול לחוש בכל תפילת עמידה התרגשות והתפעמות, אולם עליו לשאוף שלכל הפחות הוא יחוש בכל תפילת עמידה את היותו עומד נוכח פני ה' ושזה עיקר התכלית. בנוסח התפילה של בקשת הצרכים הוא מתוודע לצרכיו, זועק את זעקתו ונעזר במילות התפילה כדי להנכיח ביתר שאת ובאופן מנוסח את "קריאתו הנואשת בחשכת הליל של נשמתו האבודה".

הרב ביק ציטט את ר' יעקב עמדן, שאמנם אמר את הדברים על החלק האחרון – תפילת התחנונים – אולם צריך לשים לב לדבריו: "וכל אדם יכול לחדש לעצמו נוסח הצריך אליו אשר ידע נגעו ומכאובו, יבאר מורשי לבבו כפי כוחו, אף אם לא יהיה צח הלשון. והיא היא עיקר עבודת התפילה שבלב נכון וטהור, היודע לחדש דבר ממעמקי הלב זך ובר" (260).

עיקר עניינה של התפילה על פי ר' יעקב עמדן הוא לחדש דבר ממעמקי לב זך ובר, כדי שהאדם יחוש כעומד לפני ה' וכשופך שיחו, שזה עיקר העניין. וכאן נשוב לשאלה שפתחנו בה ושהמחבר דחה אותה בקובעו שלא זה עניין גוף תפילת העמידה – כיצד ניתן לעשות זאת בנוסח קבוע ושגרתי?

ייתכן שהרב ביק לא יהיה מרוצה ממה שקרה לי, אולם נראה לי שבלי שהתכוון הוא שירת את המטרה. עיון בתפילה, גילוי צפונותיה והשיחה על רעיונותיה מניחים בידינו איזמל לחצוב במעמקי נפשנו ולדלות משם מים חיים חדשים שיסעירו אותנו – קיומית, נפשית ושכלית – בדברנו את דברי התפילה.

הדלות האינטלקטואלית מצמצמת את המרחב שבו ניתן לשאוב מים ולהתחדש. בבואנו אל האתגר של בקשת הנפש, הרוח והנשמה, גם בטקסט התפילה השגרתי (ולא דיברנו על ערך ההתבודדות ועל דרכים נוספות לשפיכת שיח לפני ה' – שם אין נוסח), עלינו להצטייד בכל סוגי הכלים שיאפשרו לחצוב ולגלות חדש, שיסעיר, יעורר וינכיח מחדש את עמידתי לפני ה' וזעקתי אליו.

אחד הכלים שלעניות דעתי אין להתכחש אליו ויש לפתחו לא פחות מכלים אחרים של חוויה ושל מבט קיומי על התפילה הוא ההתבוננות האינטלקטואלית בטקסט. ייתכן שאיננה מתאימה לכל אחד, ייתכן שיהיו כאלה שימצאו מזור לנפשם בכלים אחרים, וייתכן שישנם כאלה שגם מזה וגם מזה לא יניחו ידם. עבור אלו, שאני הקטן נמנה עמהם, ספרו של מורי, הרב ביק, היה ויהיה בעז"ה לעזר רב בבקשתי לשפוך שיח לפני בוראי, גם בנוסח התפילה הקבוע.

 הרב איתמר אלדר הוא ראש בית מדרש שערים בישיבת אמי"ת אורות שאול, כפר בתיה

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ד תשרי תשע"ה, 8.10.2014


תפיסת האלוהות בעידן המודרני |אלחנן שילה

$
0
0

מכיוון שבכל תפיסה אנושית של האלוהות קיימת הגשמה – השאלה היא איזו תפיסה מתאימה יותר לעידן העכשווי שלנו. זהו הפתח לתפיסה המיסטית של הרב קוק וגם צעד נוסף

אמונה באלוהים עבור אדם שהפנים את ערכי העולם המודרני נדמית לא פעם כבעייתית מבחינה מוסרית. למרות שהאדם כבר אינו נתפס כרכוש, וחל איסור למכור אדם בשוק, במצוות פדיון הבן הכהן ממשיך להיות נציג האל הפודה את הבכור הנחשב לרכושו של אלוהים, באמצעות כסף. באופן אישי, אני מרגיש דחייה מהתפיסה הפרסונלית של הדת, שבה האדם נתפס כמשועבד לאל וכפוף לו, עובד אותו ועבד שלו.

אפילו יציאת מצרים המעלה את ערך החירות נתפסת כמעבר משעבוד לפרעה לשעבוד לאלוהים: "כִּי לִי בְנֵי יִשְׂרָאֵל עֲבָדִים עֲבָדַי הֵם אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם" (ויקרא כה, נה). תפיסת עולם זאת עומדת בניגוד לרוח המודרנה, מקאנט שדיבר על האוטונומיה המוסרית, דרך ניטשה, שטען שהישענות על משהו שמחוצה לך מאבדת את עצמיותך, ועד האקסיסטנציאליזם של סארטר שכתב ש"אין עמוד אש המדריכנו בעולם הזה" (האקסיסטנציאליזם הוא הומניזם, תש"ן, עמ' 26), ועל האדם לסלול את דרכו הייחודית.

בדברים אלו אינני בא רק לסתור, אלא לסתור על מנת לבנות. בהמשך תוצג תפיסת אלוהות מיסטית הנשענת על פרשנותו של הרב קוק לקבלה, ואף הולכת צעד נוסף מעבר לה, ומשתלבת עם עולם הערכים המודרני.

תפיסת אלוהות פרסונלית. נטלי גרוסמן, "תפילה", 2013 מתוך התערוכה "רגשות", המוצגת בגלריה 
"על האגם", רעננה

תפיסת אלוהות פרסונלית. נטלי גרוסמן, "תפילה", 2013
מתוך התערוכה "רגשות", המוצגת בגלריה 
"על האגם", רעננה

חיי החולין דוכאו

אין זה מקרה שאצל הרב קוק, שהפנים את עולם הערכים המודרני, מתקיים שיח שונה מהשיח המסורתי של "גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה" (בבא קמא, לח, א). אצל הרב קוק האידיאל הוא פעילות ספונטנית ללא תודעת מצווה:

ממקור החסד צריכה אהבת הבריות להתפרץ, לא בתור חוק מצוה […] כי אם בתור תנועה נפשית פנימית עזה (אורות הקודש, חלק ג' עמ' שיח).

היעדר שיח של שעבוד הן אצל הרב קוק והן בימינו בכתבי הרב שג"ר, שבעניין זה הולך בדרכו, יוצר אלוהות אחרת מזו המסורתית, למרות שאין הם מצהירים וכותבים על כך בצורה גלויה ומודעת.

חיסרון נוסף של תפיסת האלוהות הפרסונלית כפי שהתגבשה בהלכה היהודית הוא הקרע שבין חיי החול ובין החיים הדתיים. הקול הדומיננטי בעולם הדתי־הלכתי לא רואה ערך עצמי בתרבות החולין. את חוסר הערך של עולם החילון בעולמה של ההלכה ניתן לראות בדברי השולחן ערוך בנוגע ללימודי חול:

אין לאדם ללמוד כי אם מקרא משנה וגמרא והפוסקים הנמשכים אחריהם ובזה יקנה העולם הזה והעולם הבא, אבל לא בלמוד שאר החכמות (ריב"ש סי' מ"ה ותלמידי רשב"א). ומכל מקום מותר ללמוד באקראי בשאר חכמות ובלבד שלא יהיו ספרי מינים (יורה דעה, רמו, ד).

לפי הלכה זאת, אסור היה לרי“ד סולוביצ‘יק ולר“א ליכטנשטיין להשקיע חלק נכבד מזמנם בלימודי דוקטורט בפילוסופיה או בספרות אנגלית. עולם החולין, אפילו במקום שאיננו סותר את ההלכה, נתפס כדבר שלילי, כביטול תורה.

היחס בין האל ועַמו מדומה בנביאים ליחסי נאמנות בלעדיים של אישה לבעלה. בעוד שבתקופת המקרא בלעדיות זאת באה לידי ביטוי בשלילת פולחנים אחרים, מאז מרד החשמונאים ועד לשולחן ערוך בלעדיות זאת עברה לשלילת תרבויות אחרות וחכמות חיצוניות. בשביל שייכלל שיר השירים בקאנון וייתפס כבעל ערך, היה צורך להפוך אותו לטקסט דתי. על הדיכוי של עולם החילון בדת היהודית עמד יפה מיכה יוסף ברדיצ‘בסקי שכתב:

הדת היהודית, או נכון יותר־ הרבנות […] גדלה ותשגשג […] החיים החילוניים דוכאו, ובמקומם באה ספרות־כוהנים ותרבות־כוהנים. […] התשוקה לתרבות חילונית שתמיד הושמו לה מעצורים הייתה מבקשת לה תמיד מוצא, ובבקיעת החומה של הגטו הייתה יד גם לתשוקה זו שבאה יחד עם הרגשת הצורך במולדת (כתבי מיכה יוסף ברדיצ'בסקי, תש"ך, עמ' שפ"ב־שפ"ד).

שלושה דגמים

בהגות היהודית ישנם שלושה דגמים עיקריים של תפיסת אלוהות. האחד – תפיסת אלוהות פרסונלית, כמתבטא במקרא; השני – תפיסת אלוהות פילוסופית, שמגיעה לשיאה בהגותו של הרמב"ם; השלישי – תפיסת אלוהות קבלית, שמגיעה למרום פסגתה בפרשנותו של הרב קוק לקבלה.

ישנו חוט מקשר בין תפיסת תוארי השלילה של האל על פי הרמב"ם, דרך הגותם של הרמן כהן וישעיהו ליבוביץ' שסלדו מהמיסטיקה, ועד לחוגים דתיים ליברליים, ניאו־ליבוביצ'ייניים של ימינו.

בשונה מליבוביץ' עצמו, ד"ר אריאל פיקאר, שניתן לראותו כשייך לחוג זה, מאמץ ערכים הומניסטיים ליברליים. לשם כך, בדומה לליבוביץ', הוא מאמץ תפיסת אלוהות טרנסצנדנטית שבה לא ניתן להגיד שום היגד על אלוהים. מכיוון שהוא איננו "דמות ממשית המורה לבני אדם את אשר יעשו" (כלשונו, מעל דפי מוסף זה), נחלץ העולם הדתי־ליברלי מזרועותיה החונקות של הדת. אין אנו יודעים כלום על אלוהים, וכמובן שאין אנו יודעים מה רצונו, ועל כן אין מקום לסתירה בין הדת ובין ערכי העולם המודרני. יש אמנם בדת היהודית דברים הצורמים לאוזן הליברלית, אולם אין בינם ובין אלוהים ולא כלום. למהלך זה מחיר כבד. הוא יוצר חיים מפוצלים בין הדת הבאה לידי ביטוי בפולחן ובין חיי החול שבהם מתקיים עולם ערכים מודרני־חילוני.

ואולם, דווקא מתוך תפיסת אלוהות טרנסצנדנטית נפתח הפתח למיסטיקה. הטיעון שאלוהים הוא טרנסצנדנטי, מעל ומעבר לעולם ומחוצה לו, מגשים ומכניס את אלוהים לתוך קטגוריות אנושיות של "תוך העולם" ו"מחוץ לעולם". שלילת הזיהוי של אלוהים עם העולם מגדירה באופן חיובי את אלוהים כדבר שונה מהעולם. בעקבות תוארי השלילה נוצר תואר חיובי של האל – ישות שמעבר לעולם.

ואולם, אלוהים הוא מעבר לתפיסת אלוהות אימננטית ותפיסת אלוהות טרנסצנדנטית גם יחד. כל התפיסות בנוגע ל"מה זה אלוהים" משקפות רק את האופן שבו הוא נתפס בתודעה האנושית. תודעה זאת פותחת פתח לאפשרויות שונות ומעלה אותנו אל מקום עליון מכל עליון המחיה את הכול. על פי תודעה זו יש מקום גם לתפיסה הפילוסופית של האלוהות כאור מקיף וגם לתפיסה הקבלית שיש בה ממד של אור פנימי, של אלוהות שבתוך העולם.

מכיוון שבכל תפיסה אנושית של האלוהות ישנה הגשמה, בין אם זו תפיסת אלוהות פרסונלית ובין אם זו תפיסת אלוהות פילוסופית או קבלית, השאלה שעומדת לפתחנו איננה איזו תפיסת אלוהות נכונה או צודקת, אלא איזו תפיסת אלוהות מתאימה לעידן המודרני שבו אנו חיים. בדבריי הבאים תוצג תפיסת האלוהות המיסטית כפי שנתפרשה על ידי הרב קוק, ולאחר מכן אסביר למה תפיסת אלוהות זאת מתאימה לדעתי לחיים בעולם המודרני.

תפיסת האלוהות בקבלה

במקום שהפילוסופיה מסתיימת, שם מתחילה חכמת הקבלה (כתר ראש, פסקה סא, בשם הגר"א).

אהדתי לתפיסת העולם הקבלית איננה אומרת שזו הקריאה היחידה והבלעדית של המקורות הקבליים. לא זכה – נעשית לו סם הדוגמטיות, רשימות של עולמות ופרצופים. זכה – נעשית לו סם חיים של גמישות המאפשרת לאחד דברים הנתפסים כשונים ואפילו מנוגדים.

בדת המונותיאיסטית, בין זו המקראית־פרסונלית ובין זו הפילוסופית, האל נתפס כישות אונטולוגית, בעוד ההכרות המוסריות באות מרשות אחרת, מאידיאת המוסר שהאל כפוף לה, כפי שאומר אברהם: "השופט כל הארץ לא יעשה משפט?" (בראשית יח, כה). לעומת זאת, בתפיסת האלוהות הקבלית הכול אחד, ואין מקום לדואליות זו. עולם הספירות המבטאות חסד, דין ורחמים נותן ציור אלוהות המאחד את קיומו האונטולוגי של האל עם מקור הטוב והמוסר. הרב קוק הולך צעד נוסף ורואה בהתעלות המוסרית של העולם ביטוי לשיבתו והתקרבותו של העולם למקורו האלוהי.

סוגיה נוספת שהתודעה הקבלית בפרשנותו של הרב קוק נותנת לה מענה היא היחס שבין הקודש והחול. כדי שדבריי לא יישארו בגדר מילות סרק עבור קוראים רבים יש צורך ברקע קבלי, שלאחר הפנמתו ניתן לראות כיצד הוא בא לידי ביטוי בחיים עצמם.

קבלת האר"י מתארת את בריאת העולם על ידי ציור של אור אין סוף שנמצא בכל מקום לפני שנברא העולם. בשביל לברוא את העולם האור מתכנס ונוצר חלל פנוי. לאחר מכן נכנס קו היורד לתוך החלל הפנוי. הרמח"ל מפרש ציור זה כביטוי לשני מצבי תודעה. מצב תודעה שלפני הבריאה, שבו הכול אין סוף ולא ניתן להשיג את האל, ומצב שלאחר הבריאה שבו ניתן להשיג משהו מהאל, את הגבול, הקו הגבולי מתוך הבלתי גבולי, שהוא הקו שנאצל מהאין סוף:

אור האין סוף ברוך הוא כך היה מאיר, יש סוד הארתו בבחינת השלמות שלו, ועדיין אין זה מושג לנו כלל. […] אך בהתחילו לקרב אצלנו […] האציל אור אחד בבחינה אחת מחודשת־מושגת אצלנו. […] מתעלם השלמות שאין לה סוף, אז לגבי דידן המשיגים בו נקרא כאילו חידש אור אחד, כי בתחילה לא ראינו כלום ועכשיו אנחנו רואים עניין חדש […] וזהו עניין הצמצום המוזכר במקומו (אדיר במרום ח"ב, תשמ"ח, עמ' עד).

ר' יעקב שפילמאן (1813־1888) מבאר את תפיסת הרמח"ל וממשיל זאת לשמש ולירח. לפני הצמצום, באור היום, הגבולי – הירח, לא הושג, ודווקא בחשכה, בצמצום, הירח נראה:

ונמשיל עוד משל. […] ביום שהשמש והלבנה שניהם ברקיע ומאירים שניהם להחדר שבבית דרך החלון, הנה כל היום לא נראה כלל אור הלבנה בהחדר […] מחמת אור השמש. רק בלילה בהיעלם השמש, אז מתחיל התחלת הוויית הארת הלבנה בהחדר. […] ונקרא חדש נגד המקבלים […] . ועתה תזרוק הקליפה, דהא שמש ולבנה הם שני דברים באמת, ובאין סוף לא יש שום דבר אלא אין סוף, […] ובהתעלם האין סוף על ידי הצמצום אז נגלה ממילא אור הקטן, ולכן נקרא אור נאצל (טל אורות, תשל"ו, דף כב עמ' ב).

ר‘ שניאור זלמן מלאדי, בספר התניא, הולך צעד נוסף ומשתמש גם הוא במשל השמש. השמש איננה חיצונית לעולם אלא העולם הוא בתוך כדור השמש. ישנם “משקפי שמש“ תודעתיים המאפשרים לתפוס את האדם כיש נפרד מהאל.

והמשל לזה הוא אור השמש המאיר לארץ ולדרים שהוא זיו ואור המתפשט מגוף השמש. […] רק שבזה אין המשל דומה לנמשל לגמרי לכאורה, שבמשל אין המקור [= כדור השמש] במציאות כלל בחלל העולם ועל הארץ שנראה שם אורו ליש גמור, מה שאין כן כל הברואים הם במקורם תמיד רק שאין המקור נראה לעיני בשר (שער הייחוד והאמונה, תשי"ד, עמ' עח).

בכיוון זה ממשיך ר' חיים מוולוז'ין, שכותב שמזווית הראיה של האל "הכול מלא רק עצמותו יתברך שמו לבד כקודם הבריאה […] מופלה ומכוסה מהשגתנו" (נפש החיים, שער ג, פרק ז). אצל הרב קוק תודעה זאת לא מביאה לביטול היש החסידי שאותו הוא מבקר (שמונה קבצים ב, קפד), אלא דווקא להעצמת היש. בפנקסי הראי"ה מתקופת ירושלים, שיצאו לאור לאחרונה, הוא כותב שמצב תודעה זה "מחזק את מציאותו ומוסיף לו הוויה על הווייתו" (חלק א, פנקס ז, עמ' תכד).

תפיסה זאת יכולה לעורר התנגדות מכיוונים שונים. יש שיראו בה הגשמה, ויש שיראו בה סתירה לתודעה הרגילה של החיים והמציאות הריאלית, משהו מטורף. ואולם, הידיעה שלא מדובר באמת אובייקטיבית אלא בניסיון לצייר את תפיסת האלוהות המתאימה ביותר לעידן המודרני שבו אנו חיים יכולה לרכך התנגדויות אלו.

דחייה נוספת יכולה לבוא מכך שתפיסת אלוהות זו נוצרה בסוף המאה השמונה עשרה, והיא איננה אמונת המקרא, לא אמונת חז"ל, ואף לא אמונתם של הפילוסופים היהודים בימי הביניים. ואולם, התעלות העולם איננה באה לידי ביטוי רק בתיקונים מוסריים כמו ביטול העבדות ומעמד האישה, אלא גם בתפיסת האלוהות. לא רק מעבר מעולם אלילי מפורד אל תפיסה אחדותית של האלוהות, אלא תפיסה בצורה אחדותית של כל הטוב והאור בהוויה כולה.

שובר את החיץ

במצב התודעה המיסטית ההיררכיה והכפיפות לאל נעלמות, וגם הקרע שבין הקודש והחול מתאחה. ברגע שגם עולם החילון נתפס כניצוץ אלוהי, לא רק שאין ניכור כלפי החול אלא גם ערכי החולין עצמם מתעצמים. תפיסה זאת איננה בבחינת דיון אינטלקטואלי אלא תודעה שניתן לחיות אותה. על חוויה זאת כתבתי (לעצמי) בעבר, תחת הכותרת "התודעה הקבלית האחדותית":

אני רואה שהכול אחד, וכל פרט מעצים את קיומו. ההוויה כולה היא אור של טוּב אלוהי המתגלה בכל היש. בעולם האתי והאסתטי, האמוציונלי והרציונלי. הכול הוא אור של טוּב אלוהי המופיע בצורות שונות ומגוונות.

בעוד שבתפיסת האלוהות הפרסונלית נוצרת חווית קדושה באמצעות פרישות – "כי הפרוש והנבדל מתאוות העולם נקרא קדוש" (רבנו בחיי בפירושו על התורה, ויקרא יא, מד) – בתודעתו של הרב קוק, בתנועות המודרניות החילוניות מתגלה: "הקודש עצמו […] [ה]תובע […] את הדקיון של הטבע, הפשטות, הבריאות, הנורמליות שבחיים, בהרגשה, בשכל, בהתפעלות" (אורות הקודש חלק ב עמ' שי). שתי דרכים יש להגיע אל הקודש. האחת – "קדושה מחרבת", פרישה מן החול או הפיכתו לאמצעי עבור הקודש. הדרך השנייה היא העצמת החול, הקודש שבחול, "קדושה בונה". למה ללכת בדרך של קדושה מחרבת כשיש אפשרות לקדושה בונה?

היתרון שיש לדגם המיסטי על פי פרשנותו של הרב קוק הוא בכך שהוא שובר את החיץ שבין קודש וחול, מנטרל את האופי הפרסונלי של האלוהות היוצר תודעת כפיפות, נותן מקום לחיים מתוך חירות ומאחה את החיץ שבין דת ומוסר. בתודעתו של הרב קוק החולין אינם נתפסים כאמצעי לעבודה הדתית. הקודש נמצא בהם, ותכליתם בעצמם:

שאין צורך לומר שאוכל כדי שיוכל ללמוד ולהתפלל ולעסוק במצוות וכיוצא בזה, שזו היא מידה בינונית, אלא שעצם האכילה, והוא הדין הדיבור, וכל התנועות ורגשות החיים, קודש ואור הם מלאים. קל וחומר שכל החכמות שבעולם, הפנימיות והחיצוניות, הטהורות והטמאות, הן לגבי דידהו כולן מכוונות כוונה עצמית. […] אמנם במעשה לא יגיע שום אדם לידי מידה זו, שהתורה גדרה גדרות עולמים לכל, אבל מה שנוגע למחשבה שם אין תחומין למעלה מעשרה (נדפס בערפלי טוהר, ולאחר מכן בשמונה קבצים, ב, סה).

מעלה מהכול ניצוצות

בנקודה זאת אנו מגיעים לקצה הגבול בהגותו של הרב קוק. התודעה המיסטית פורצת את גבולות העולם ההלכתי. הרב קוק מודע לכך וטוען שהתורה ניתנה לרוב בני האדם, ולכן גם מי שפריצת גבולות ההלכה מתאימה לו, עליו להגביל את עצמו למען הכלל. בעניין זה הוא ממשיך את תפיסת האדמו"ר מאיזביצ'א שכתב שיש "לסבול איסור עבור חברו" (מי השילוח, סוף פרשת וירא). מכיוון שאני, בשונה מהרב קוק, מעוניין לקחת את כל החיוב שנמצא בעולם המצוות אבל גם את מה שנמצא מחוץ לגבולותיה של ההלכה, אינני במקום הזה. אני יכול לקבל את כל החיוב גם מקולות וצבעים בכנסייה או במקדש הינדואיסטי, וגם ממופע של מחול מודרני, גם אם הם אינם עומדים בגדרי ההלכה של היהדות האורתודוקסית.

תודעה זאת, שנשענת על הגותו של הרב קוק אבל גם הולכת מעבר לה, איננה בוחנת דברים על פי השאלה "מה יחס היהדות אליהם". אין היא כבולה בכבלים אלו. בשכל היא בוחנת ומבררת לגופו של עניין, ומהכול מעלה ניצוצות, גם מאמונות הנחשבות לזרות וטמאות. וברגש – היא איננה קרועה בין העולם הליברלי והדתי. הכול נכלל באחדות אור אין סוף המתפלש לכל מרחבי ההוויה.

תודעה זאת איננה חיה רק בעולם שכולו אור, אלא מודעת גם לרוע. ואולם גם הרוע אף פעם איננו רוע טהור אלא טפיל של הטוב. גם ברוע תמיד ניתן למצוא את ניצוץ הטוב שמחיה אותו, ובלעדיו אין לו קיום עצמאי וממשי. לדוגמה, פשע ופגיעה של אדם בזולתו נובעים במקרים רבים מההנאה שיש לפוגע, והיא הניצוץ שמזין את הרוע. מציאת הניצוץ הטוב בכל דבר איננה באה לתת לרוע לגיטימציה, אלא לתת ראייה מורכבת של המציאות. לא מדובר בתיאוריה שנמצאת מחוצה לי, ואז, כלשונו של ברנר, יש רשות “להאמין או שלא להאמין, לקבלה או שלא לקבל“, אלא ב“חיים, ולא תיאוריה“ (“שכול וכשלון“, כתבים, כרך ב‘, עמ‘ 1559־1560), האופן שבו אני חי ותופס את המציאות.

תפיסה זאת לא באה להעביר מהעולם את תפיסת האלוהות הפרסונלית. מכיוון שהתפילה, רכיב מרכזי ביהדות, בנויה על תפיסת אלוהות פרסונלית, בזמנים מסוימים יש לתת גם לתודעה הזאת מקום, למרות שהדומיננטיות של החוויה הדתית צריכה להיות קבלית־מיסטית, על פי פרשנותו של הרב קוק. מכיוון שמדובר בנקודת מבט סובייקטיבית, ניתן לעבור מנקודת מבט אחת לנקודת מבט אחרת.

סוף דבר, על סתירות שבין דת ומדע ודת ומוסר כבר דובר רבות, אך בביקורת על עצם האמונה באלוהים, השומטת את הבסיס תחת רגליה של הדת, כמעט לא עסקו. להערכתי, עזיבת העולם הדתי ואימוץ עמדה אתיאיסטית באים לפעמים מתוך סלידה מתפיסת האלוהות המוכרת, גם אם אין העוזבים מודעים לסיבות שגרמו לעזיבה. מהלך זה של סתירה ובניין מחודש יוכל לתת אולי מזור למי שקרועים בין העולמות ומחפשים אלטרנטיבה, המשלבת רגש דתי וקדושה יחד עם תודעה מודרנית של חירות.

ד"ר אלחנן שילה הוא פוסט דוקטורנט במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית. המאמר הוא פרק מתוך הספר "יהדות קיומית" שנמצא בשלבי הכנה

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ג כסלו תשע"ה, 5.12.2014


 מפגשים עם האלוהי |עוז בלומן

$
0
0

להגדרות הזהות הקלאסיות של החברה הישראלית אין באמת משמעות בימינו. במקומן יש לקבוע את שאלת נוכחותו של אלוהים בחיים הממשיים כמדד למי שאנחנו

אם לא למדתם בלובלין שכל אדם יש לו דרך עבודה משלו, מה למדתם בלובלין?… מה ערכו של א־לוה, כביכול, שאין לו אלא דרך אחת לעובדו? (מרטין בובר, גוג ומגוג, עמ' 42־43).

הזהויות הקלאסיות שנבנו במדינת ישראל בשישים ושבע שנות קיומה הולכות ומשתנות. הסיבות לכך הן רבות, ודי בתחושה שהן אינן מצליחות להביא לידי ביטוי את התווים האנושיים העמוקים והמהותיים של חלק ניכר מהמסתופפים בצִלן. כינויים כגון דתי, חרדי, חילוני, אשכנזי, מזרחי, ימני או שמאלני – מתפקדים במסגרת שיח פולמוסי־כוחני, והנמענים המקוריים שלהם חשים שלא בנוח להזדהות באמצעותם. מתחת לפני השטח ניתן לחוש שקבוצות שונות מבקשות להשיל מעליהן את זהויותיהן הקודמות, ולגבש קווי מתאר חלופיים לאלו הנהוגים; אולם קבוצות אלו נתקלות שוב ושוב בקושי מהותי – כיצד ניתן להפריד את התוך שבזהות מהקליפה שבה?

פתרון נוח לבעיה זו היה ונותר להשליך את ההגדרות כולן ולהתנער מהעיסוק האובססיבי בזהויות. אולם נקודת המוצא שלי היא שהגדרות וקווי מתאר הם גורמים חיוביים ולא שליליים: קיים שוני מובנה בין בני אדם, וניסוח אמיתי של הצרכים, השאיפות והעמדות השונים הוא פתח להבנה הדדית ולשיתוף פעולה, בעוד טשטוש של השוני גורם בסופו של דבר לכעס ולמפח נפש. יש להתנער מהגדרות מצמצמות ומקבעות, ובו בזמן לא "לשפוך את התינוק עם המים" ולהישאר עם מסגרת שמאפשרת הגדרה עצמית ואף דיון בין הקבוצות השונות.

מאמר זה מבקש לסייע במשימה זו על ידי פיתוח שפה חלופית לתיאור השוני בין הזהויות האנושיות; שפה שמתבוננת באופן שבו מתייצב האדם נוכח האלוהים. אני מתבסס על הטענה – שתורחב להלן – שאלוהים אינו רק מושג מופשט אלא בעיקר מפגש: חי, נוכח, מרגש ומפעים. מפגש זה עשוי להתרחש בחלקים וברבדים שונים של המציאות – בחוויית הטבע, בכיסופים, בתקומת ישראל, בשיחה שקטה, בשירה, בחכמה ועוד – אולם המשותף לכל הרבדים הללו הוא שאין בהם היסק הגיוני בלבד על אודות קיומו של אלוהים, אלא תחושה של נוכחות קרובה העולה מהשתתפות פעילה של האדם בהם. השוני בין בני אדם הוא תוצאה של השתתפות פעילה זו, ושאלת המפתח לבירור הזהות היא, אם כן, היכן אלוהים נוכח בחייך?

אמונה היא ביטחון במישהו, היא מנוחת הנפש לאחר היכרות ארוכה צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

אמונה היא ביטחון במישהו, היא מנוחת הנפש לאחר היכרות ארוכה
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

אמונה כמפגש

יש המגדירים את האמונה כטענה או כהיסק הגיוני על אודות מציאות אלוהים; אחרים רואים בה ודאות פנימית, שקיימת במידה זו או אחרת בכל אדם. הגדרות אלו טובות ויפות, אולם הן אינן מתיישבות עם תפיסת האמונה במקרא. אלוהים במקרא איננו רעיון מופשט או אידיאה, ואף לא ודאות סובייקטיבית. כאשר קוראים את הזעקות והתחינות שמופנות אל האלוהים בספר תהילים או את טענותיהם ומענותיהם של הנביאים, ומציבים לעומתם את המושגים התיאולוגיים השונים שעוצבו במהלך הדורות, נראים האחרונים חיוורים ומופשטים מדי ביחס לראשונים.

הנבואה הייתה סוערת, עשירה ומלאת רגש: נביא מתייסר תוך כדי דבר אלוהים חוצב להבות, או מהלך עירום ויחף ברחובות ירושלים. אמונת הנביא הייתה מלאת צער, עומק, דבקות ואהבה. הייתה זו חוויה בעלת עוצמה רבה, שהופיעה הן בעם ישראל והן באנושות כולה, ושימשה מקור לעבודת אלוהים כמו גם לעבודה זרה.

חכמים (יומא סט, ב) מתארים כיצד עם חורבן בית המקדש הראשון והסתלקות הנבואה פחת במידה משמעותית הצימאון לדבקות אלוהית ולחוויות מן הסוג הזה. לדעת הראי"ה קוק (אדר היקר, עמ' ג), היחלשות זו של חוויית הדבקות בחלקים נרחבים של האנושות נועדה לאפשר לה לבחון ולטהר את יחסה אל האמונה. היות שברוב הפעמים הדבקות הופיעה ללא זיקוק מוסרי ושכלי, ולוותה בפראות, בערות ואף רוע, היה צורך להרפות ממנה. אולם היחלשות זו גם גבתה מחיר כבד, בדמות ניוונה של האמונה והפיכתה לגורם הצורר את החיים: לא עוד חיי אנוש מלאים הספוגים ברוח אלוהים, אלא דתיוּת קודרת המתנהלת בצדי החברה וסולדת ממנה.

אמונה באלוהים, אם כן, אינה הנחת יסוד או השערה, אלא מפגש; ואם לדייק יותר: היא תוצאה של סדרת מפגשים, המאפשרים כינון מערכת יחסים. אמונה, ממש בדומה לאמון, היא ביטחון במישהו, היא מנוחת הנפש לאחר היכרות ארוכה; זו התמסרות, זו התמקמות במסגרת של יחסים הדדיים. על אברהם – כאשר היה כבר בן למעלה משבעים – נאמר (בראשית טו, ו): "וְהֶאֱמִן בַּה' וַיַּחְשְׁבֶהָ לּוֹ צְדָקָה". אברהם ידע שאלוהים קיים, ושהוא אפילו משוחח איתו, אולם רק בגיל מבוגר אברהם האמין, בטח, נשען באופן שלם על אלוהים – ואלוהים, מצדו, ראה בכך מעלה נדירה. מכאן, שאמונה באלוהים היא יותר עיסוק בעמדה נפשית מאשר אתגר אינטלקטואלי והתחקות אחר טיעונים והגדרות, והיא אינה נתונה לאדם בראשית דרכו. יתר על כן: היות שמדובר במערכת יחסים, יכולים גם להתחולל בה משברים. משבר אמון אינו דומה לטעות לוגית, והוא משפיע ומחלחל לכל קצות האישיות.

מדרג של רגישות

מפגש עם אלוהים מתרחש בסיטואציות שונות, המשתנות מאדם לאדם ומזמן לזמן. כאשר בהתרחשות מסוימת חש האדם ריגוש, משמעות ייחודית שנוגעת בו ואליו; רוממות רוח בלתי מובנת ביחס להתרחשות שגרתית; מלאות וגודש של נוכחות – עליו להיות רגיש ולהיפתח אל אותה נוכחות בקשב עדין.

זיהוי נקודת ההשקה בין אלוהים והעולם משפיע באופן מכריע על זהותו ותפיסתו העצמית של המזהה. כאשר אדם חש נוכחות אלוהית בחלק מסוים של המציאות, הוא משתדל לפתח את כוחות נפשו ולכלכל את מעשיו בהתאם לאופייה של הנוכחות – שכן הוא מעוניין להרחיב ולהעמיק תחושה זו ככל שניתן; ובכך הוא גם מעניק לאותה נוכחות ביטוי אנושי וחי. האדם מוצא את עצמו ממוקם ומשולב בנקודת־השקה ייחודית זו – כמי שחושף אותה, וכמי שמביא אותה לידי ביטוי. ובלשונו של הראי"ה קוק (שמונה קבצים קובץ א כג):

ההבנות השונות בדעת אלוהים, יש לכל אחת מהן מקום בסדרי החיים. ותכונת הנפשות חלוקות הן זו מזו בדבר ההכנה של כל אחת מהןלאיזה דרך של הבנה תהיה נמשכת. אין אדם יכול לרדת לסוף דעתו של חברו בדעת אלוהים הפנימית שבקרבו, וההשוויה החיצונהעל ידי שיווי הדיבורים ואופני ההרצאה ושיווי של דרך החייםנוגעת רק בשטח החיצון של הדעה, אבל בפנימיותה היא תמיד מחולקת ועומדת בכל אחד שבבני אדם בצורה בפני עצמה.

השאלה העולה תדיר לנוכח הדברים הללו – ואף מלווה באי נחת מסוימת – היא מה בדבר אלו שאינם נוטלים חלק במפגש מסוג זה. שאלה זו מוליכה לצרור שאלות מטרידות: האם מפגש זה תלוי במאמציו של האדם, ומה קורה אם הוא אינו מגיע אליו? האם בכלל יש ערך לחיים דתיים ללא תחושה של נוכחות אלוהית קרובה? האם יכולים להיות תביעה ומענה־לשון כלפי אלו שאינם נוטלים חלק במפגש עם אלוהים, וממילא אינם מעוניינים בעבודתו?

הנחת היסוד שלי היא שבני האדם אינם שווים ביכולתם להיפגש עם אלוהים ולכונן עמו מערכת יחסים. ישנם אנשים בעלי רגישות גבוהה יותר לחוויה זו, בדומה לרגישות ביחס לחוויות אחרות – כגון מוסיקה או רומנטיקה. גם בקרב אותו אדם עצמו – קיימים זמנים שבהם הוא נוח להתפעל ולהיפגש וזמנים אחרים שבהם הוא טרוד ועסוק או קהה חושים; זמנים שבהם הוא פוגש את אלוהים בחלק אחד של המציאות, וזמנים שבהם הוא פוגש אותו בחלק אחר.

יתר על כן, קיימות זהויות אנושיות שאינן נושאות עמן תחושה של נוכחות אלוהית קרובה, ואף על פי כן חייהן מלאים משמעות עמוקה ועבודת אלוהים מרשימה. אלוהים קיים לגביהן כמפגש שנכח בו אדם אחר, או הן עצמן בזמנים אחרים. אין מדובר בדבר של מה־בכך. לזהויות אלו שמור התפקיד החשוב של מציאת האיזון בין הכמיהה לחוויית המפגש והנוכחות לבין דאגות הקיום היומיומיות.

הנחת היסוד שלפיה בני האדם אינם שווים ביכולתם להיפגש עם אלוהים לא נועדה לקבע את האדם בעמדה מסוימת – לגבי עצמו כמו גם לגבי זולתו. אין צורך לוותר על הדרישה לנוכחות אלוהית קרובה, על מִדרג בין מצבים שונים ביחס אליה ועל ראייתה כמצב נעלה יותר של הקיום האנושי – אלא יש לקיים בצדה גם אפשרויות משמעותיות נוספות של עבודת אלוהים.

אלוהים אחד

השאלה המרכזית שעשויה להישאל לנוכח תפיסה זו היא האם אין בריבוי הצורות השונות של המפגש עם אלוהים משום ריבוי באלוהות, וממילא שיבה אל תפיסה אלילית. ניתן לומר ששאלה זו מקבלת מענה בפסוק הנאמר כשידינו מכסות את עינינו: "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱ־לֹהֵינוּ ה' אֶחָד". זוהי פנייה אל בניו של ישראל להכיר בעובדה שעל אף התחושות והזהויות השונות, הם פונים אל אותו אלוהים.

יתרה מכך, ניתן לומר שדווקא הפנמה של ידיעה זו על אודות השוני המובנה בין בני האדם מבטאת התנגדות עמוקה יותר לתפיסה האלילית. אדם הסבור שקיימים אופי והשקפת עולם אופטימליים, יחידאיים, שאליהם צריך לחתור – מגשם את אלוהים במידה רבה יותר, ומקבע אותו למושגיו המצומצמים. ההשקפה השיטתית, הסד־המושגי, אמורים גם הם להיכלל בצו האוסר את קיומם של "פסל ומסכה"; שכן הבעיה העמוקה של ההגשמה איננה החומר, אלא הקיבעון.

הראי"ה עוד הרחיק לכת מכך וקבע שעמידה נוכח אלוהי ישראל מחייבת את ריבוי הגוונים (אגרות הראי"ה ח"א, עמ' מח):

מקור הכול הוא אין־סוף הבלתי־מושג, שהוא מקומו של עולם, שרק על ידי ריבוי הגוונים המצטבעים אנו יכולים לדבר בו ולהשיגו, על־ידי רוב המעשה ורוב שלום, על ידי רוב אהבה ורוב גבורה.

קריאת שמע מבטאת גם את הרעיון ששאלת האחדות התיאולוגית יכולה לבוא על פתרונה דווקא במסגרת משפחתית, שהשייכות אליה יוצרת את האיזון המרבי בין אלוהים אחד ומפגשים שונים.

ועוד שאלה: האם עמדה הדוגלת בגוונים מוותרת על הדיון הענייני, ואף יותר מכך – על החוש הביקורתי? דומני שזהו האתגר המרכזי הניצב לפתחה, אך שוברו בצדו: היכולת לחלוק בחריפות תוך נתינת מקום מתאפשרת רק באמצעות מבנה תיאולוגי שבו אלוהים הוא מקורן של הדעות כולן.

זאת ועוד; כל נקודת מפגש עם אלוהים זקוקה לליבון, לליטוש, להסרת שומנים, לביקורת; המצפוּן עצמו זקוק למצפוּן על מנת להתכוונן; לא כל חוויה משמעותית היא התגלות. מכאן שדתיוּת עמוקה אמורה לשמוח בכל מחלוקת עניינית כעניין שבעבודת אלוהים. עמדה של גוונים השוקעת בנינוחות בכורסתה, בבחינת "הם בשלהם ואנחנו בשלנו", אינה מבטאת רק עצלות או ייאוש, אלא גם התחמקות ממפגש כן ועמוק יותר עם אלוהים. "כשיש אלו ואלו", נהג לומר הרב יהודא אשכנזי, "אז דברי אלוהים חיים".

סובלנות פרדוקסלית

מן העבר השני יימצאו טוענים שפרדיגמה של גוונים היא אובדן דרך. לדידם, מדובר בוויתור על החתירה לאמת לצד חוסר שימת לב להתפוררות של רכיבי זהות חיוניים. יש מקום לסובלנות טקטית, קרי: הימנעות מנקיטת צעדים אלימים ביחס לבעלי דעות שונות, אך לא מעבר לכך.

על כך אומר שבראש ובראשונה יש לבחון באיזו מידה סובלנות טקטית מסוגלת להחזיק מעמד, בפרט כאשר עוסקים בביסוס תחושה של נוכחות אלוהית קרובה. "משל המערה" שמובא במסכת שבת (לג, ב) ראוי לתשומת לב בהקשר זה, שכן יש בו היפוך מעניין של מושגי המחשבה המדינית המערבית: בעוד המערה של אפלטון כובלת בחשכתה את ההמון, והיחידים הפילוסופים חותרים חוּצה־לה, אל האור, רבי שמעון בר יוחאי ובנו מותירים את ההמון בחוץ המואר, ונמלטים אל המערה כדי לגלות בתוכה אור מסוג אחר. אך החידוש העיקרי מצוי במסקנת הסיפור: בעוד אפלטון מתריע על הסכנה שבה נתונים יחידי־הסגולה מצד ההמון שהם באים לשחרר, הגמרא מתריעה על הסכנה שבה נתון ההמון מצד יחידי הסגולה: מי שגילה את האור שבמערה מסוגל להחריב את העולם.

משום כך, ולעתים קרובות מדי, ניתן לשמוע שיעורים על "שנאת החינם" שהחריבה את הבית השני; לקרוא עלונים המצטטים את דברי הנצי"ב מוולוז'ין על צדיקים שאינם ישרים, משום "שבלבם חשדו את מי שראו שנוהג שלא כדעתם ביראת ה' שהוא צדוקי ואפיקורס, ובאו על ידי זה לידי שפיכות דמים ולכל הרעות שבעולם"; להתבונן במאמרים המשבחים את גילויי האחדות בחברה הישראלית – וכל זאת לצד כתיבה צינית ולעגנית השוללת את כל דרכי החשיבה האחרות. זהו פרדוקס "כלל ישראל – על פי דרכי ושיטתי" (פרדוקס שגם מאמר זה לא נמלט ממנו, אלא מהרהר בתוכו). אין מנוס מהכרה בכך שסובלנות טקטית היא סכר מנייר שלא מסוגל לעמוד בפני סחף של רגשות דתיים.

לעיתים גם נדמה שבדלת האחורית התגנבה לה מבלי־משים שיטתו של ברוך שפינוזה אל לב־לבה של העמדה הדתית – יהדות כשיטה מנוסחת עד לכדי דיוק מתמטי, שמעמידה את היחס עם אלוהים על מתכונת קבועה וחסרת חירות. במצב זה, חוזר הפוליטי לראש סדר היום; כל שנותר ליהדות מסוג זה להיות הוא חוקה מדינית ותו לא.

אך למעלה מכך. הניסיון ללחוץ חזק יותר על הקלידים כדי למנוע רעשי רקע לא רק נידון לכישלון או לאלימות, אלא גם ובעיקר מונע מעצמו את השגת מטרותיו שלו: היכולת לצעוד בעקבות אלוהים, להאזין בדקוּת לקריאה "לך לך", אינה יכולה להיות תולדת השקפה שיטתית מדי. קולו של אלוהים זקוק לגמישות, לרבגוניות, לחוש הומור; למקבל בעל אישיות עשירה המסוגלת להיות מופתעת ולהתחדש – לעיתים דווקא ממה שנדמה תחילה כרעשי רקע. אדם הנועל בפני עצמו את דלתות ההקשבה – לטבע, לזולת, לתרבות, לעצמו – יחמיץ את ההתגלות, ולא יוכל להיות נושא דברו של אלוהים. התמסרות לא יכולה לנבוע מקיבעון מחשבתי, כשם שיחס ייחודי לא יכול לנבוע מצמצום אפשרויות הבחירה.

הרב עוז בלומן מלמד מחשבת ישראל בישיבת חורב ור"מ בכולל מר"ץ במבשרת ציון

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' י"ב  אייר תשע"ה, 1.5.2015


Viewing all 21 articles
Browse latest View live